samit-kina-regionБЕОГРАД – Премијер Србије Александар Вучић отворио је данас поподне у Београду Четврти економски форум Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе, пожелео добродошлицу учесницима и истакао да је част бити домаћин скупа у Београду, где се сусрећу економије Истока и Запада.

Вучић је рекао да је приоритет земаља Централне и Источне Европе привредни раст, који може да се оствари уз два услова, инвестиције и реформе.

„Циљ овог региона су инвестиције, потребна нам је ињекција поверења и снаге. То је суштина овог форума, стровити везе између Кине и овог региона”, рекао је српски премијер.

„Други услов зависи од нас – морамо да реформишемо себе, да се променимо. Нико неће да уложи у нас, ако ми не улажемо у себе”, додао је Вучић.

Он је изразио уверење да је Београдски састанак почетак новог, бољег времена и сарадње целог региона.

„Част је бити домаћин овог великог догађаја”, рекао је Вучић и додао да је Форум нашој земљи пружио прилику да буде место на којем се сусрећу економије Истока и Запада и на којем званичници и пословни људи разговарају о новим могуцностима за економски раст и развој земаља учесница.

„Стара кинеска пословица каже да је најбоље време било да посадимо дрво пре 20 година, а друго најбоље време је – данас. Ту прилику не смемо и немамо право да прокоцкамо”, указао је председник српске владе.

Наш циљ је да односе у Централној и Источној Европи унапредимо, да учимо и извлачимо поуке из наше прошлости и утремо нови пут, изграђен на принципима сарадње, напретка и мира на Балкану и целој Европи”, рекао је Вучић.

Форум је значајан, пре свега, због могућности унапређења наше економије и економских односа са земљама учесницима.

„Чланство Србије у Европској унији је национални приоритет и циљ нам је улагање у инфаструктуру, како би од Србије учинили мост који повезује исток и запад”, истакао је Вучић.

Вучић је проценио да ће у наредних пет година половина раста доћи из Азије, па је овај форум изузетна прилика за стварање нових шанси, отварање нових радних места и економски развој.

Економски форум одржава се у оквиру Трећег Самита Кине и 16 земаља у Београду.

Александар Вучић с премијером Естоније договорио сарадњу на пројекту е-владе

Председници влада Србије и Естоније Александар Вучић и Тави Роивас договорили су се данас да се започне сарадња на пројекту е-владе у Србији, с обзиром на то да је Естонија усавршила тај модел, који штеди време и новац извршној власти.

Вучић се захвалио председнику Владе Естоније на подршци на путу ка Европској унији и истакао да је Естонија пример посвећености реформама, којима је успешно унапредила економију, саопштено је из Канцеларије за сарадњу са медијима Владе Србије.

Вучић је, како се наводи, упознао Роиваса са реформама које Србија спроводи, како би се направило повољно инвестиционо окружење.

Роивас је оценио реформе у Србији импресивним и понудио да пренесе своја искуства из придруживања Европској унији.

Вучић и Церар: Односи Србије и Словеније су бољи него икада

БЕОГРАД – Председник Владе Србије Александар Вучић данас је у разговору са словеначким колегом Миром Цераром поручио да не постоје препреке за сарадњу две државе, односи Србије и Словеније су бољи него икада.

Вучић се са Цераром састао на маргинама Самита председника Влада Кине и земаља Централне и Источне Европе.

Двојица премијера разговарала су о економској сарадњи две земље и подршци коју Словенија пружа Србији у процесу придружења Европској унији.

Председник словеначке Владе истакао је да Словенија има позитиван однос према Србији и поздравио проактиван однос српске владе у решавању политичких и економских проблема, нагласивши да такав приступ представља подстицај и за словеначку владу.

Церар је позвао премијера Вучића да у фебруару месецу посети Словенију што је председник српске владе прихвати

Вучић и Цуантанг разговарали о изградњи пруге Београд – Будимпешта

БЕОГРАД – Председник Владе Србије Александар Вучић и министар транспорта Народне Републике Кине Јанг Цуантанг разговарали су данас о изградња брзе пруге Београд – Будимпешта, као и начини финансирања тог пројекта.

Том приликом је, како је саопштила владина канцеларија за сарадњу са медијима, истакнута потреба да студија изводљивости буде завршена до јуна следеће године како би изградња била готова до јуна 2017. године.

Пројекат за изградњу двоколосечне пруге за брзи воз који би ишао 200 км на сат инициран је током посете председника Владе Србије Александра Вучића Народној Републици Кини у септембру месецу ове године.

Билатералним сусретом са министром транспорта Народне Републике Кине Јангом Цуантангом започеле су активности везане за Самит председника Влада Кине и земаља Централне и Источне Европе, наводи се у саопштењу.

