И ове године, највећи празник књиге у овом делу Европе започео је осмодневни интензивни живот лепим речима. Међу мноштвом издавача, преводилаца, писаца, читалаца, љубитеља ове наше најлепше светковине писане речи на свечаности издвајао се монументалношћу и белином, украшен хијероглифима, штанд Арапске Републике Египта, земље овогодишњег сајамског почасног госта. На овом месту у наредним данима биће вођени занимљиви разговори о богатој египатској култури и књижевности.

Своју свечану беседу на отварању 64. Међународног београдског сајма књига књижевник Милован Витезовић посветио је највећој годишњици српског народа, обележавању осам векова Српске православне цркве, осам векова државности, као и осам векова од почетка српске књижевности.

– Сматрам да је овај сајам књига најприроднији и најискренији врхунац означавања ове велике вековне годишњице – истакао је Витезовић, указујући почаст и Арапској Републици Египту речима из једног египатског натписа из времена Првог царства, најлепшој похвали књизи, како је приметио: „Књига је вреднија од свих споменика, од свих гробница, урешених и осликаних стубова, јер она сама гради споменик у срцу оног који је чита.”

– С богом почињу ове књиге које се у грчком језику зову „Номоканон”, а ми ћемо их у језику нашем звати „Законоправило”. Ове књиге су биле помрачене облаком мудрости грчког језика и први пут се јављају у светлости језика нашег, записао је на самом почетку „Законоправила”, прве српске ауторске књиге, негдашњи српски принц Растко Немањић, потом у монашком образу светогорски инок, па архимандрит именом Сава. У српскословенском, односно старосрпском језику, у времену „Законоправила”, реч језик је имала двојако значење. Значила је и језик и народ. Архимандрит Сава је, мислећи и на језик и на народ, ово дело писао с великим наумима који ће се показати и историјским и судбинским и по наш језик и по његов српски народ – запазио је Витезовић, додајући:

– „Законоправило” је добило пуни значај 1219. Те године, по његовим одредбама, прво је звонима на тек подигнутом манастиру Жичи оглашена самосталност Српске православне архиепископије, а Сава Немањић хиротонисан за првог српског архиепископа. Потом је архиепископ Сава, уз бруј истих звона, васељенским царским венцем, послатим од цара Теодора Ласкариса, овенчао великог српског жупана Стефана за краља Првовенчаног, који се заклео на „Законоправилу”. Хиротонисањем архиепископа, и овенчањем краља стекла се над нама озакоњена светска симфонија сагласности духовне и световне власти. „Законоправило” је правно утемељило српску цркву, српску државу, и обликовало карактер народа. И утврдило највеће поштовање књиге, што се и на овом сајму може видети – закључио је Милован Витезовић.

Подсећајући на ходочашћа и дипломатска путовања архиепископа Саве Немањића, свеца још за живота, Витезовић је указао на први сусрет српске и египатске културе.

– Тако је, стигавши и до Египта 1235. године, био гост каирског султана који га је засуо свом пажњом, дајући му и пратње с којима је ишао по светим местима Египта и по Синају.

Витезовић је описао судбину нашег народа кроз судбину књиге, када је страдао народ, када се селио или робовао, његове књиге биле су уз њега.

А, како је рекао, поред историјских удеса и недаћа, брзо смо се нашли у светској књижевности захваљујући народним песмама.

Када је говорио о 1941. години и страдању Народне библиотеке Србије на Косанчићевом венцу и збирке средњовековних рукописа под тепихом нацистичких бомби, Витезовић је напоменуо да се у свету, према истраживањима зналца старословенских рукописа Анатолија Турилова, налази близу пет хиљада српских средњовековних рукописа:

– Каталог хиљаду истражених рукописа изложен је и на овом сајму. Ми, писци Србије, заједно са свим научним и културним институцијама и друштвима, уз помоћ дипломатије, затражићемо повратак тих рукописа. Међутим, имајући у виду египатско и грчко искуство, како се светски значајна артефакта тешко враћају у матичну културу, тражићемо дигиталне копије с циљем да се оживе и истраже.

У име Арапске Републике Египта, Сајам књига поздравио је Хаитам ел Хај Али, писац и преводилац, председник Генералне египатске организације за књиге, повезујући сајмове књига у Каиру и Београду.

