donjeck-humanitarna-pomoc-21-08-2014-122:21 ДНР: Не желимо украјинску хуманитарну помоћ

Народ Доњецке Народне Републике неће примити украјинску хуманитарну помоћ, речено је Врховном савету ДНР.

Раније је председник информационог центра СНБО Андреј Лисенко изјавио да су две колоне украјинске хуманитарне помоћи кренуле на исток Украјине.

Истовремено ће се хуманитарна помоћ из руског конвоја распоређивати само по територији Луганске Луганске области, а о Доњецку се за сада не говори. То је саопштено у Међународном комитету Црвеног крста.

19:00 – Русија: Украјина није нашла никаква руска војна документа

Москва — Руско Министарство одбране демантовало је извештаје украјинских медија да је заробљено руско војно возило у којем се налазила војна документација.

„Највероватније ће следећа ‘непобитна чињеница’ бити да је током ‘тешких борби’ заробљен ‘калашњиков’ или ручна бомба заједно са личним дневником руског војника““, рекао је портпарол Министарства генерал мајор Игор Конашенков, наводећи иронично да је непостојећа докумантација „1.001. доказ“ из Украјине.

Он је објаснио да документација руске војске која је наводно пронађена није у употреби већ пет година.

Украјински медији објавили су да је руска војна помоћ наводно упућена у Луганск, али украјинска обавештајна служба није могла да потврди те извештаје.

18:45 – Петро Порошенко: Од Путина ћу тражити повлачење проруских снага из Украјине

Кијев — Украјински председник Петро Порошенко ће се следеће недеље сусрести са руским председником Путином од кога ће тражити да се проруске снаге повуку из Украјине.

Украјински председник Петар Порошенко саопштио је данас на свом вебсајту како ће од руског председника Путина, када се наредне недеље састану, тражити да предузме кораке да се проруски активисти повуку из Украјине.

Порошенко би требало да се види с Путином у белоруској престоници, Минску, 26. августа, на састанку којем ће присуствовати и највиши лидери ЕУ и земаља из састава Царинске уније, коју предводи Русија, преноси Ројтерс.

Порошенко у ствари није поменуо Путина по имену, већ је рекао „тражићу да се побуњенички борци повуку из Украјине“.

Украјинске власти оптужују Русију за оркестрирање побуне на истоку земље, у којој је погинуло више од 2.000 људи, као и за наоружзавање побуњеника, што Москва демантује.

17:45 – Порошенко следеће седмице распушта Врховну раду

Председник Украјине Петар Порошенко ће следеће седмице потписати указ о распуштању Врховне раде и расписивању ванредних парламентарних избора, саопштио је саветник шефа украјинске државе Олег Медведев.

Према његовим речима, ових дана истиче рок од 30 дана за формирање нове коалиције и Порошенко има законску основу да распусти парламент.

Медведев је, такође, саопштио да ће у септембру бити објављен пакет великих политичких, економских и социјалних реформи. Осим тога, биће ратификован и споразум о придруживању Украјине ЕУ, који је потписан у јуну.

17:39 – ОЕБС осудио намеру ДНР да обара њихове беспилотне летелице

ОЕБС је разочаран плановима снага самоодбране самопроглашене Доњецке Народне Републике да обара беспилотне летелице, које мисија организације у Украјини треба да добије.

Представник ОЕБС је истакао да се распоређивање апарата обавља на основу одлуке коју су одобриле државе чланице организације, укључујући Украјину и Русију.

Власти ДНР су раније саопштиле да задржавају право да обарају беспилотне летелице ОЕБС, јер их не могу разликовати од апарата оружаних снага Украјине. Снаге самоодбране се плаше да ће информације, које прикупе апарати, бити предате украјинској армији.

17:40 – Сајберберкут: Снаге самоодбране у протеклој недељи преузеле преко 80 јединица војне технике и више од 40 аутомобила

Хакери из групе „Сајберберкут“ су изјавили да су упали у рачунаре украјинских чиновника и узели податке о војној оклопној техници, коју су освојиле снаге самоодбране на југоистоку земље.

Према њиховим подацима, снаге самоодбране су друге седмице августа укупно освојиле 80 јединица технике и више од 40 аутомобила.

Хакери су и раније постављали на интернет крајње ружне податке о „унутрашњој кухињи“ званичног Кијева, које се односе како на утицајне особе, тако и информације које су биле скривене од јавности.

17:33 – Завршено царињење 4 камиона са хуманитарном помоћу из Русије

Руски и украјински службеници на граници су завршили царински преглед 4 камиона са хуманитарном помоћу из РФ, саопштио је представник Јужне царинске управе Рајан Фарукшин.

Он је додао да ће камиони, како буду пристизали, групама слати у Украјину.

