vuccic-brisel-poglavljaБРИСЕЛ- Председник владе Србије Александар Вучић поручио је да је данас леп и изузетно значајан дан за Србију и њене грађане.

Вучић је на конференцији за новинаре после Треће међувладине конференције Србије и ЕУ на којој су отворена поглавља 23 и 24 изразио дубоку захвалност Мирославу Лајчаку, Јоханесу Хану и другим „европским пријатељима”, међу којима је посебно истакао шефа мађарске дипломатије Петера Сијарта, који су подржали пут Србије у ЕУ

„Кад ме је мој пријатељ Борис Џонсон питао данас да ли је то нешто значајно за Србију нисам оклевао да кажем да је ово изузетно велики и важан дан за Србију, јер показује да је то наш стратешки пут и добар пут, који показује наше преузимање обавеза и нашу посвећеност испуњавању свих задатака пред нама”, рекао је Вучић.

Он је истакао да смо свесни да ћемо имати тешкоће са којима ћемо бити суочени, као и препреке, поготово у примени ова два важна поглавља, али и да смо одлучни да испунимо очекивања и да резултате покажемо.

„Ми желимо овакав тип друштва и то је најважнији разлог због којег остајемо чврсто на путу ка ЕУ”, поручио је премијер Србије и додао да све то има директну везу са побољшањем животног стандарда наших људи, што знаци да ће владавина права и постављење правих закона представљати велики подстицај за страна улагања, што једино може да гарантује бољи стандард грађана и већи привредни раст.

Он је додао да се радује сарадњи са ЕУ, са Ханом и свим колегама, да ћемо бити посвећени том процесу, иако знамо да није једноставан пут, те да постоје политичке препреке које ће се наћи пред нама.

„Свакако да са наше стране треба учинити много тога, да треба да будемо спремни и на критику, јер и то показује да смо и даље на путу ЕУ и да је потребна дискусија и размена ставова, која је увек добра”, навео је Вучић.

Грађанима Србије захвалио је и поручио да верује да ће и српски језик бити један од прихваћених европских језика.

Изразивши уверење и наду да ћемо заједничким снагама и великим радом, којег се нисмо плашили ни до сада, постићи још веће резултате и бржи привредни раст, премијер је навео да смо од сиромашне земље, која је пре две године била на рубу банкротства, стигли до једне од земаља са највећом стопом привредног раста у Европи.

vucic-han-brisel

Има, међутим, и многих примедби, додао је, о којима не жели да ћути.

„Знамо да имамо много недостатака, да морамо много тога да исправимо и да променимо код себе, али се не плашимо тешког рада и уверавамо вас да ћемо свој посао у доброј вери да завршимо. При томе чувајући регионалну стабилност, не позивајући се увек на реципроцитет, већ ћемо дати све од себе да испуњавамо стандарде и услове да представници мањина буду задовољни”, поручио је Вучић.

Даћемо све од себе да направимо Србију – демократску земљу на понос свих грађана и у томе очекујемо истинску помоћ ЕУ” тога истински помоћ ЕУ, додао је премијер, закључивши да је ово један од дана кад смо поносни као Срби и грађани Србије у Бриселу, те да смо „посебно поносни кад су представници свих земаља аплаудирали честитајући Србији на отварању поглавља”

Напредак у преговорима зависи од успеха поглавља 23 и 24

Отворена поглавља 23 и 24 условљавају ток и брзину целокупних преговора, јер напредак у било ком другом поглављу зависи од напретка у овим поглављима, изјавио је данас Небојша Лазаревић, директор Центра за европске политике и члан Ужег преговарачког тима за приступање Србије ЕУ.

Лазаревић је у саопштењу навео да су поглавља 23 и 24 која се баве правосуђем, људским правима, реформом јавне управе и другим темама, за нас, поред поглавља 35 најзначајнија, и о њима ће се преговарати паралелно са свим другим поглављима која се буду отварала.

„Јасно је да Европска унија неће допустити да једна држава чланица, рецимо, тврди како јој је напредовала потрошачка или нека друга политика, а да јој у исто време не раде судови или да јавна управа не испоручује оно што је дужна да испоручи”, објашњава Лазаревић.

Према његовим речима, лекција коју је Европска унија научила из ранијих проширења 2004, 2007, или 2013, управо се тиче поглавља 23 и 24, јер се дешавало да земље централне и источне Европе направе озбиљан напредак, да би онда са даном чланства у ЕУ почеле да се враћају на старо.

