Dragan Tomic-bankaБЕОГРАД – Уместо да наплати дуг „Застава промету” од два милиона евра, руководство универзал банке направило дупло већи трошак.

Поред дељења кредита без адекватног покрића, Универзал банку су у стечај отерале сумануте одлуке њеног пословодства и када је реч о начину наплате потраживања. Тако, уместо да наплати потраживање од скоро два милиона евра од стечајног дужника „Застава промет – Арена Моторс” из Крагујевца, Универзал банка је кроз одлуке Извршног одбора којим је председавао Драган Томић, посланик Српске напредне странке, направила акционарима још већи трошак од скоро 3,5 милиона евра!

Наиме, извештај Народне банке Србије о контроли пословања Универзал банке, у који је „Ало!” имао увид, показује да је на крају септембра прошле године Универзал банка од стечајног дужника „Застава промет-Арена Моторс” из Крагујевца потраживала 227,335 милиона динара.

Почетком истог месеца је Извршни одбор банке, чији је председник био Драган Томић, донео одлуку о наплати овог потраживања, али тако што би банка сама поднела понуду од 400 милиона динара за куповину непокретности и опреме од стечајног дужника(?!), а што је Управни одбор банке на телефонској седници и одобрио. У поступку продаје испоставило се да је баш понуда Универзал банке најбоља, те је уговор о купопродаји покретне и непокретне имовине са стечајним дужником „Застава промет – Арена Моторс” закључен 30. септембра и до 16. октобра банка исплатила у потпуности купородајну цену.

У међувремену, Универзал банка се са предузећем „Новограп” договорила да тој фирми прода половину имовине коју купи у Крагујевцу за 200 милиона динара, те да заједно, као нови власници над том имовином, пронађу нове закупце, како би се цео простор издао у закуп пре продаје трећем купцу који би био спреман да плати најмање 6,8 милиона евра.

Међутим, пет дана, пошто је Универзал банка исплатила купљене некретнине у Крагујевцу, Привредни суд у Крагујевцу је решењем одобрио исплату разлучних поверилаца стечајног дужника „Застава промет”(по основу прилива средстава од продаје имовине стечајног дужника), али тако да је Универзал банци одобрена исплата од само 19,049 милиона динара, док је ова банка рачунала на наплату 385,415 милиона динара.

На основу наведеног, у извештају Централне банке је закључено да „коначни ефекат трансакције, у којој је Универзал банка ушла са намером наплате потраживања од стечајног дужника и даље ненаплаћени износ који банка потражује од стечајног дужника ‘Застава промет – Арена Моторс’ од 227,335 милиона динара и трошак од 400 милиона динара за куповину непокретности”.

Због неправилности у пословању, НБС је, подсетимо, Универзал банци одузела дозволу за рад крајем јануара ове године, с тим да ће држава исплатити депозите до 50.000 евра депонентима, услед чега ће трошак за државу износити 85 милиона евра, о чему је „Ало!” јуче писао.

Хипотекарна муљажа

У извештају НБС наводи се и да је Универзал банка потраживала 3,26 милиона евра од предузећа „Град-инг”, које је у блокади још од децембра 2012. године, а које је претходно средствима банке од три милиона евра откупило део потраживања Универзал банке од стечајног дужника „Застава промет – Арена Моторс”, обезбеђених хипотеком на непокретностима у Крагујевцу. Занимљиво је и да је као средство обезбеђења за подигнути кредит, „Град-инг” уложио хипотеку над непокретностима у власништву повезане фирме „Новограп”.

Колика је вредност ових некретнина у извештају НБС није прецизирано, али је наведено да је Универзал банка наплатила протраживања од „Град-инг” од 3,3 милиона евра, по договору о стицању својине над непокретностима у власништву „Новограпа”.


Извор: А л о

Оставите коментар

Оставите коментар на Како је радила Универзал банка

* Обавезна поља