-Премијер Русије Дмитриј Медведев потписао је указ којим се Украјини одобрава попуст за гас за други квартал ове године у износу извозних дажбина, али не више од 100 долара за хиљаду кубних метара, саопштила је прес-служба председника Владе Русије.

Потписаним документом се продужавају олакшице за испоруке природног гаса са територије Руске Федерације на територију Украјине од 1. априла до 30. јула 2015. године.

„Извозне дажбине се израчунавају по следећој формули: за цену од 333,3 долара и више, за хиљаду кубних метара гаса снижење ће износити 100 долара, а за цену испод 333,3 долара, снижење ће износити 30 одсто те цене“, каже се у документу.

„Нафтогас“ је раније саопштио да ће куповати гас од Русије, ако „Гаспром“ потврди цену од 230 долара за хиљаду кубних метара, саопштио је у среду министар енергетике Украјине Владимир Демчишин.

Он је такође навео да Украјина рачуна да ће на трилатералном састанку, уз учешће ЕУ, бити потписан меморандум о гасу којим се омогућава продужење важења „зимског гасног пакета“ до краја грејне сезоне 2016. године.

Европска Ком исија – Украјина да прихвати предлог Русије

Европска комисија саветовала је данас Украјини да прихвати руски предлог о продужењу споразума о куповини руског гаса за три месеца да би обновила залихе у складиштима, изјавила је портпаролка Комисије за питања енергетике Ана-Каиса Итконен.

Украјинска нафтна компанија „Нафтогас“ тражила је продужење овог споразума на годину дана, али је „Гаспром“ ограничио продужетак на три месеца, а председник Русије Владимир Путин јуче је одобрио ову понуду.

„Ова солуција је добродошла. Комисија предлаже украјинским властима и `Нафтогасу` да прихвате ову понуду. Она ће омогућити Украјини да реконституише своје залихе почевши од 1. априла за припрему за наредну зиму“, изјавила је Итконенова.

Украјинске резерве гаса до 31. марта износиле су 7,7 милијарди метара кубних, а споразум са „Гаспормом“, закључен у октобру 2013. године, омогућава Украјини да настави куповину руског гаса под условом да плаћа унапред.

Уз посредовање Европске комисије, цена гаса смањена је за 100 долара у односу на цену коју је Русија тражила након избијања украјинске кризе.

„Смањење цене и продужење споразума представља позитиван сигнал за трилатералне преговоре Европске комисије, Русије и Украјине за проналазак решења за зиму 2015-2016“, напомиње портпаролка Комисије.

Украјина троши око 50 милијарди кубних метара гаса, а на својој територији производи 20 милијарди.


Извор: Спутњик, Срна

Оставите коментар

Оставите коментар на Русија одобрила гасни попуст Украјини

* Обавезна поља