bojan-kostres-498НОВИ САД – Заменик председника ЛСВ Бојан Костреш изјавио је данас да је од усвајања Устава 2006. године, Војводина закинута за преко милијарду евра и да је за тај новац могло бити отворено 200 хиљада радних места што би решило проблем незапослености у Покрајини.

Он је предочио да је уставни основ од седам одсто, колико најмање треба да износи буџет АПВ у односу на буџет Републике Србије била превара којом се пре седам година исклизнуло из приче да Војводина треба да има законодавну, извршну, судску власт, изворне приходе и имовину. Костреш је гостујући у емисији Радио Београда „Пусти причу“ предочио да је Лига на то упозоравала позивајући на бојкот уставног референдума, саопштила је ЛСВ.

Заменик председника ЛСВ је истакао да се увек када се постави питање где је новац, појављују оптужбе за сепаратизам или неко понавља да је Војводина Србија.

– Ми не причамо о томе да ли је Војводина део Србије или није, него причамо о томе где су војвођанске паре. И причамо о томе да ли Војводина има право на своју аутономију или нема право на своју аутономију – рекао је Костреш.

Он је упозорио и да питање аутономије Војводине мора бити решено на паметан начин, уз сагласаност свих, да не би постало проблем. Он је напоменуо и да то није никаква претња.

– Ја само констатујем и гледам шта се све дешавало у окружењу и како је то окружење пролазило – рекао је Костреш.

– Суштина проблема по питању АП Војводине и њеног финансирања јесте што ни данас нема одговора на политичко питање да ли Војводини треба аутономија и каква аутономија јој треба, односно да ли Србија треба да буде унитарна држава или децентрализована и регионализована – предочио је Костреш.

Одговарајући на питање о одлуци Уставног суда који је оспорио део Статута АПВ, Костреш је оценио и да тај суд своје одлуке доноси у чудним моментима, дајући за право оној политичкој групацији која је после осамостаљења захладила односе са Црном Гором, а затим кризу покушала да пребаци на Косово бојкотом Бриселског споразума.

– Кад је ова влада успела и тај Бриселски споразум да испегла и да тиме не заустави европске интеграције Србије, сада је Војводина фокусирана као проблем. И сада стално морамо да објашњавамо да ли смо сепаратисти, да ли нисмо сепаратисти. Где су паре, то


Извор: Р Т В

Оставите коментар

Оставите коментар на Паметно решити питање аутономије

* Обавезна поља