Вучић и Ђукановић договорили заједничку седницу две владе

БЕОГРАД – Председник Владе Србије Александар Вучић и Председник Владе Републике Црне Горе Мило Ђукановић договорили су данас заједничку седницу две владе за март идуће године као и формирање Радне групе две владе за разматрање заједничких пројеката из области енергетике, инфраструктуре и саобраћаја.

Самит почео разговором Вучића и Ђукановића

Двојица премијера разговарали су, како је саопштила владина канцеларија за сарадњу са медијима, о унапређењу билатералне и економске сарадње, као и о инфраструктурним пројектима од значаја за две земље.

Регионална сарадња, јачање односа са суседима, као и наставак политике помирења представљају један од спољнополитичких приоритета Републике Србије, истакао је Вучић.

Премијер Ђукановић је нагласио да постојећи пројекти, као сто је пруга Београд – Бар и планови за нове регионалне пројекте и њихово повезивање, могли би да обележе Самит у Београду, наводи се у саопштењу.

Вучић и Беванда: заједно до фондова ЕУ

Председник Владе Србије Александар Вучић је током данашњег састанка са председавајућим Савету министара БиХ Вјекославом Бевандом нагласио важност регионалне сарадње у изради инфраструктурних пројеката са којима би заједно аплицирали за фондове Европске уније.

Теме разговора биле су билатерална и економска сарадња, као и сарадња у области саобраћајне инфраструктуре и енергетике, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Изградња путева и пруга омогућава брже спајање и послова и људи. То ће допринети економској и политичкој стабилизацији целог региона”, истакао је премијер Вучић.

Састанку је присуствовао и министар трговине Расим Љајић који је истакао потребу за побољшањем трговинске сарадње две земље у циљу заједничких наступа на трећем тржишту, као и сарадњу у области градјевине, наведено је у саопштењу.

Први премијер са којим ће се Вучић састати је председник црногорске владе Мило Ђукановић, а након тога он ће се састати са колегама из Босне и Херцеговине Вјекославом Бевандом, Румуније Виктором Понтом, Словеније Миром Цераром, Летоније Леимдотом Страујуом, као и Чешке Милошем Земаном.

Такође он ће имати разговоре са премијером Бугарске Бојком Борисовим, Естоније Тавијем Роивасом, Пољске Евом Копач и Словачке Робертом Фицом.

У Београду почиње Трећи састанак лидера Кине и земаља централне и источне Европе (ЦИЕ), под називом „Београдски сусрет“. Осим домаћина, премијера Србије Александра Вучића и премијера Кине Ли Кећјанга, на самиту ће учествовати још 14 премијера земаља учесница, док ће хрватску делегацију предводити први потпредседник владе.

На самиту и пратећем Привредном форуму, 16. и 17. децембра у Палати „Србија“ и Центру „Сава“, учествоваће више од 5.000 чланова привредних и државних делегација Кине и 16 земаља ЦИЕ, који ће разматрати горуће теме из области пољопривреде, индустрије, туризма, интернет технологије, транспорта и инфраструктуре.

Циљ састанка у Београду је, како је навела Влада Србије, да обезбеди наставак заједничких напора за јачање сарадње Кине и земаља ЦИЕ, покренуте пре три године у Будимпешти, а настављене и продубљене на састанцима у Варшави априла 2012. године и Букурешту новембра 2013. године.

Посебан акценат је стављен на унапређење привредне сарадње, те ће „Београдски сусрет“ бити усмерен на разматрање и постизање договора о конкретним пројектима сарадње и улагања.

Вучић је, у ауторском тексту за Тањуг уочи самита, изјавио да Србија није земља између Истока и Запада, већ место њиховог креативног сусрета, и поручио да је наша стратешка визија модерна Србија као привредно, саобраћајно и културно раскршће југоисточне Европе и мост Истока и Запада у 21. веку.

Према његовим речима, за реализацију стратешке визије Србије од огромног значаја је изградња брзе пруге Београд-Будимпешта.

– У кинеској страни осећамо да имамо моћног и поузданог партнера, са којим нашу визију можемо брзо и одлучно да спроведемо у дело – навео је премијер Србије.

Премијер Ли је навео да ће на Трећем састанку бити утврђене „Београдске смернице“, које ће предложити известан број иницијатива у циљу јачања свеукупне сарадње земаља учесница.

„Кина се нада да ће то бити прилика да 17 земаља синхронизују међусобне средњорочне и дугорочне развојне циљеве и Стратешку агенду за сарадњу Кине и ЕУ 2020, да отпочну формулисање средњорочне агенде за сарадњу између Кине и земаља ЦИЕ, и ојачају сарадњу како би она брзо сазрела и напредовала“, поручио је Ли.