Раније је руководилац управе за оперативне послове МКЦК у Европи и централној Азији Лоран Корба изразио жаљење зато што је украјинска страна сметала благовременој царинској контроли хуманитарне помоћи. Он је изразио наду да ће „у најскорије време та препрека бити уклоњена и да ће конвој камиона кренути у Луганск“.

15:52 – Свјатослав Цехолко: Петро Порошенко би могао да распусти Раду у недељу?

Кијев — Украјински председник Петар Порошенко могао би већ у недељу да најави распуштање парламента, саопштио је данас његов портпарол.

„Ова одлука се доноси кад за то наступи уставни основ. А тај тренутак наступа од Дана независности (24. августа)“, изјавио је Свјатослав Цехолко, пренео је Ројтерс.

Украјинска владајућа коалиција се распала 24. јула, због чега ће доћи до распуштања парламента Врховне Раде и нових парламентарних избора у октобру.

14:58 – Луганск и даље под артиљеријском паљбом

У Луганску је и даље критична ситуација. Гранатирање украјинског града не престаје.

Последњих дана је у разним деловима града, због артиљеријских напада, било много пожара.

Становништво Луганска више од две недеље нема струје и воде, не ради мобилна и фиксна телефонија. Струју је немогуће обезбедити због сталних борбених дејстава на територији града.

Хлеб и најнеопходнији производи за сада могу да се купе. Међутим, у град не стиже храна, лекови и гориво.

Црвени крст потврдио тешку хуманитарну ситуацију у Луганској области

Међународни комитет Црвеног крста (МКЦК) је потврдио тешку хуманитарну ситуацију у Луганској области, саопштио је руководилац управе за оперативне послове МКЦК Лоран Корба.

Сарадници Црвеног крста су посетили Луганск. „Хуманитарна ситуација тамо је веома тешка – у граду нема воде, струје, залиха хране. Људи су одсечени од животно важне инфраструктуре“, изјавио је Корба.

Он је, такође, изразио наду да ће руски хуманитарни конвој моћи да крене на територију Украјине у најскорије време.

14:55 – Руски ембарго ЕУ може затворити 130.000 радних места

Забрана увоза пољопривредних производа из Европе у Русију може затворити 130.000 радних места у ЕУ, пише белгијски Standaard.

Русија је почетком августа на годину дана ограничила увоз пољопривредних производа из земаља које су јој увеле санкције: САД, државе ЕУ, Канада, Аустралија и Норвешка.

Према том истраживању, највише штете од уског ембарга ће имати привреде Естоније, Летоније и Литваније.

14:53 – Украјинска страна почела царињење хуманитарне помоћи из РФ

Украјински цариници су почели са царињењем прва 4 камиона из конвоја хуманитарне помоћи из Русије, саопштено је на граничном прелазу Доњецк-Изварино.

Русија је почетком августа, због тешке хуманитарне ситуације на истоку Украјине, предложила Савету безбедности УН да се у тај регион пошаље међународна мисија са руском хуманитарном помоћу и под покровитељством и у пратњи представника МКЦК. Колона од 280 белих камиона је 12. августа кренула из Московске области. У камионима се налази храна, лекови, најнеопходнији предмети.

14:51 – Игор Плотницки на челу владе ЛНР

Бивши министар одбране Игор Плотницки је постао премијер самопроглашене Луганске Народне Републике (ЛНР), преносе РИА Новости.

Он је на том месту заменио ВалеријаБолотова који је са места лидера ЛНР отишао 14. августа. Болотов је своју оставку повезао са последицама рањавања.

14:49 – ДНР: Задржавамо право да уништавамо беспилотне летелице ОЕБС-а

Снаге самоодбране самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) су саопштиле да задржавају право да униште ненаоружане беспилотне летелице које ће добити посматрачка мисија ОЕБС у Украјини, саопштено је из прес-службе ДНР.

Снаге самоодбране су саопштиле да је технички немогуће идентификовати мале беспилотне летелице у ваздуху. А, информација коју они сакупе може бити предата украјинској армији.

14:44 – Представништво ДНР у Србији: Празна хвалисања кијевских званичника, Луганск све време под контролом Народне војске

Празна хвалисања кијевских званичника о наводном „освајању Луганска“ представљају најобичнију измишљотину и немају никакве везе са стварношћу!

Град Луганск је све време под контролом Народне војске Новорусије. Штавише, у наводно „освојеном“ Луганску јуче је уредно заседао Врховни савет Луганске Народне Републике, на којем је министар одбране ЛНР Игор Плотницки изабран за председника Владе.

