denis-kif(1)Политичари у Србији и Албанији имају прилику да одмереним и одговорним изјавама дају позитиван допринос смиривању ситуације после фудбалске утакмице две земље, рекао је амбасадор Велике Британије у Београду Денис Киф.

Денис Киф је, у интервјуу Фонету, нагласио да би то за њега право лидерство.

У Новом Саду смо видели одлучну реакцију политичара, Владе и полиције и то поздрављамо, истакао је Киф, који се нада да „неће бити још инцидената“.

„Хулигански испади и провокације на утакмици увек заслужују нашу искрену осуду“, напоменуо је Киф и додао да му је „жао што су ти догађаји изашли из оквира фудбала“.

„У таквој ситуацији је веома важно да политичари имају одмерено и одговорно држање“, прецизирао је Киф и оценио да су, шире посматрано, односи Србије и Албаније бољи него што су били.

„Веома је важно и што ће посета господина Раме бити организована и надам се да ће бити успешна“, рекао је Киф, приликом свог првог боравка на југу Србије.

На питање о ставу међународне заједнице према поново актуелизованим причама о „Великој Албанији“, Киф је одговорио да је „став међународне заједнице једноставан – нема мењања граница“.

„Овде на Балкану је најважније питање преговора о приступању земаља региона Европској унији (ЕУ). То је питање за Србију, Албанију, Косово. У фокусу свих требало би да буде заједничка европска будућност“, нагласио је Киф.

Истакао је да „било какав вид екстремизма не утиче добро на европске амбиције“.

„Има ту напретка, али има још проблема које би требало решити. Задовољан сам што има напретка у односима Србије и Албаније и напретка у нормализации односа Србије и Косова, што је све део процеса приступања ЕУ“, објаснио је Киф.

За приступање ЕУ важан дијалог са Приштином

„Дијалог Београда и Приштине је веома важан за приступање ЕУ“, прецизирао је Киф и подсетио да је то део поглавља 35.

„Ми пратимо напредак у оквиру овог поглавља“, рекао је Киф.

Како каже, „то што у Приштини нема владе, не значи да конкретан напредак није могућ“.

„Протеклих месеци било је одређених помака што се тиче питања који имају утицај на живот обичних људи. Нема дијалога на највишем нивоу, али се надам да ће га ускоро бити“, предвидео је Киф.

„Напредак се види и из Извештаја Европске комисије, не само у поглављу 35, него и у другим областима“, оценио је Киф, истичући да је његов задатак, као амбасадора Велике Британије, да подржава „преговоре, дијалог и напредак ка ЕУ“.

Упитан о замеркама у годишњем Извештају Европске комисије о Србији, Киф је одговорио да „извештаји увек садрже замерке“, али да су они важни због тога што у њима „можете да видите шта би још требало да радите“.

„Извештаји дају комплетну слику процеса реформи и Влади дају јасан сигнал на шта би требало фокусирати највише пажње и енергије“, рекао је Киф .

На питање како види стање у медијима и приговоре о томе да су изложени политичким притисцима, Киф је нагласио да су слободни медији важни за демократски процес и европске интеграције Србије.

За успешан процес приступања ЕУ потребни су слободни и динамични медији, што стоји и у Извештају Комисије, рекао је Киф и додао да Србија има нове законе о медијима, чију би „примену сада требало да видимо“.

„Надам се да ћемо следеће године у Извештају Комисије моћи да видимо напредак и у тој области“, нагласио је Киф и предочио да отварање првог поглавља у преговорима Србије са ЕУ „зависи од стварног напретка“.

„Сада разговарамо о поглављима 32, 35, 23 и 24. Не могу да кажем које поглавље ће бити прво, али најважније је то што зависи од напретка. И у Извештају Комисије можемо да видимо где је напредак остварен, а где је напредак још потребан“, закључио је Киф.


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на Кифове лекције са југа Србије

* Обавезна поља