Bojan PajticНОВИ САД – Заменик председника Демократске странке и војвођански премијер Бојан Пајтић каже за „Политику” да је решио да не изговори ниједну ружну реч о људима који су му до јуче били политички саборци, без обзира на то колико био прљав веш који они сада јавно износе.

„Демократска странка има око 188.000 чланова, а изашло је око 150 људи, што је квантитативно занемарљив број. Тужним ме чини то што наше дојучерашње колеге очито већи проблем у овом друштву виде у ДС-у него у СНС-у, јер су се утркивали у критикама према бившој странци”, наглашава Пајтић.

Судећи по утиску који оставља, покрајинског премијера као да не дотиче та негативна кампања у којој је, како признаје, и сам један од главних јунака, као ни стални удари на Владу Војводине коју води већ трећи мандат, и захтеви за расписивањем ванредних покрајинских избора од којих СНС не одустаје.

„Жалосно је што многи медији из сата у сат одбројавају да ли је из странке која има скоро 200.000 људи изашло двоје или петоро чланова. При томе, потпуно се занемарује чињеница да ДС због свог принципијелног антирежимског става данас представља организацију у коју масовно долазе интелектуалци, некадашњи такозвани бели листићи, млади људи и сви они који схватају колико је погубна власт ове владе. Медији се више баве ДС-ом него проблемима унутар Владе, драматично повећаном кризом, смањеним стандардом и бројем страних инвестиција, али и озбиљним оптужбама министра привреде да је први потпредседника Владе кочничар реформи”, каже Пајтић.

Зашто би било важније бавити се Радуловићевим оптужбама, него оним што говори бивша министарка правде Снежана Маловић?

Немам намеру да говорим лоше о било коме с ким сам јуче био у истој странци.

Питам вас за госпођу Маловић која оптужује врх ДС-а да је у спрези с криминалом.

Нећу рећи ниједну лошу реч о људима који су изашли из ДС-а, осим да је тужан начин на који су изашли, и трагично време у ком су то учинили.

Да ли вас њихови поступци лично повређују?

Признајем да познајем веома мали број људи од оних који су изашли из странке. Људи због којих ми је част што сам у ДС-у као што су Драгољуб Мићуновић, Вида Огњеновић, Вукашин Павловић, Иван Вујачић, Момчило Грубач, Милица Делевић, Миодраг Стојковић, Ружица Ђинђић и даље су чланови странке.

Како реагујете на то осипање странке с обзиром на то да људи не излазе из ње због вас, већ због Драгана Ђиласа? Многи одбори у Војводини и даље очекују да преузмете кормило странке, или оснујете своју странку.

Не размишљам о оснивању своје странке. ДС је једина политичка организација која заиста може спречити да се у Србији развије ауторитарни режим који је у великој мери пустио своје пипке и у медијима, и у свим сферама друштвеног живота. Странке без унутрашњих демократских процедура и без свести о томе су лидерске, и већина странака у Србији је таква. Само ДС има потенцијал да демократизује и модернизује земљу, да се одупре једноумљу и створи пристојно друштво.

Данас слушамо приче из 1.001 ноћи о шеицима који ће уложити четири милијарде у фабрику чипова па се то не догоди, који ће уложити 400 милиона у заливне система па се ни то не догоди. Слушамо о три милијарде евра за Београд на води, а истина је нажалост та да смо имали само око 600 милиона страних инвестиција у току прошле године, од којих су готово све биле договорене за време претходне владе.

Признаћете да није било могуће да доживимо економски процват за годину и по дана.

Није реч о томе. Ова влада није почињала од нуле као влада Зорана Ђинђића. До пре две године Србија је имала око милијарду и по евра годишње инвестиција. Дакле, овај режим је растерао инвеститоре. И логично је да се страни инвеститори плаше да улажу у земљу у којој председник државе каже да га прислушкују па нико не одреагује нити било ко за то одговара, у којој министарка енергетике оптужи неког од колега да ради за страну државу, па опет нико не одреагује…

Очекујете да грађани верују да ДС неће никада бити на тој страни, односно, у коалицији са СНС-ом.

Апсолутно.

Иако сте нас ви политичари до сада изненађивали разним „немогућим” коалицијама?

Не само да ДС једини искључује коалицију са СНС-ом, него смо то и формализовали кроз коалициони споразум. Заиста не видимо могућност да сарађујемо с људима који су у стању да, рецимо, у току ванредних избора у Врбасу отму двоје младих људи, да их одведу у страначке просторије, претуку и издају цинично саопштење да су ти млади људи тамо добровољно дошли и да при томе нико не одговара, нити да се покрене било какав поступак а починиоци су идентификовани. Знате, такво поступање према политичким неистомишљеницима у Европи није запамћено од Немачке из 30-их година прошлог већа.

Ипак, ваши коалициони партнери у покрајини немају тако лоше мишљење о напредњацима. Посебно се за ЛСВ прича да отворено кокетирају с њима.