Луганск је велики град (преко пола милиона становника); у њему и око њега не постоји непрекидна линија фронта (ниједна страна нема толико војника да би покрила сваки метар), већ низ упоришта и барикада на најважнијим местима, око којих се води маневарски рат. Кијевске снаге су претходних дана надирале из југоисточних предграђа, али безуспешно. Додуше, дешавало се да групице војника НАТО-хунте привремено зађу у неку од улица на окрајцима града, окаче плаво-жуту заставу и сликају се за „Фејсбук“, али то нипошто не значи да је заузет читав Луганск. Војска Новорусије има покретне екипе које се брзо појављују где треба и избацују непријатеља.

Противречност у изјвама кијевских званичника је очигледна: најпре су објавили како су „заузели Луганск“, а потом — како је у исти тај, наводно „заузет“ град, „ушла колона руских тенкова“!?

Понављамо: градско језгро Луганска је у потпуности под контролом Народне војске Новорусије. У току су се борбе за избацивање непријатеља из насеља јужно и југоисточно од Луганска (Лутугино, Хрјашчеватоје, Новосветловка).

Народна војска Новорусије је прешла у противнапад северно од Луганска; у току је ослобађање Славјаносербска, Веселе Горе и Красног Јара. Јужне и источне групације непријатеља су готово потпуно одсечене од своје главнине и прети им жалосна судбина уништених бригада из „Јужног котла“ (где је од 5.500 људи успело да се извуче једва 1.500).

Након страховитог пораза у Иловајску (југоисточно од Доњецка), НАТО-украјинској хунти није остало ништа друго него да по ко зна који пут измишља освајање Луганска или неког другог места. Подсећамо да су у претходних неколико дана Порошенко, Аваков и остали кијевски званичници громко објављивали наводно освајање Јасиновате, Иловајска и других места у околини Доњецка, да би на крају њихови сопствени војници то оповргли у изјавама медијима и на друштвеним мрежама, жалећи се на велике губитке и непробојну одбрану Народне војске Новорусије.

14:40 – Кијев: Побуњеници код Луганска убили троје цивила, укључујући и петогодишње дете

Троје избеглица, укључујући петогодишње дете, убијени су недалеко Луганска, саопштено је из Кијева. Украјинска војска тврди да је запелнила руска оклопна возила, Москва негира. Руски хуманитарни конвој на украјинској царини.

Портпарол украјинске војске Андриј Лисенко рекао је да су цивили убијени када су њихов аутомобил погодиле проруске снаге, јавља Ројтерс, а преноси Танјуг.

Лисенко је рекао да се аутомобил кретао са великом белом заставом али да то није зауставило проруске борце, пренела је агенција Ројтерс.

Луганск је под опсадом већ 19 дана, становноштво је без струје и воде, дневно око 500 људи бежи из града, а многи том приликом упадају у унакрсну ватру, навеле су западне агенције.

Агенција АП пренела је да је у последња 24 сата у источној Украјини убијено петоро украјинских војника и двоје цивила.

Америчка агенција навела је да Украјина у недељу прославља Дан независности и да има све више извештаја да украјинска влада жели до тог датума да постигне војни успех.

У украјинском конфликту више од 2.000 људи је погинуло, а 340.000 је расељено.

Лисенко је рекао да владине снаге и даље воде борбе са проруским снагама у и око Иловајска, недалеко од Доњецка, иако је Иловајск под контролом владиних снага.

У региону Доњецка је у среду више од 50 људи и војника погинуло у гранатирању и борбама, навела је агенција АП.

Лисенко је истакао да је украјниска војска запленила и два оклопна возила која припадају ваздушно-десатној дивизији руске војске током борби око Луганска, упоришта побуњеника, као и документа која доказују њихово порекло.

Ипак нису одмах поднели доказе за које су рекли да су нађени.

„Током борби код Луганска украјински војници заробили су два оклопна возила из ваздушно-десантне јединице Псков из Русије. У једном од возила нашли смо један сет докумената – возачку дозволу и војне документе“, рекао је портпарол украјинске војске Андриј Лисенко.

Према његвоим речима, посада припада војној јединици 74268 падобранаца ваздушно-десантних снага Пскова, на северозападу Русије.

Међу нађеним предметима је и официрска торба једног команданта чете, рекао Лисенко и додао да је посада напустила возила.

Кијев и неке западне земље оптужују Русију да пребацује преко границе оружје и борце, што је Москва стално демантовала.

Новинар приватне украјинске телевизије Интер је на својој Фејсбук страници објавио више слика које наводно приказују документе заплењене у тим возилима. Ту се види један руски пасош, кредитне картице, једна здравствена књижица, неки пропис за падобранце.

Руско министраство одбране демантовало је да су та возила заплењена.

