Ustav-SrbijeЗа све проевропски оријентисане странке, па и за представнике актуелне власти, нема дилеме да ће Устав Србије морати да се промени, јер је то и један од услова за добијање чланске карте Европске уније. Странке се у том погледу једино се разликују по томе шта мисле да треба мењати и – када треба почети. У најјачој Српској напредној странци премијера Вучића, рецимо, о томе још нису ништа разговарали, а опозициона Социјалдемократска странка Бориса Тадића већ је повукла конкретан потез – формирала је сопствени тим за израду предлога уставних промена и реформе изборног законодавства. Пре неколико дана је и лидер Савеза војвођанских Мађара и председник Скупштине Војводине у разговору за „Политику” рекао да је време да се разговара о редефинисању Устава, додајући и да наша унутрашња питања треба да покушамо да решимо договором „у нормалном амбијенту” и да то не треба да намеће било ко из Брисела.

Објашњавајући зашто већ сада крећу с причом о промени Устава, Јанко Веселиновић, заменик председника Одбора за уставна питања изаконодавство у републичком парламенту и координатор радне групе СДС-а, каже за наш лист да је то посао који би требало да се заврши у мандату овог скупштинског сазива.

„Политичке елите готово једногласно прихватају да је овај уставни оквир постао претесан и неадекватан – и због европских интеграција у одређеној мери, али пре свега због нас самих. Овај сазив Народне скупштине Србије морао би да промени Устав не само само зато што би следеће изборе требало одржати по новом уставу, па онда треба разговарати и о броју посланика, него пре свега због тога што сада постоји могућност да се Устав релативно лако промени због постојања двотрећинске већине”, истиче Веселиновић.

С друге стране, Александар Мартиновић, председник Одбора за уставна питања и функционер СНС-а, упозорава да је промена Устава изузетно крупно државно и политичко питање, о коjeм је неопходно постићи најшири могући консензус међу парламентарним странкама. Како је рекао за наш лист, органи СНС-а о томе још нису разговарали, а ни пред Одбор за уставна питања и законодавство још није стигао никакав конкретан предлог.

„Моје је мишљење да је још рано да се нешто конкретно каже у ком правцу би ишле те уставне промене. У сваком случају, свака исхитрена промена устава, без тог постигнутог консензуса, не би била добра за политичку стабилност наше земље”, оцењује Мартиновић.

Предлози уставних промена СДС-а ће обухватати, поред реформи изборног законодавства, начела Устава, људска и мањинска права и слободе, економско уређење и јавне финансије, уређење власти, покрајинску аутономију и локалну самоуправу…Веселиновић каже да су то обећали у оквиру предизборног програма.

Како наводи, неколико области у Уставу је превазиђено. У економском поглављу, на пример, постоје многе одредбе које би требало да се мењају и као пример наводи проблем пројекта „Београд на води”.

„Да постоји у Уставу одредба да је забрањена експропријација мимо тачно одређених сврха, никоме не би пало на памет пало да угрожава приватну својину, која је у доброј мери узурпирана лекс специјалисом, нити да доводи грађане у неравноправан положај. Бојим да ће страни улагачи услед оваквих ад хок промена престати да се интересују за Србију”, истиче он.

Веселиновић сматра и да би територијална организација требало да буде предмет уставних промена, будући да је ова постојећа, са малим овлашћењима локалних самоуправа и непостојањем средњег нивоа власти, неодговарајућа. Осим тога, у СДС-у мисле да је потребно уставом тачно дефинисати шта је то покрајинска аутономија и шта она подразумева.

„Када је реч о преамбули, моја идеја, која треба да буде предмет расправе, јесте да би она требало да буде знатно шира од садашње, да обухвата све оно што преамбуле модерних устава подразумевају… Сада се помиње једна покрајина, а не видим зашто се не би помињала и друга”, каже Веселиновић, додајући да му је тешко да каже да ли ће бити политичке воље да се овај посао уради. Али, истиче, СДС ово никако не прави због било каквих страначких поена, него због тога што сматра да треба направити устав који би одговарао грађанима Србије и њеној будућности.

Александар Мартиновић пак мисли да СДС, као опозициона партија, вероватно из дневнополитичких разлога ово сада пласира као политичку тему. Али, додаје он, СНС је странка која сноси највећу одговорност за вођење државе и мора да се понаша државотворно.

„Државотворна странка не приступа олако евентуалним уставним променама. О томе мора најпре да се разговара на највишим страначким органима, о томе мора да се води међустраначки дијалог, па да се укључи стручна јавност која може да помогне у том послу и, наравно, треба уважити најбоља европска искуства. Дакле, то је један врло, врло озбиљан државни посао и ми који управљамо државом и који покушавамо да је извучемо из веома тешке финансијске ситуације и да одржимо спољнополитичку стабилности те како морамо да водимо рачуна о сваком кораку који правимо, а поготово када је реч о промени Устава”, истиче Мартиновић, који каже да је теоријски могуће то урадити и за мање од две године, али да би било крајње неозбиљно унапред орочавати један тако важан посао.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Парламентарне странке о промени Устава

* Обавезна поља