Ја не видим који је њихов потез за хваљење, осим чињенице да су наставили процес европских интеграција. И добро је да су то урадили, иако се ради о истим оним људима због којих данас Србија већ није чланица ЕУ. Наши коалициони партнери за своје поступке одговарају својим бирачима. Нити они мени образлажу своју политику, нити сам ја дужан њима да полажем рачуне.

Али, како реагујете на то када заменик председника ЛСВ-а Бојан Костреш каже да ће бити озбиљно угрожен легитимитет Владе Војводине уколико напредњаци освоје највише гласова на изборима у покрајини и да би требало тада да ставите „прст на чело”?

Никога ми не утерујемо у коалицију. Ако неко преузима идентичне реченице које чујемо од СНС-а, који на нелегитиман начин данас влада, који је на нелегитиман начин две и по године седео с мандатима радикала у парламенту, који је на нелегитиман начин на власти у Новом Саду, онда се треба замислити над тим да ли су ти аргументи логични.

А шта планирате да урадите?

Нису мени непријатељи Борис Тадић и Ненад Чанак. Наши политички противници су напредњаци. Морам да признам да сам био изненађен и затечен чињеницом да је Борис Тадић усред изборне кампање напустио ДС, посебно због тога што је на крилима подршке те странке два пута био на челу државе. Такав поступак јесте преседан у новијој политичкој историји.

Да ли сте имали прилику да му то и кажете?

Не. Нису нам се путеви укрстили.

Спекулише се да ће Тадић урадити оно што напредњаци нису успели – да ће покушати да вас сруши тако што ће формирати свој посланички клуб у војвођанској скупштини

Ниједан посланик није напустио ДС. У медијима око тога створила велика помпа јер то одговара СНС-у који контролише готово све медије. Одговара им да се прави бура у чаши воде.

Да ли сте сигурни у свих 58 посланика?

Од 2004. године слушам како ће сутра пасти покрајинска влада, јер је то још ДСС покушавао. Мислим да је стварно губљење времена и преуморан сам да 1000. пут одговарам на исто питање, на спекулације медија које трају 10 година.

Стално замерате напредњацима ту наводну контролу над медијима, а да ли сте за време власти ДС-а видели да је и тада постојала?

Тачно је да су и за време владе ДС-а поједини људи утицали на медије и то људи који данас нису чланови ДС-а.

Мислите на Тадићеве људе?

Нећу вам то рећи. Тачно је да је било утицаја, али никада нико, чак ни од мојих бивши колега, није користио медије да брутално сатанизује и криминализује опозицију. Стварно је драматично када се председник једне опозиционе странке као Драган Ђилас нађе на насловним странама једног таблоида више од 40 пута заредом, у негативном и измишљеном контексту. Ко живи у Србији зна да је огромна разлика била између слободе медија пре годину и по дана и данас, иако та слобода ни тада није била апсолутна.

Сматрате ли да је ДС погрешио када је заједно са осталим партнерима и ЛДП-ом усвојио драконски, антиевропски Закон о медијима 2009. године, који је Уставни суд оборио?

Не бих ништа лоше говорио о људима који су отишли из ДС-а, али када је у питању медијска сфера велика већина тих људи није с нама у странци и не осећам обавезу да будем њихов адвокат.

Рекли сте у „Утиску недеље” да је Европска комисија оптужила власт у Србији због ауторитарности и диктатуре, али сте онда рекли да тих речи нема у извештају Европске комисије. Па, има ли их или не?

Свако ко зна нешто о дипломатији зна да се тако експлицитно никада неће изјаснити, али свако ко уме да чита и размишља видеће да је то суштина њихових речи у извештају Европске комисије.

Често чујемо опаску да је Брисел попустљив према Влади у Београду јер је та влада попустљива према Бриселу када је реч о Косову. Да ли је важио исти механизам док сте ви били на власти?

Ја сам увек био на власти само у покрајини. Разлика између ове и претходне владе је у томе што ова влада није показала заинтересованост да уведе европске стандарде и реформе у све области друштва, већ је пре свега показала амбицију да сарађује када је Косово у питању. Међутим, то није довољно. У овој земљи постоји дефицит људских и политичких права. Уосталом, Уставни суд сваких неколико дана оглашава притворе у овој земљи неуставно дугим. У овој земљи не постоји пресумпција невиности јер се људи оптужују преко медија, не само опозиција него и коалициони партнери које тако напредњаци дисциплинују. Ова земља себи више не може да приушти да буде талац једног човека, независно од тога да ли се он зове Бојан Пајтић или Александар Вучић или како год. Деведесетих година смо видели у шта се изродило то када је један човек одлучивао буквално о свему.

Видите ли Тадића сутра у савезу с Александром Вучићем?

У емисијама у којима је учествовао видео сам да, под одређеним околностима, он не искључује коалициони сарадњу са СНС-ом. Мислим да је то погрешно.

Значи ли то да је, хипотетички, ипак могуће да имамо и ванредне покрајинске изборе на којима напредњаци упорно инсистирају?

Поновићу речи председника Скупштине Војводине господина Пастора који каже да се ни за милиметар није променила ситуација у односу на пре годину дана. Упркос нечијим жељама.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Пајтић – ДС искључује коалицију са СНС

* Обавезна поља