„Зато ће ЕУ сада итекако водити рачуна да ове фундаменталне реформе код нас буду неповратне, односно да кад се једном десе нема повратка на старо”, навео је он.

Nebojsa Lazarevic - CEP

Иако је Србија спремна за отварање и више других поглавља, укључујући поглавља 25 и 26 о науци и истраживању, култури и образовању, као и поглавље 5 о јавним набавкама, Лазаревић наглашава да ће било какво даље отварање, као и затварање поглавља, у будућности зависити од напретка у преговорима о поглављима 23, 24 и 35.

Осврћући се на најновија збивања у Турској, Лазаревић каже да „у неким државама чланицама и то врло утицајним државама чланицама, постоји некада формално, али најчешће неформално велико противљење проширењу на Турску.

„Из тог разлога не мислим да је добро за Србију да икада доводи у везу своје проширење са евентуалним преговорима са Турском. Ми треба се држимо оквира проширења који се односи на Западни Балкан и да радимо заједно са Црном Гором, будући да је најизвесније будуће проширење оно на Црну Гору и Србију”, закључио је Лазаревић.

Хан: Брзину приступања дефинише сама Србија

БРИСЕЛ – Европски комесар за проширење Јоханес Хан истакао је да је отварање поглавља 23 и 24 велики тренутак за ЕУ и Србију, те поручио да ће брзину приближавања Унији дефинисати сама Србија.

Он је, на конференцији за штампу, после међувладине конференције, рекао да су шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак и његов тим допринели да се постигне договор и пређу последњи километри до отварања поглавља.

„То је свакако признање Србији и њеном напретку. Много посла је урађено од стране српских власти и администрације, као и целокупног друштва које је показало да је преузело обавезу да предузме кредибилне реформе у циљу модернизације Србије на добробит својих грађана”, уверен је Хан.

Он је констатовао да преговарачки процес према Србији има моћ траснформације, промене друштва.

„Не треба имати никакву сумњу да је наша обавеза према Србији прихватање широким загрљајем у наше друштво. Словачко председавање је ставило проширење ЕУ у своје приоритете. Сада је фокус на одрживој примени ових веома амбициозних и свеобухватних реформи”, поручио је Хан.

Он је рекао да неће бити бити једноставно и да и сам тајминг није једноставан, али да је заједнички циљ да реформе буду успешне и да се дође до тога да владавина права буде неометана и самим тим да то постане основ за привлачење страних инвестиција.

Владавина права је, према његовим речима, важна и за поверење грађана у добру управу.

Хан је похвалио напредак који је направљен у Србији и оценио да ће отварање поглавља 23 и 24 бити још један важан корак ка приближавању Србије ЕУ.

„Србија је та која дефинише брзину приближавања. Не постоје ограничења у брзини, али целокупна брзина зависиће од напретка у кључним подручјима, нарочито динамизацијом односа са Косовом и напретком у владавини права“; објаснио је он.

Такође је оценио да је потребан дијалог грађана и власти.

Цео процес проширења, према његовим речима, треба да се претвори у корист за грађане.

vucic-han-lajcak

Хан и Лајчак: ЕУ остаје посвећена проширењу

БРИСЕЛ – Европски комесар за суседску политику Јоханес Хан и шеф дипломатије Словачке Мирослав Лајчак поручили су данас да Европска унија остаје посвећена проширењу, без обзира на одлуку Британије да изађе из Уније, те да је доказ за то отварање поглавља 23 и 24 у преговорима са Србијом.

Шеф дипломатије Словачке, која председава ЕУ, рекао је да Велика Британија излази из ЕУ, али да подршка за проширење и даље постоји, те да није случајност што је то приоритет словачког председавања.

„Постоји добар разлог за то, а то је да се процес проширења показао као најбољи пут за позитивне реформе друштва наших суседа”, рекао је Лајчак.

Он је нагласио да Словачка зато жели да земље које су део процеса преговарања опипљиво осете да се тај процес помера.

„Отварањем поглавља са Србијом примењујемо наше приоритете председавања и шаљемо добар сигнал осталим земљама”, рекао је Лајчак.

И европски комесар Јоханес Хан подсетио је да је на самиту земаља Западног Балкана и ЕУ у Паризу показана посвећеност процесу проширења западног Балкана, као стратешком циљу ЕУ, који треба да заокружи развој Европске уније.

