putin-parada 3Руски председник Владимир Путин рекао је да Русија не повећава војне капацитете ван својих граница, већ да само одговара на претње САД и НАТО.

Он је у интервјуу за италијански дневник Коријере дела Сера навео да не треба узети за озбиљно спекулације које Запад шири о “некаквој руској агресији“.

Путин је додао и да је глобални војни конфликт незамислив у модерном свету.

“Само луда особа и само у сну би могла да замисли да Русија изненада нападне НАТО. Мислим да поједине земље користе страх људи од Русије. Оне желе да одиграју улогу земаља на првој линији ватре које желе да добију војну, економску, финансијску или неку другу помоћ“, рекао је Путин.

Према његовим речима, САД желе да имају некакву спољну претњу како би задржале лидерско место у атлантској заједници.

“Иран сигурно није довољно опасан или довољно велик“, рекао је Путин, а како Раша тудеј тумачи, уз дозу ироније.

Руски лидер је позвао новинаре да упореде глобално војно присуство Русије и САД, односно НАТО, као и намере за повећање уз напомену да руска војна политика није глобална, нападна нити агресивна.

Према његовим речима, постоје мали контигенти руских војника у Таџикистану, на граници са Авганистаном, али су они ту да би спречили упад исламистичких терориста, што је случај и у Киргистану, где руска авијација има базу, али на позив власти Киргистана.

“У суштини, Русија ради на томе да смањи своје војно присуство ван својих граница, док САД раде обрнуто. Укинули смо своје базе на Куби, у Вијетнаму… Позивам вас да објавите у својим медијима мапу света и да означите све америчке базе. Видећете разлику“, истакао је Путин.

Уз напомену да је потребно свега 17 минута да америчке ракете из норвешких вода стигну до Москве, руски председник је рекао да се то не сматра агресијом.

Владимир Путин: Само болесни умови могу да замисле рат између Русије и НАТО

Однос између Русије и Запада треба да се заснива на сарадњи, а не на сукобу, рекао је руски председник Владимир Путин, наглашавајући да само болесни умови могу да замисле могућност рата између Русије и НАТО-а.

„Мислим да само болестан човек, и само у сну, може да замисли могућност рата између Русије и НАТО-а“, изјавио је Путин у интервјуу за италијански лист „Коријере дела сера“, уочи посете Италији.

„Желео бих да кажем да није ствар у томе да се ми осећамо превареним или да смо неправедно третирани. Није у томе поента. Ствар је у томе да односи треба да се заснивају на дугорочној основи, али не на сукобу, већ на сарадњи“, истако је руски председник.

Свет се, према његовим речима, толико променио, да нико ко није луд, не може данас да замисли тај страшни рат.

„Имамо ми и без тога чиме да се бавимо“, нагласио је он.

Што се тиче забринутости неких земаља око тога да би Русија могла да буде агресивна, Путин је рекао да „само болестан ум у сну може да замисли да ће Русија изненада напасти НАТО.“

„Све што радимо је само одговор на претње“, нагласио је руски председник“, додајући да Русија ради све што је у оквирима, како би осигурала своју безбедност.

„Или је можда неко очекивао да ће Русију тек тако, само разоружати?“, истакао је он.

Сукоб у Украјини резултат непрофесионалних акција Запада

Путин је рекао да је сукоб у Украјини створен намерно, непрофесионалним акцијама Запада.

„Ова криза је намерно створена и резултат је нестручних радњи наших партнера“, рекао је он, додајући да је ситуација у тој земљи за Русију „апсолутно неприхватљива“.

Запад оптужује Русију да се меша у унутрашње ствари Украјине и да подржава устанике Доњецког и Лиганског региона, где је Кијев покренуо војне операције у априлу прошле године. Сједињене Америчке Државе и Европска унија су такође критиковале Москву због уједињења са Кримом, у марту 2014. године.

Русија је у више наврата демантовала ове наводе, указујући на чињеницу да је 96 одсто грађана Крима на референдуму изгласало поновно припајање Русији.

„Желео бих да још једном да нагласим — ово није наш избор, нисмо ми то тражили. Једноставно смо принуђени да одговоримо на оно што се дешава“, рекао је Путин.

Русија се суочава са низом санкција уведених од стране Запада, а као одговор на те мере, Русија је увела једногодишњу забрану увоза хране из земаља које су јој увеле санкције.

Украјински криза је почела прошле године када су проевропске снаге, укључујући и радикалне националисте, уз подршку западних сила, збациле украјинског председника Виктора Јануковича, након што је одбио да потпише споразум о придруживању са Европском унијом.

Руски председник је нагласио и да је немогуће да се на истоку Украјине понови „кримски сценарио“, с обзиром да су грађани Крима на референдуму изгласали припајање РФ, док се становници региона Доњецка и Луганска боре за независност.

Украјина раскинула споразум о војној сарадњи са Русијом

„Кримски сценарио не одражава став Русије, већ став народа који тамо живи“, рекао је Путин.

„Све наше акције… имале су за циљ, не цепање овог дела украјинске територије, већ да пруже прилику људима који тамо живе да изразе своје мишљење о томе како желе да живе“, нагласио је руски председник.

Руски председник је подсетио и да, за разлику од грађана Крима, становници Доњецка и Луганска траже суверенитет, јер су одбили да признају нову владу у Кијеву.

„Ако желе да те територије остану у саставу Украјине, онда тим људима тамо треба доказати да ће њихови животи бити бољи, удобнији и сигурнији у јединственој држави, као и да ће њиховој деци моћи да пруже бољу будућност“, истако је Путин.

Међутим, према његовим речима, грађане Луганска и Доњецка у бољи живот у јединственој Украјини је немогуће убедити помоћу оружја.

„Овакве ствари се могу решити само мирним путем“, нагласио је Путин.


Извор: Б-92, Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин – Само одговарамо на претње

* Обавезна поља