avion-rusijaКАИРО – Египатски званичници су данас потврдили да нема преживелих у паду руског путничког авиона, који се рано јутрос срушио на Синају, известио је АП.

У авиону „ербас А321” налазило се 214 руских путника и три Украјинца, саопштила је египатска влада.

Према подацима египатског министарства за цивилну авијацију, у авиону су се налазила три мушкарца, 138 жена и 17 деце, старости између две и 17 година.

Спасиоци који су стигли на место пада авиона извукли су тела најмање 100 људи из олупине, изјавио је представник египатске безбедносне службе.

„Многи су умрли у седиштима, везани сигурносним појасевима”, рекао је он, пренео је Ројтерс.

Према његовим речима, авион се приликом пада распао на два дела, а мањи део репа запалио се и ударио о велику стену.

„Извукли смо најмање 100 тела, а остала се и даље налазе унутар (летелице)”, додао је он. Авион „ербас А321”, руске авиокомпаније „Колавија”, на лету од Шарм ел-Шеика до Санкт Петербурга срушио се данас око 100 километара од Ариша у Северном Синају, навео је ТАС С.

ТВ станица „Ал Арабија” јавила је, позивајући се на египатске безбедносне званичнике да је авион, у коме се налазило 224 путника и чланова посаде, у потпуности уништен. Олупина авиона заједно са црном кутијом пронађена је у области Хасана.

Руски председник Владимир Путин прогласио је поводом ове трагедије 1. новембар за Дан жалости у Русији.

На Синају су пронађене црне кутије са подацима лета руског путничког авиона А321 који се јутрос срушио, јавила је телевизија Ал Џазира, позивајући се на безбедносне службе Египта.

Руски истражни комитет је покренуо кривични поступак против авиокомпаније „Когалимавија” због тога што се њен авион, са 224 путника и чланова посаде срушио у Египту, рекао је портпарол комитета Владимир Маркин за руску агенцију РИА новости.

Поступак је покренут према члану закона „о кршењу правила летења и припреме за њих.„

Маркин је прецизирао да је реч и члану 263 Кривичног закона „Кршење безбедносних правила за кретање и коришћење ваздуха, мора или унутрашњег воденог транспорта.„

Он је додао да је формирана група истражитеља и криминалних експерата која ће отићи у Египат.

„Они ће радити у договору са надлежним органима, заједно са представницима Египта, у складу са нормама националног и међународног права”, казао је Маркин, преноси Ројтерс.

Спасиоци на Синају су казали да се авион распао на два дела – мањи, задњи део који је изгорео и већи који је ударио у стену.

ТАСС је јавио да је аеродром у Шарм ел Шеику предао документа о техничком прегледу авиона пре лета, количини горива и броју путника. Према њиховом извештају, у авиону су сви путници били руски држављани.

Аеродром у Ларнаки на Кипру је саопштио да ербас А321 компаније „Когалимавије” није тражио хитно селтање на Кипру.


Реакције људи на аеродрому Пулково у Снакт Петербургу (Фото Ројтерс / Peter Kovalev)

Поводом неких навода да је авион ушао на територију Турске, портпарол турске владе је саопштио да они нису добили информацију да је авион ушао у њихов ваздушни простор.

После одлагања потраге, због лоших временских услова, еипатски спасилачки тимови су лоцирали место пада у области Хашана, која је 35 километара јужно од града Ал Ариша, на медитеранској обали Синаја.

Нема назнака да је авион оборен, навели су извори из службе безбедности.

На северном Синају је већ две године седиште огранка Исламске државе, који су убили на стонине војника и полицајаца.

Портпарол руске вадзухопловне управе Росавијација, Сергеј Исволски је јазао за агенцију Интерфакс да је авион полетео у 6.21‚ сат а да је контакт са њим изгубљен после 25 минута.

Вучић упутио телеграм саучешћа Медведеву

БЕОГРАД – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић упутио данас је телеграм саучешћа председнику Владе Руске Федерације Дмитрију Медведеву, поводом погибије путника руског авиона на Синају.

„Дубоко нас је ожалостила вест о трагичној погибији путника у авиону компаније ‘Когалимавија’, који се срушио у Египту. Иако је тешко утешити оне који су у овој несрећи изгубили најмилије, уверен сам да ћете им Ви и Ваша Влада пружити подршку”, наводи се у телеграму премијера Вучића.

„У име Владе Републике Србије и своје име, Вама, Влади Руске Федерације и породицама и пријатељима страдалих, упућујем изразе најдубљег саучешћа”, додаје се у телеграму саучешћа


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Пад руског авиона на Синају

* Обавезна поља