Хан је рекао и да је ове године могуће отворити још четири поглавља, а неки од њих се баве образовањем и културом, преноси Танјуг.

Вучић: Боље да се сами договарамо

БРИСЕЛ – Премијер Србије Александар Вучић поручио је Хрватској да би волео да представници те државе посвете већу пажњу сарадњи две земље, те нагласио да је на међувладиној конференцији изјаснио неслагање са ставом Хрватске у вези закона о универзалној јурисдикцији.

„Нећу да се мешам у унутрашње ствари Хрватске. Нећу да стичем политичке поене тиме што ћу жестоко да одговарам хрватским комшијама”, истакао је Вучић на прес конференцији после отварања поглавља 23 и 24.

Он је рекао да би волео да се више пажње посвећује хрватско-српској сарадњи:

„Ми већ предузимамо мере за подршку припадницима хрватске мањине, у складу са Декларацијом коју сам потписао недавно са председницом Хрватске Колиндом Грабар-Китаровић”, рекао је српски премијер на заједничкој конференцији за штампу са Мирославом Лајчаком и Јоханесом Ханом, одговарајући на питање новинара хрватског Вечерњег листа да ли мисли да Србија треба да мења закон о универзалној јурисдикцији.

Вучић је подсетио да Хрватска има веома сличан закон као и Србија, али са лошијом одредбом која се тиче могућности поновног преиспитивања одлуке судова, ако Хрватска није задовољна пресудом.

Такође је навео да неке земље попут Немачке, Шпаније или Белгије имају истоветне законе као Србија.

„Управо захваљујући том закону ми смо процесуирали 14 злочинца који су учествовали у извођењу злочина у Сребреници”, поручио је он.

Вучић је казао да Србија нема проблем да спорна питања решава у билатералним односима, и да верује да ће две земље имати довољно снаге да превазиђу проблеме. Истовремено је поручио да је за Србију болно и тешко да неки од људи које су наши правосудни органи пустили на слободу нису на издржавању казни, иако су вишеструки починиоци злочина над Србима.

„Чинимо уступке зарад добрих регионалних односа и сарадње”, додао је он.

vucuc-brisel-hol

Након конференције за новинаре Вучић је одговарајући на питања представника медија рекао и да је важно да покушавамо да се договарамо са Хрватском и да сами решавамо несугласице, а не да и они и ми очекујемо и тражимо помоћ великих сила.

Одговарајући на питање о хрватским условима он је приметио да је и комесар Јоханес Хан поменуо да „то није део акција”, те да има још земаља које поседују сличне норме, попут Немачке, Белгије, Италије и Шпаније.

„Нисам данас хтео да говорим о случају Марић и другим, јер желимо да гледамо у будућност, а не у прошлост”, рекао је Вучић, додајући да је и то разлог зашто понекад не разуме неке примедбе.

Важно је да радимо на будућности, билатерално, да покушавамо да се договарамо.

„То је важније него да ми увек морамо да очекујемо и тражимо подршку канцеларке Меркел, Американаца, Француза или да они траже њихову подршку. Боље је да те ствари сами решавамо”, закључио је Вучић.

Кери унапред честитао Вучићу отварање поглавља

БРИСЕЛ– Премијер Александар Вучић састао се данас у Бриселу са америчким државним секретаром Џоном Керијем, који му је, сазнаје Танјуг у дипломатским изворима, честитао на отварању преговарачких поглавља и, како је саопштено, на регионалној политици и сарадњи.

keri-vucic

Амерички државни секретар похвалио је политику регионалне стабилности, коју води влада Републике Србије и затражио од премијера Вучића да, у процесу помирења међу народима Западног Балкана, настави са активним и искреним односом, који је у смиривању тензија у том делу Европе пружио значајне резултате.

Вучић и Кери су разговарали о унапређењу иначе добрих билатералних односа између Републике Србије и САД, а том приликом је, како је истакнуто у саопштењу из кабинета премијера Србије после састанка, указано на чињеницу да за то постоји обострана спремност.

Вучић се захвалио Џону Керију на јасној и недвосмисленој америчкој подршци на европском путу Србије, посебно у процесу отварања поглавља 23. И 24.

Састанку је присуствовала и помоћник дрзавног секретара САД Викторија Нуланд.

