pedi-esdaunЛОНДОН – Некадашњи високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини Педи Ешдаун упозорава да стање у БиХ представља опасност по цео регион и позива Европску унију да се што пре одлучније ангажује и спаси државу од пропасти.

Педи Ешдаун је, у расправи вођеној у Дому лордова британског парламента, рекао да је стање у БиХ тако лоше да не треба искључити ни нови рат, преноси Танјуг.

У интервјуу који је објавио Дневни аваз, Ешдаун је објаснио да су га на такве оцене подстакли резултати недавних општих избора у БиХ који „и јесу и нису донели промене“.

Нагласио је да под тим мисли на „иста ратна лица“ која и данас владају, а позитивним је оценио промене попут избора неких нових људи у Председништву БиХ.

Не наводећи имена, Ешдаун је ипак рекао како је важно то што је „моћ Милорада Додика збиљно опала“.

„Ако политичари у БиХ искористе предности малих промена које су донели избори, па направе велике промене, то ће бити веома добро“, каже Ешдаун и упозорава да је кључ у јачању функционалне државе.

Постојање ентитета, истиче Ешдаун, није спорно и они ће наставити да постоје, али не смеју јачати на штету државе која оваква каква је у себи носи „врло опасан потенцијал унутрашње дестабилизације, али и дестабилизације целог региона“.

Ешдаун је оценио и да је на Унији сада да покаже политичку вољу да се од БиХ направи функционална држава, посебно стога што САД неће водити процесе у БиХ, али ће бити подршка уколико промене покрене Европска унија.

„Ако нисте спремни убити змаја нећете спасити заробљену младу“, био је сликовит у опису својих предлога британски лорд који је упозорио да БиХ постаје важна и у глобалном надметању Запада и Русије јер, како тврди, Москва манипулишући Додиком и статусом Републике Српске покушава одвратити пажњу од збивања у Украјини.

Нови руски амбасадор у БиХ, Петр Иванцов, у интервјуу за Ослобођење, износи потпуно другачије оцене од Ешдаунових.

Резултати избора заправо су потврдили да је Додик и даље „популаран“ у РС, а да политичаре у БиХ нико не би требало да учи како да формирају власт.

„Ја не видим да је БиХ у распаду“, јасан је Иванцов и додаје да је сада на Странци демократске акције, Хрватској демократској заједници БиХ и Савезу независних социјалдемократа да успоставе власт и одлуче како ће водити земљу.

Русија уважава жељу БиХ да постане чланица ЕУ, закључио је Иванцов уз упозорење да то не би требало чинити „под неким притиском“.


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на Педи Ешдаун наављује ратове

* Обавезна поља