„Тешко је схватити зашто неко носи такву библиотеку у оклопном возилу“, рекао је иронично портпарол руског министарства одбране Игор Конашенко и демантовао да су возила заробљена. Истакао да су сва војна документа која су наводно пронађена у тим оклопним возилима на старим формуларима која се већ скоро пет година не користе.

Конашенко је додао да се ради о још једном у низу дневних „открића“ доказа о руском присуству на украјинској територији и да очекује да ће следећи доказ бити заплена калашњикова и интимних дневника неког наводно руског војника.

13:05 – Украјински министар спољних послова: Кијев заслужује војну помоћ као Ирак

Кијев — Павел Климкин рекао да Кијев заслужује војну помоћ западних земаља у борби са милицијама самопрокламованих народних република Доњецк и Луганск.

„Верујем да је сасвим логично да се прошири техничка и војна помоћ Украјини у њеној борби против тероризма као што је то учињено у Ираку“, рекао је министар спољних послова Украјине, пренела је агенција Итар Тасс.

Климкин је додао да је Украјини потребна подршка у политичкој, економској и јавној сфери.

„Потребан нам је еквивалент Маршаловом плану. После Другог светског рата, САД су одиграле кључну улогу у примени Маршаловог плана. Ових дана, Немачка би могла да преузме водјење такве историјске мисије“, закључио је Климкин.

Климкин је изнео такав став уочи посете немачке канцеларке Ангеле Меркел Кијеву, 23. августа, навела је руска агенција.

11:32 Стручњаци Црвеног крста ће пратити руски конвој са хуманитарном помоћу током целог пута на југоисток Украјине, саопштено је у МВС Русије.

Представница министарства је рекла да се у кабини сваког камиона мора налазити само један возач и да су забрањена заустављања током пута.

МВС је подсетио да су сарадници МКЦК одржали безбедносну обуку возачима камиона. Савети стручњака су се, углавном, односили на извршавање процедура приликом преласка границе.

11:12 Према подацима локалних власти, у јучерашњем нападуи на Доњецк 9 људи је погинуло, а 13 рањено.

У нападу су оштећени и стамбени објекти. Попуцала су стакла на продавницама и на неколико стамбених зграда од ударног таласа од мина.

Саопштено је да су у центру града активне групе украјинске армије. Према подацима УН, због ратних дејстава на истоку Украјине више од 415.800 људи је било принуђено да напусти своје домове.

11:02 Мински сусрет лидера „евроазијске тројке“ са председником Украјине Петром Порошенком може постати једна од етапа деескалације конфликта у југоисточним регионима Украјине, изјавио је председник Државне думе (доњи дом парламента) Сергеј Наришкин.

Нешто раније је прес-служба Кремља саопштила да ће председник Русије Владимир Путин 26. августа посетити Минск и учествовати на сусрету лидера држава чланица Царинског савеза са Порошенком. Сусрету ће присуствовати и представници Европске комисије.

09:52 Број избеглица из југоисточних региона Украјине, који се налазе у привременим центрима за смештај на територији Русије, је прешао 60.000 људи. То је саопштио представник владиног оперативног штаба.

Према његовим речима, по регионима земље је већ размештено 41.740 украјинских избеглица и више од 1.960 тона хуманитарне помоћи.

Према последњим подацима руских власти, Украјину је од почетка конфликта напустило и побегло у Русију више од 730.000 људи.

09:12 Четири камиона из конвоја руске хуманитарне помоћи источној Украјини ушла су на територију царинских контролних пунктова Доњецк, док су преосталих 12 камиона у близини.

Према информацијама руских медија, које је потврдио и дописник британског “Телеграфа”, укупно 16 камиона ушло је на територију пограничних пунктова, а украјински цариници израдјују документацију која је потребна за њихов улазак у Украјину.

Државна гранична служба Украјине саопштила је тим поводом да још није почела са прегледом и царињењем робе у камионима.

Највећи део од 280 камиона у саставу руског хуманитарног конвоја налази се на чекању у Ростовској области.

Камиони са око 2.000 тона хуманитарне помоћи за становништво источне Украјине упућени су из Москве 12. августа, али украјинске власти нису дозволиле њихов улазак у земљу.

23.15 – Британско-холандска компанија Шел обуставила је експлоатацију гаса из шкриљаца на истоку Украјине, саопштио је представник ове компаније.

21.55 – Нико не може да спречи Француску да испоручи Руској Федерацији два носача хеликоптера типа Мистрал, изјавио је председник Франсоа Оланд у интервјуу за лист Монд.

20.45 – Првих 16 камиона са хуманитарном помоћи намењеној Украјини крећу се ка граничном прелазу Доњецк


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Оцарињени први хуманитарни камиони

* Обавезна поља