Кери и Џонсон већ честитали Вучићу отварање поглавља

БРИСЕЛ– Државни секретар САД Џон Кери честитао је данас пре подне у Бриселу премијеру Србије Александру Вучићу на отварању нових поглавља у приступним преговорима са Европском унијом, сазнаје Танјуг у дипломатским изворима.

Честитка је дошла уочи треће међувладине конференције Србије и ЕУ, на којој ће, данас поподне, поглавља формално бити отворена.

И нови шеф британске дипломатије Борис Џонсон такође је премијеру Србије већ честитао на отварању преговарачких поглавља.

„Британски МСП Борис Џонсон честитао на важном дану за Србију”, написао је Вучић на свом твитер налогу.

Вучић у Бриселу предводи делагацију Србије која ће са делегацијом ЕУ на трећој Међувладиној конференцији отворити поглавља 23 и 24 у приступним преговорима Србије и ЕУ.

Како Танјуг незванично сазнаје, Хрватска, пред само отварање поглавља, од Србије тражи да се изјасни о примени закона о генералној јурисдикцији за ратне злочине

Истовремено, према Танјуговим информацијама, Србија неће давати никакве додатне изјаве о надлежностима суда за ратне злочине.

ЕУ је већ одбацила захтев Хрватске да Србија укине закон о регионалној јурисдикцији у процесиуирању ратних злочина, наводећи да таква врста закона већ постоји у прваним системима земаља чланица.

Као компромисно решење у нацрту заједничке преговарачке позиције ЕУ за поглавље 23 , у коју је Танјуг имао увид, стоји да се од Србије очекује „ темељна регионална сарадња и добри међусуседски односи приликом решавања ратних злочина, укључујући избегавање сукоба надлежности”.

Хан: Јурисдикција није део преговарачког процеса са Србијом

БРИСЕЛ- Европски комесар за проширење Јоханес Хан изјавио је данас да закон о јурисдикцији, на чијој измени Хрватска инсистира у процесу преговора Србије са ЕУ, није део преговарачког процеса.„Ово питање није део споразума о приступу Србије ЕУ”, поручио је Хан, одговарајући на питање новинара хрватског Вечерњег листа на заједничкој прес конференцији са српским премијером Александром Вучићем и Мирославом Лајчаком, председавајућим међувладине конференције Србија – ЕУ, на којој су данас отворена поглавља 23 и 24.

„Зато нисмо сматрали да је потребно тиме се бавити”, подвукао је Хан. Хрватска инсистира да Србија одустане од процесуирања хрватских држављана за ратне злочине пред српским судовима, дефинисаног законом о универзалној јурисдикцији.Србија од почетка узвраћа да то није питање преговора о приступању. већ билатерално питање.Хан је рекао да Хрватска и Србија заправо имају слична правна решења, али различите ставове о томе и да зато и постоји „Берлински процес помирења, суочавања са прошлошћу, али и гледања у будућност”.

Карл Билт – Важан сигнал у тешким временима

„Два важна поглавља у оквиру процеса евроинтеграција Србије су отворена данас. Значајан сигнал у овим тешким временима“ написао је Билт на Твитеру.

У Бриселу је одржана Трећа међувладина конференција на којој су отворена Поглавља 23 и 24.

Ђентилони: Важан сигнал за Србију и регион

БРИСЕЛ – Шеф италијанске дипломатије Паоло Ђентилони поручио је данас да отварање Поглавља 23 и 24 у преговорима Србије и ЕУ представља важан сигнал за Србију и Балкан и охрабрење Београду да настави са реформама.

„Ово је важан сигнал за Србију и за балканску регију који потврђује њихову перспективу за интеграцију, чак и у Европи са Брегзитом, и охрабрује ову земљу да настави својим путем реформи кључних за модернизацију земље, оснаживање владавине права и борбу против корупције”, изјавио је министар спољних послова Паоло Ђентилони, наводи се у саопштењу италијанске амбасаде достављеном Танјугу.

Ђентилони је поручио да Италија подржава интеграцију Србије и Западног Балкана у Европу и, у сусрет Самиту о Западном Балкану који ће се одржати у Италији током лета 2017. године, радиће на томе да све више укључи Београд и читав регион у конкретне иницијативе које за циљ имају развој, стабилност и безбедност овог подручја.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Србији отворена поглавља 23. и 24.

* Обавезна поља