franja-stadionСАРАЈЕВО – Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања завршио је вечерас једнодневну посету Босни и Херцеговини која је под мотом „Мир вама” трајала нешто више од 11 сати.

Како извештавају агенције, папи је уприличен свечани испраћај на аеродрому, а чланови делегације БиХ и Ватикана захвалили су му на упућеној поруци мира, саживота, дијалога и међусобног разумевања.

Папу Фрању испратили су, између осталог, члан Председништва БиХ Драган Човић и врхбосански надбискуп, кардинал Винко Пуљић, министарка одбране Марина Пендеш, председник Федерације БиХ Маринко Чавара и федерални премијер Фадил Новалић, навела је Фена.

Хина, пак, наводи да папа, као ни приликом доласка није пропустио прилику да се рукује и са члановима аеродромског особља и младима који су га у народним ношњама на аеродрому данас и дочекали.

На њему нису били видљиви знаци умора и осмех му није силазио са лица, извештава хрватска агенција.

Посету је поглавар завршио обиласком Надбискупског центра за пасторал младих „Јован Павле Други”.

Папу су поздравили химном „Стопама мира”, која је посебно припремљена за ову прилику.

Песму су извели заједнички хор Емаус, бенд Антониус, ВИС Емануел и ВИС Јукиц, наводи портал „Кликс.ба” (клиx.ба).

 

„Ви сте пролећни цветови и у вама видим жељу да идете напред, а не назад у деструкцију и прошлост”, поруцио је младима након целодневне посете Сарајеву папа Фрања.

Млади су говорили о свом искуству вере, екуменском раду и међурелигијском дијалогу, а постављавали су папи и питања, од којих је једно било какву поруку о миру би оставио младима.

„О миру је лако причати, и моћници овог света причајући о миру теоретишу, а с друге стране продају оружје. Од вас, као прве постратне генерације, очекујем интегритет и поштење, и да стварате мостове који це бити сусрет једних са другима”, рекао је поглавар Римокатоличке цркве.

Претходно је Фрања посетио самостан Светог крижа у Ковачичима, познатији као Фрањевачки међународни студентски центар, гђе је и седиште управе фрањевачке провинције Босне Сребрне.

Папа се у том центру састао са представницима све четири верске заједнице у БиХ – католицима, православцима, муслиманима и Јеврејима, којима је обећао подршку у међурелигијском дијалогу.

Делегације тих верских заједница током сусрета предводили су кардинал Пуљић, реис ул улема Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић, владика захумско-херцеговачки Григорије и председник Јеврејске заједнице у БиХ Јакуб Финци.

„Дијалог је школа човечности, фактор јединства који помаже да се изгради друштво засновано на толеранцији и међусобном поштовању”, рекао је папа.

Он је навео да цени све оно што су представници верских заједница учинили до сада и да их подржава у настојању око изградње мира.

У име муслимана у БиХ, најмногобројније верске заједнице, папу је поздравио реис Кавазовић, изразивши дубоко уверење да је основни задатак свих верских лидера осмишљена борба против моралног релативизма, а све у корист ширења духа оптимизма, покајања и наде.

„Све недоречености и контроверзе око неразумевања савременог европског идентиета најнепосредније се одражавају у БиХ. Геноцид који је овде почињен над босанским муслиманима и који је пресуђен у Међународном суду у Хагу, обавезује све нас да изнова испитујемо нашу веру и постојање”, рекао је Кавазовић

Испред Српске православне цркве, друге по величини верске заједнице у БиХ, папу је поздравио владика Григорије.

„Дошли сте у БиХ и њену престоницу град Сарајево, зато што једној страдалној и напаћеној земљи желите да дате подршку да се поново исправи и пронађе људско лице. Сарајево које сте посетили данас и Мостар у коме Вас очекујемо, су градови који подсећају на Јерусалим зато што су место страдања”, истакао је Григорије.

Оценивши да је долазак папе у Сарајево утеха посебно за католике, Григорије је истакао да ништа мању радост не осећају ни православни хришћани у сусрету са поглаваром Римокатоличке цркве.

Председник Међуреигијског већа и лидер јеврејске заједнице у БиХ Финци је казао да је та верска заједница у БиХ основана пре 450 година.

„Нећемо вас лагати јер нисмо политичари, није овде мед и млеко. Проблема има, али смо спремни да их решавамо, и то можемо само ако будемо радили заједно. Ради се о проблемима које смо сами себи створили па их сами морамо и превазићи”, казао је Финци.

Папа је, наводе агенције, нагласио да заиста цени све што је до сад учињено.

„Подстичем вас у вашем настојању око изградње мира чији сте први чувари овде у БиХ као верске вође. Јамчим вам да ће католичка Црква наставити пружати пуну потпору и бити потпуно на располагању”, додао је папа Фрања.

Поглавар Римокатоличке цркве је током посете пожелео да никада више не буде рата и позвао на дијалог, слогу, правду и праштање.

