Kiril SoloБЕОГРАД – Патријарх московски и целе Русије Кирил освештао је историјско-меморијални комплекс Руски некропољ на Новом гробљу.

Учешће у реконструкцији Руског некропоља узела је и компанија Гаспром њефт, испред које се обратио члан Управног одбора Александар Дибаљ.

“Гаспром њефт није само највећи инвеститор у Србији већ и корпоративни спонзор различитих друштвено одговорних пројеката. Компанија већ дуги низ година успешно спроводи крупне пројекте у области историје и културе, који промовишу развој односа наших земаља. Учешће у реконструкцији Руског некропоља у Београду представља наш допринос очувању историјског наслеђа, управо оног које се односи на споменике заједничке историје Русије и Србије“, изјавио је Дибаљ.

Предвиђено је и да патријарх Кирил, председнику Фондације Руски некропољ Ненаду Поповићу данас уручи орден Преподобног Серафима Саровског.

За сутра је планирано да патријарх московски и целе Русије освешта споемник цару Николају II Романову, који ће, како је најављено, открити председник Србије Томислав Николић.

Патријарх московски и целе Русије Кирил, првог дана посете, заједно са својим домаћином патријархом Иринејом у Саборној цркви присуствовао „поздравној молитви“, а потом му је у Ректорату Београдског универзитета уручена диплома почасног доктора, а примио га је и председник Томислав Николић.

Патријарх Кирил је рекао да су две цркве врло повезане, а у прошлости је било, како је рекао, различитих тренутака – јуначких и трагичних.

“Били смо заједно, или смо се радовали победама или туговали, али никад нисмо били једни потив других“, рекао је Кирил и истакао да Русија заједно доживљава оно што се дешава српском народу на Косову и Метохији.

Председник Николић је у разговору са патријархом московским и целе Русије рекао да је хришћанство на великим изазовима, али да СПЦ има велики ослонац у Руској православној цркви, а Србија у Руској Федерацији.

„Ваша одлука да донирате израду мозаика у Храму светог Саве је знак колико смо повезани“, рекао је Николић.

Делегација Руске православне цркве предвођена митрополитом Волоколамским Иларионом Алфејевим посетиће данас Сремске Карловце.

Руски патријарх је бројним новинарским екипама рекао по доласку да се у „Србији осећа као код куће“.

Добродошлицу му је пожелео патријарх Иринеј, који је каснијие у Саборној цркви након поздравне молитве рекао да је долазак руског патријарха „историјски дан и велики празник за Србију“.

Патријархе Кирила и Иринеја у Саборној цркви дочекао је велики број грађана, а поздравној молитви је присуствовао велики број владика СПЦ и руске цркве у Београду, међу којима и старешина московске патријаршије Виталиј Тарасов.

Ово је друга званична посета патријарха московског Србији од избора за патријарха. Он је прошле године боравио у Нишу, где је присуствовао обележавању 1700 година од потписивања Миланског едикта.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Патријарх Кирил освештао Руски некропољ

* Обавезна поља