stanoПреговори Србије за чланство у ЕУ добро напредују. Истовремено, Београд, у време уласка у Унију, мора да се усклади са заједничком спољном политиком, изјавио је Петер Стано, портпарол европског комесара за проширење Штефана Филеа.

Стано је оценио да преговори Србије са ЕУ добро напредују и да је до сада извршен аналитички преглед 18 од укупно 35 поглавља, или се она налазе у процесу скрининга.

– Усвојени су извештају за важна поглавља 23 и 24 и Влада Србије већ ради на акционим плановима за њих. Отварање једног или више поглавља зависи од одлуке земаља чланица ЕУ и до тога долази када оне осете да је све у овом процесу спремно и да преговори могу да започну – рекао је Стано за данашње „Новости“.

Портпарол европског комесара за проширење је нагласио да ЕУ никога ни на шта не приморава, наводећи да је „Србија направила добровољни избор када је поднела захтев за чланство у ЕУ“.

– Није ЕУ тражила од Србије да јој се придружи. Била је то одлука Србије да затражи да се прикључи заједници заснованој на вредностима, принципима, владавини права и поштовању људских права и основних слобода, зарад стабилније, сигурније и просперитетније будућности својих грађана. И, ЕУ је одговорила покретањем приступних преговора – рекао је Стано.

Што се тиче санкција против Русије, које је увела ЕУ на јасним правним основама због илегалне анексије Крима и континуиране дестабилизације Украјине, постоје треће земље које се усаглашавају с њима.

– Очекује се да се Србија, као земља кандидат за чланство, у потпуности усклади са свим одлукама спољне политике ЕУ у време уласка у Унију – истакао је он.

Стано је рекао да не сумња у посвећеност Србије дијалогу са Приштином, подсећајући да су европске интеграције свеобухватан процес реформи и усаглашавања с правилима и нормама ЕУ.

– То обухвата рад не само на једном поглављу већ, постепено, на свих 35. Иако се дијалог тренутно не води због постизборне ситуације на Косову, Србија наставља да ради на важним питањима. Интеграције нису резултат или одраз онога што се дешава током неколико недеља или месеци у одређеном временском периоду, већ сталних реформских напора и одлучности током неколико година – закључио је портпарол европског комесара за проширење.

Srs-1СРС – Стано поручио да су санкције Русији следећи корак

Портпарол европског комесара за проширење Штефана Филеа, Петер Стано, недвосмислено је поручио режиму у Србији, која је добровољно поднела захтев за чланство у ЕУ, да су следећи кораци ка европском путу увођење санкција Руској Федерацији, као и наставак дијалога са Приштином.

Српска радикална странка захтева обустављање преговора са ЕУ, јер ЕУ није партнер који сарадњу базира на равноправним основама, већ се искључиво служи језиком уцена, иако нас представници Владе Србије већ месецима убеђују у супротно.

Српска радикална странка упозорава режим у Србији да прекине вођење поданичке политике удовољавања захтевима ЕУ због тзв. европског пута, који подразумева увођење санкција братској Руској Федерацији.

Једини економски и политички спас је да се Србија окрене управо традиционалним пријатељима са Истока, као и онима који нису признали тзв. независно Косово, а режим у Србији је у обавези да прекине самоубилачки процес евроинтеграција.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Петер Стано – ЕУ није тражила Србију …

* Обавезна поља