Од муслимана, православаца и католика затражио је да оставе за собом „дубоке ране” из босанско-херцеговачке прошлости и да заједнички раде на мирној будућности, истакао да је дијалог најбитнија ствар, а политичарима указао да су одговорни за „племенити задатак” да буду први који ће служити својим заједницама, радећи на чувању темељних људских права.

Трећи папински поход БиХ уједно је прва таква посета која има и државнички карактер, за разлику од оних из 1997. и 2003. када је тадашњи папа Јован Павле Други боравио у пасторалном походу Сарајеву, односно Бањалуци.

Топао дочек Папи

САРАЈЕВО – Поглавар Римокатоличке цркве, папа Фрања, који се налази у једнодневној државничкој и пасторалној посети Сарајеву под мотом „Мир вама”, дочекан је испред зграде Председништва Босне и Херцеговине уз највше државничке почасти.

Шефа ватиканске државе је испред бројне босанско-херцерговаче делегације дочекао председавајући Председништва Младен Иванић.

Папа се поклонио пред заставом земље домаћина, одајући и на тај начин почаст држави чији је данас гост и којој ће пренети поруку мира, суживота, дијалога и међусобног разумијевања.

Свечаном дочеку, присуствовали су чланови Председништва БиХ Драган Човић и Бакир Изетбеговић, председавајућии Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Бариша Чолак, председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић, као и амбасадорка БиХ у Ватикану Славица Карачић, јавола је Фена.

Осим званичника БиХ, била је и присутна и делегација Ватикана у којој је и државни секретар кардинал Пиетро Паролин, те апостолски нунциј у БиХ Луиђи Пежуто.

Испред зграде Председништа БиХ окупио се и велики број грађана, туриста и верника из БиХ, али и осталих земаља региона и шире, који су дошли да поздраве и искажу поштовање папа Фрањи.

Након војних почасти и представљања делегација БиХ и Ватикана завршен је свечани дочек и уследио састанак ватиканског поглавара и чланова Председништва БиХ.

Претходно, на сарајевском аеродрому папу је дочекала вишецлана делегација коју су предводили хрватски члан Председништва БиХ Драган Човић, кардинал Винко Пуљић и апостолски нунциј Луиђи Пежуто.

Папи Фрањи је приређен свечани дочек, уз црвени тепих и војне почасти, јављају локлани медији и примећују да је одмах по доласку на аеродром приредио једно од својих уобичајених изненађења, задржавши се мимо протокола с децом ођевеном у народне ношње из свих делова БиХ и члановима културно-уметничких друштава.

Посета шефа ватиканске државе босанскохерцеговачкој престоницу највећи догађај у години када се навршавају две деценије од Дејтонског споразума.

Трећи папински поход БиХ уједно је прва таква посета која има и државнички карактер, за разлику од оних из 1997. и 2003. када је тадашњи папа Иван Павле Други боравио у пасторалном походу Сарајеву, односно Бањалуци.

Сарајево, које је већ данима у знаку папине посете спремно је да угости високог госта, на хиљаде верника већ је испунило трибине и терен стадиона Кошево, гђе бити одржан централни догађаја – света миса око 10.40 сати, пре које ће чувеним папамобилом проћи атлетском стазом и поздравити све вернике.

Очекује се да ће миси присуствовати око 70.000 верника и ходочасника из свих земља региона, али и шире.

Мере сигурности су на највишем нивоу, те је око стадиона распоређен велики број полицајаца и служби безбедности.

Званичници из верског живота месецима уназад апелују да ову посету, као центар интересовања светске јавности, треба вешто политички искористити, како би БиХ послала поруку помирљиве и перспективне средине, са европском перспективом.

Папа Фрања: Дијалог најбитнији, политичари одговорни

САРАЈЕВО – Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања поручио је данас из Сaрајева да је дијалог најбитнија ствар и босанскохервеговачким политичарима указао да су одговорни за „племенити задатак” да буду први који ће служити својим заједницама, радећи на чувању темељних људских права.

Папа Фрања, који се налази у једнодневној државничкој и пасторалној посети Сарајеву под мотом „Мир вама”, дочекан је испред зграде Председништва Босне и Херцеговине уз највше државничке почасти и током сусрета са државним врхон нагласио да је радостан сам што је у граду град „који је много пропатио у крвавим сукобима”, али који је поново постао место дијалога и суживота.

„У овој земљи мир и слога међу Хрватима, Србима и Бошњацима те подстицаји којима се то негује и срдачни односи, имају важност која сеже ван граница БиХ. Овоме се даје сведочанство целом свету да је сарадња међу религијама итекако могућа, како плурализам може подстакнут и решавање најдубљих проблема и како се најдубље ране могу зацелити заједничким ходом”, рекао је папа.

Посебно је истакао утисак који је на њега оставио сусрет са децом на аеродрому.

