dusan-spasojevic_660x330БЕОГРАД – Демократска странка (ДС) јесте опозиција Влади, али није опозиција Србији, а Србија не сме да повуче ниједан потез који би директно ишао против Руске Федерације, истакао је Душан Спасојевић, председник Спољнополитичког одбора ДС у оставци.

“Ако је ДС могла да следи политику Владе поводом Бриселског споразума логично је да је следи по овако крупном питању као што су дешавања у Украјини“, рекао је Спасојевић данашњој „Политици“ образлажући одлуку да због гласања функционерки те странке Наташе Вучковић и Весне Марјановић у ПССЕ, поднесе оставку на место председника Спољнополитичког одбора и интернационалног секретара ДС.

Он је подсетио да је Спољнополитички одбор те странке још у фебруару донео закључак да је ДС опозиција влади, али није опозиција Србији, и да у том смислу треба следити политику Владе.

“Кад ви гласате да се Русији одузме право гласа и искључи из свих могућих тела једне организације, ви сте урадили нешто против Русије. Против Русије је, иначе, гласало само 145 од 318 посланика, 20 је било уздржано док је 20 гласало против резолуције. Чак њих 133 је искористило могућност да не присуствује гласању. И то је један инструмент у дипломатији – да не присуствујете гласању. Када је у ГС УН било гласање о Резолуцији о Украјини, Србија и Израел нису били присутни у сали. Потпуно поуздано знам да је такав став био усаглашен и са Истоком и са Западом и од Београда и од Тел Авива“, објаснио је Спасојевић.

На питање да је Наташа Вучковић објаснила да су њих две гласањем штитиле српске националне интересе, Спасојевић је рекао да је то по оној „ниси крив што си се коцкао, него што си се вадио“ и нагласио да ниједно гласање против Русије не може да буде у интересу Србије.

Спасојевић је истакао да се ДС оградила од њиховог гласања, саопштивши да је то био њихов лични чин, али да то за њега није било довољно, па када се странка није експлицитно оградила, онда се он оградио од таквог поступка.

Спасојевић је, како је нагласио, био изненађен и чињеницом да се њих две нису консултовале са странком, да су заобиђени сви надлежни органи, председништво странке, и потпуно игнорисани закључци Спољнополитичког одбора.

Тако је, према његовом мишљењу, заустављена једна добра пракса у странци да се о свим битним питањима расправља унутар странке, а спорно је да изнесеш свој став, јер људи могли да помисле да је то став странке.

Спасојевић сматра и да је апсолутно могуће да Србија истраје на уздржаном ставу.

“Нама јесте приоритет ЕУ, али нам је и приоритет да не радимо ништа што би ишло на штету Русије, из милион разлога, од државних интереса до традиције“, наглашава Спасојевић додајући да је на неки начин и “потпуно перверзно очекивати да Србија жешће штити територијални интегритет Украјине, него што је штитила и што штити свој територијални интегритет“.

На крају крајева, додао је он, кад је Косово прогласило независност, Србија није уводила санкције Косову, а сад неко очекује да уводи санкције Русији због онога што се десило у Украјини.

“Подржавамо принцип територијалног интегритета, али немогуће је од нас очекивати да будемо већи заштитници туђих, него својих интереса. Ми имамо свој интерес који је потпуно легитиман, он може да се објасни свим партнерима, а поуздано знам да они за њега имају разумевања“, закључио је Спасојевић.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Перверзно је штитити интегритет Украјине жешће него свој

* Обавезна поља