patrijarh-irinej(3)БЕОГРАД — Патријарх Иринеј поручио је да Косово и Метохија никада не могу бити ван Србије.

Он је изразио наду да Србија и српска влада никада неће учинити ниједан гест који би водио одрицању од јужне српске покрајине.

„Српски народ то никада неће прихватити. Наша историја, култура и духовност нераскидиво су везане за овај простор“, навео је патријарх у интервјуу Новостима.

На питање о могућој промени Устава , Иринеј је рекао да не зна шта је циљ промене Устава, нити да ли ће се то догодити, али да „без обзира на то да ли се највиши правни акт мења и у ком обиму, Косово не би смело да се одваја од Србије“.

„Уколико би се нешто тако догодило то би била вечита јабука раздора између нас и наших суседа, што никоме ништа добро не би донело. Српски народ никада се неће одрећи својих светиња – Дечана, Грачанице, Богородице Љевишке“, поручио је патријарх.

Он је изразио наду и да ће Србија учинити све сто је могуће да Цркви буде враћена имовина на КиМ, истичући да очекује да у томе добије и подршку Европе.

Патријах се осврнуо и на годишњицу почетка Првог светског рата, упозоравајући да је очигледно да се врши ревизија историје, „и то онако како то одговара ревизионистима“.

„Сасвим је јасно да Срби нису кривци за Велики рат и верујем да ће људи који се баве историјом имати храбрости да то јавно кажу како би свет то чуо“, рекао је Иринеј.

Говорећи о случају бившег владике Артемија, патријарх је рекао да је његово понашање „озбиљан случај“ у СПЦ.

„Било је више покушаја и разговора којим смо покушали да му укажемо на грешке. Нажалост, никада их није усвојио“, констатовао је Иринеј и додао да „уколико настави да се понаша као и до сада, Црква ће морати да уради најтеже – да га екскомуницира“.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Патријарх Иринеј – Нећемо се одрећи својих светиња

* Обавезна поља