ivanicБЕЧ – Председавајући Председништва Босне и Херцеговине Младен Иванић сматра да би пријем у ЕУ могао да уследи тек за 20 година, а по питању независности Републике Српске (РС) изразио је уверење да је ни Србија не би признала.

Он је, у интервјуу бечком дневнику „Стандард“, упитан за тежње РС за независношћу оценио да је председник тог ентитета Милорад Додик то користио за учвршћивање власти, а да би прва земља која не би признала независност РС, барем наредних година, била Србија, јер би Београда, у супротном, морао, рећи да је независност Косова реалност.

Иванић је изразио сумњу да би чак и Русија имала интерес да подржи независност РС.

Истовремено је подвукао да не верује да су емотивни односи са Србијом од негативног утицаја по Босну.

„Ми верујемо да су наши етнички корени тамо. Шта је ту проблем. Такође мислим да је фер став Србије да „воли РС, али прихвата постојање и интегритет дејтонске Босне“.

Иванић је уверен да ће Савет министара бити успостављен првих дана фебруара и да би у марту и априлу могао решити проблеме у вези пута ка ЕУ.

Упитан када види Босну у ЕУ Иванић је одговорио  „не за 10 година, али можда за 15, односно нада се за 20 година“.

„За десет година не верјем не само због нас, већ и због ЕУ“, нагласио је он додајући да сматра да ће 90 одсто Босна за 20 година бити чланица ЕУ.

Он је казао да треба избегавати спорне теме како би се спречила блокада у влади, рекавши да постоје три различита виђења у Босни.

„Господин Бакир Изетбеговић жели јединствену Босну, најбоље без ентитета, али он зна да то није могуће. Ја бих најрадије независну РС, али знам да то није могуће. Драган Човић има идеју трећег ентитета, али знамо да нисмо јединствени око тога. Зато је боље да то оставимо по страни. Наша генерација политичара није у стању да то реши“, објаснио је Иванић.

Он је оценио да су сви постали зрелији, а тако и међународна заједница, указујући да је пре десет година постојала идеалистичка идеја о што више државних институција и што више Босне.

„Међутим то није случај, јер сада постоје институције које готово ништа не раде и које су сада проблем. Тако постоји државна комисија за концесије која у десет година рада није издала ниједну концесију, истакао је Иванић.

Он је указао да тренутно у Председништву постоји три озбиљна политичара, те да не види ниједну другу институцију, укључујући Савет мнистара, где постоје тако озбиљни политичари.

„То значи да ће Председништво бити у фокусу, које ће, пошто су њихове странке у Савету министара, имати утицај на то тело“, уверен је Иванић.

Он је нагласио да је потребно да се упути порука да је Босна место где могу бити донете одлуке, а не крај света, иако компликована, није тако неефикасна.

„Дуго сам у политици да знам да је део међународне политике питање „моде“. Ако неко почне да говори да Босна није тако лоша онда ће и други одмах кренути да то исто кажу. Ради се о имиџу и о томе да нико нема страх да дође у Босну“, објаснио је Иванић.

Он је казао да је даље потребно смањити јавни сектор на свим нивоима, а с тим у вези је рекао да ће највећи притисак бити на Федерацији, јер реално, десет кантона је превише.

„Не видим ниједан разлог што поједини кантони не могу бити спојени, на пример Сарајево и Горажде“, поручио је он.

Упитан шта мисли о трећем ентитету за Хрвате Иванић је рекао да у РС не постоји разлог да се „изазове“ Дејтонски споразум.

„То је ствар Федереације, Хрвати и Бошњаци морају наћи решење. Ја ћу прихватити сваки њихов договор, под условом, да није против РС“, подвукао је он истичући да Дејтон није никакав проблем ако постоји воља за договором.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Србија прва не би признала независност Српске

* Обавезна поља