„Муслимани, католици и остале мањине – сви заједно. Радосни. Пуни наде, каже папа и додаје да су политичари позван да буду први који ће служити својим заједницама, радећи да буду први који ће почети напредак.

На тај начин се, према његовим речима, може изградити друштво у којем ће се решавати проблеми.

„Да би се ово испунило преко је потребна једнакост свих грађана”, сматра папа Фрања.

Шеф ватиканске државе је нагласио потребу за разговором, откривање богатства свакога, при томе поштујући сваког појединца, и подсетио да су отворене и велике ране недавне прошлости, али да се на будућност „може гледати са надом”, док је за Срајево, али и БиХ, рекао је да има посебан значај за Европу и цели свет.

„Столећима су овђе присутне заједнице које проповедају различите вере, поносне на своју традицију. Он представља раскршће култура и вера. То захтева да се увек граде нови мостови како би се осигурали чисти и цивилизовани односи”, нагласио је поглавар Римокатоличке државе.

„Долазим након историјске посете Ивана Павла другог и драго ми је видети напретке. Важно је незадовољити се постигнутим и утврдити како учврстити даљи напредак. Сурадња међународне заједнице, посебно ЕУ и свих држава и организација”, поручио је папа који сматра да су БиХ део Европе, те да су самим тим „успеси Европе успеси БиХ”.

Шефа ватиканске државе је испред Председништав БиХ, у име бројне босанско-херцерговаче делегације дочекао председавајући Председништва Младен Иванић који је потом навео да је БиХ „место сусрета, место различитих култура и заједница, место у којем народи дели исту историју, али да то није увијек било тако”.

Иванић је нагласио да се жели изградити нова БиХ, „по мери човека”, те изразио наду да су сукоби и неслагања иза њих и селди период разумевања, пренеле је Фена.

Претходно, на сарајевском аеродрому папу је дочекала вишецлана делегација коју су предводили хрватски члан Председништва БиХ Драган Човић, кардинал Винко Пуљић и апостолски нунциј Луиђи Пежуто.

Папи Фрањи је приређен свечани дочек, уз црвени тепих и војне почасти, јављају локлани медији и примећују да је одмах по доласку на аеродром приредио једно од својих уобичајених изненађења, задржавши се мимо протокола с децом ођевеном у народне ношње из свих делова БиХ и члановима културно-уметничких друштава.

Посета шефа ватиканске државе босанско-херцеговачкој престоницу највећи догађај у години када се навршавају две деценије од Дејтонског споразума.

Трећи папински поход БиХ уједно је прва таква посета која има и државнички карактер, за разлику од оних из 1997. и 2003. када је тадашњи папа Иван Павле Други боравио у пасторалном походу Сарајеву, односно Бањалуци.

Папа одржао свету мису на стадиону Кошево: Мир је божији дар и план

САРАЈЕВО – Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања одржао је данас свету мису на Олимпијском стадиону Кошево у Сарајеву, где га је више од 65.000 људи дочекало овацијама „Папа ми те волимо”.

На Кошеву је данас владало велико славље, а папа је дочекан песмом и порукама „Љубав је ускрсла”, „Мир вама”. ;

Папа је рекао да је „мир божији дар и план за човечанство који увек наилази на противљење човека и зла”.

„Тако и у нашем времену тежња за миром сукобљава се с чињеницом да се у свету воде толики оружани сукоби. То је једна врста трећег светског рата који се води у деловима, те се и у контексту глобалне комуникације доживљава права ратна клима”, рекао је поглавар Римокатоличке цркве.

Истакао је да би „неки хтели намерно да изазову такву климу, посебно они који настоје изазвати раздоре међу различитим културама и цивилизацијама, те они који осмишљавају ратове како би продавали оружје”.


Папа је је из Сарајева, града који је 90-тих година прошлог века прошао велика ратна разарања и страдања, поручио „вапај да више никада рата не буде”.

Римокатолички поглавар се у свом обраћању нарочито посветио порукама мира истакавши да се „ствари мењају када следимо Божију заповест – љуби ближњег свог као самог себе, јер се тада и ми мењамо”.

„Она особа, онај народ којег сам до тада доживљавао као непријатеља, заправо има исто лице као и ја, моје срце, моју душу. Имамо истог Оца на небесима. Дакле, истинска би праведност била чинити тој особи, том народу, све оно што бх волио да буде учињено мени и мом народу”, казао је папа и позвао све људе на милост, благост, понизност и опраштање.

Поглавар Римокатоличке цркве допутовао је јутрос у Сарајево. По доласку се састао са члановима Председништва БиХ где је поручио да „Сарајево и БиХ имају посебно значење за Европу и читав свет јер вековима на том простору, заједнице које исповедају различите вере и припадају различитим народима и културама, богате заједнице својим посебностима”.

Церемонија испраћаја папе из Сарајева планирана је за 19.45 на сарајевском аеродрому, одакле ће отпутовати у Рим.


Извор: Танјуг, Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Папа завршио посету Сарајеву

* Обавезна поља