– Књига је пријатељ ком поверавамо наше тајне, предајемо нашу свест и осећања, пријатељ који нам пружа осећај задовољства. Књига је неко кога је људска цивилизација познавала од самих почетака историјског доба. Египат је био једна од најстаријих цивилизација која је познавала писану реч, док је данас, у савременом добу, носилац једног од најзначајнијих сајмова књига у свету и најзначајнијег на арапском подручју. Међународни сајам књига у Каиру, којем имам прилику да председавам и који је ове године прославио златни јубилеј преселивши се у нову цивилизацијску престоницу, током двонедељне изложбе посетило је више од три милиона људи и око 1.200 излагача, који су имали прилике да присуствују и на око 1.400 културних дешавања у оквиру самог сајма. Нека књига остане оно што нас спаја, од тренутка када упознајемо египатског писара и културу Винче, све до тренутка када Нагиб Махфуз с обале Нила дозива Иву Андрића на ћуприји Дрине или обали Саве. Од устава Константина Великог који позива на мир и толеранцију, па све до небеских књига сакупљених на египатском тлу, схватили смо да оно што нас све спаја јесу љубав према доброти и толеранцији и љубав према стваралаштву у готово свим облицима његове уметности – напоменуо је Хаитам ел Хај Али.

Хаитам ел Хај Али на београдском сајму књига

На свечаном отварању наступиле су и вокалне уметнице Катарина Гојковић и Сања Керкез.

Књига Си Ђинпинга

У понедељак у 12 сати, у сали „Иво Андрић” Београдског сајма, биће одржана промоција књиге „Приче и казивања – Кинеска мудрост, прошлост, садашњост и будућност” Си Ђинпинга, актуелног председника Народне Републике Кине, у издању „Албратрос плуса”. На промоцији ће говорити Јагош Ђуретић, главни и одговорни уредник, Александар Гајевић, државни секретар Министарства културе и иформисања Србије, Зјао Дахин, представник кинеског издавача, и Младен Весковић, уредник издања на српском језику.

Трибина – Правда за Нобела

Петер Хандке

После доделе Нобелове награде Петеру Хандкеу и Олги Токарчук , ово признање после двадесет година враћа се књижевности уместо служења политици. Хандке је потребнији Нобеловој награди него Нобелова награда Хандкеу,  закључио је Мирољуб Стојановић,  говорећи на првој трибини 64. Међународног београдског сајма књига названој „Правда за Нобела”.

У овој дискусији учествовали су и Мухарем Баздуљ, Небојша Грујичић и Жарко Радаковић.

Када је реч о стваралаштву пољске књижевнице Олге Токарчук,  Стојановић га је сместио у струју чији су представници Марио Варгас Љоса и Карлос Фуентес,  линију историјске прозе месијанске идејности. Ово је била прилика и за подсећање на разговор са Олгом Токарчук,  која се скајпом укључила у представљање свог романа „Књиге Јаковљеве”, одржано  прошле године,  у Дому културе „Студентски град”. То вече било је значајно као знак континуитета присуства Олге Токарчук у Србији,  захваљујући преводилачком труду наше полонисткиње Милице Маркић,  која је и том приликом интервјуисала књижевницу.

Хандке је, пак,  аутор близу стотину књига,  али је по речима Небојше Грујичића,   на овом Сајму књига присутно тек неколико превода његових дела: „Великог пада”, код „Лагуне”, „Поподнева једног писца”и „Још једанпут за Тукидида”, код „Прометеја”, као и „Јуче на путу”, код Српске књижевне задруге”. Грујичић је поставио питање зашто,  као значајног драмског писца,  осим Љубише Ристића,  нико није Хадкеова дела поставио на сцену у нашој земљи,  нарочито после текста „Правда за Србију”.

– Нобелова награда Хандкеу провера је правоверности оних који су за,  као и оних који су против њега – додао је Грујичић.

Жарко Радаковић је подсетио на то да је Хандке седамдесетих година пре свега био загребачки писац,  на шта у једном тексту подсећа и Јерговић,  а да је у Србији постао читан тек крајем осамдесетих,  када је његове књиге почео да преводи за „Дечје новине”, уз Дринку Гојковић, која је своје преводе давала „Раду”.

Радаковић је поновио запажање о негативним коментарима у немачкој и америчкој јавности поводом Хандкеове Нобелове награде,  нарочито људи који су мало шта од његових дела прочитали. Мирољуб Стојановић говорио је о присуству Хандкеа на филму,  у остварењима Вима Вендерса,  о Хандкеу као сценаристи „Неба над Берлином”.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Отворен 64. међународни београдски Сајам књига

* Обавезна поља