Према информацијама из Канцеларије Владе Србије за сарадњу с медијима, за извештавање са Самита акредитовано је око 1.100 новинара из 110 редакција. То је три пута више медијских представника него што је био случај на претходна два Самита, што говори о значају скупа.

Како је речено новинарима на брифингу у Влади Србије, долазак у Београд првих премијера, међу којима Лија, очекује се данас, а у уторак су предвиђени билатерални састанци учесника.

У уторак поподне биће одржан Четврти економски форум у Центру „Сава“, који ће отворити Вучих, Ли и премијерка Пољске Ева Копач.

Копач ће том приликом најавити и формирање заједничког мешовитог привредног комитета Кине и земаља ЦИЕ, са седиштем у Варшави.

У Центру „Сава“ представиће се бројне кинеске компаније, а предвиђено је одржавање три тематска панела с великим бројем учесника.

Исто поподне у Палати „Србија“ биће одржан састанак шефова влада, на којем ће поздравне говоре одржати Вучић и Ли.

После састанка је предвиђено обраћање медијима двојице премијера, а потом свечана вечера и пријем.

Српска и кинеска страна требало би да потпишу више споразумна који су у припреми, а потом ће се премијери Кине и Србије обратити новинарима.

Кинески премијер састаће се у четвртак и с председником Србије Томиславом Николићем, а затим ће делегације Кине и Србије присуствовати свецаном отварању моста Земун – Борча, који гради кинески партнер.

Кинеском премијеру Кећијангу градоначелник Београда Синиша Мали доделиће звање почасног грађанина Београда.

Самит обезбеђује 10.000 полицајаца у пет прстенова

На обезбеђивању самита Кине и земаља централне и источне Европе који се одржава у Београду, биће ангажовано укупно до 10.000 полицајаца МУП-а Србије. Како нам је потврђено у овом министарству, дневно ће самит обезбеђивати између 3.500 и 4.000 полицајаца. Реч је о припадницима свих служби полиције, од специјалних јединица, преко криминалистичке до саобраћајне полиције.

МУП, БИА, ВБА и ВОА тренутно обављају најстроже мере безбедности које подразумевају пет прстенова заштите учесника самита, то јест премијера Кине и премијера и министара 16 земаља централне и источне Европе. Заједно са српским безбедносним службама ради и између 40 и 50 припадника страних полиција и служби, који већ неколико дана бораве у главном граду.

Свака делегација послала је одређен број „безбедњака”, од којих су најбројнији припадници кинеске службе. Они су домаћим службама указали на специфичности и потенцијалне безбедносне ризике. До детаља је разрађен план обезбеђивања званичника и сваке делегације посебно.

„Ударна су прва два дана самита, када ће бити ангажован највећи број припадника полиције. Они ће се налазити на свим локацијама којима ће пролазити возила штићених особа, у близини и унутар објеката где ће званичници и делегације боравити”, наводе у МУП-у.

Према протоколу самита, радни састанци премијера и делегација биће одржани на више локација у Београду.

Представници наших безбедносних структура су поводом самита на сталној вези са колегама из земаља у региону и засад нису добили информацију ни о каквом могућем инциденту. Чак су посетили Румунију, где се прошле године одржавао кинески самит, да би разменили искуства. Њихов задатак биће да не дозволе улаз никоме ко за то нема специјалну акредитацију. На терену ће бити и снајперисти, који ће са кровова зграда надгледати ситуацију.

У складу са безбедносном проценом и планом обезбеђења, за време проласка возила са делегацијама, саобраћај ће бити обустављан у оба смера у градским улицама, а на аутопуту само коловозна трака у смеру кретања штићене колоне возила.

Премијер Кине обићи ће одређене објекте на територији Београда, а најзначајнији је мост Земун–Борча, који ће он свечано и отворити за саобраћај.

За време кретања штићене колоне саобраћај ће бити обустављан у оба смера улица у граду, док ће на аутопуту бити заустављана коловозна трака у смеру кретања штићене колоне.

„Овим поводом, полиција моли учеснике у саобраћају и грађане да имају разумевања и користе алтернативне саобраћајнице”, саопштено је јуче из МУП-а.

Безбедносна провера за све

Проверавају се сви који ће од 16. до 18. децембра по било ком основу бити у Палати „Србија”, „Сава центру” и у хотелима у којима ће боравити учесници самита: „Хајату”, „Краун плази” и „Фалкенштајнеру”.

У систему безбедносне провере су и сви запослени у овим хотелима, волонтери ангажовани на одржавању самита, чак и акредитовани новинари. Уколико се утврди да је неко од 3.500 људи који се проверавају имао везе са организованим криминалом и тероризмом биће удаљен са ове локације.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Отворен Економски форум Кине и 16 земаља ССЕ

* Обавезна поља