cipras-renci-merkelМноги ме питају шта се то јутрос догодило и како је Ципрас могао да гласа за овај пакет. Немате пуно избора са пиштољем прислоњеним уз главу. Претпостављам да је незадовољство у Грчкој огромно и да ће доћи до распуштања парламента. Све смо ово већ видели у случају Кипра и такође се није добро завршило.

Грчка влада није имала избора. Напуштање еврозоне није било могуће, јер она нема мандат за ту опцију. Ниједан нови млади премијер на овом свету не би смео да на себе преузме тако велику одговорност.

Нећу се бавити детаљима споразума, јер они нису битни. Тај документ је, као и сви претходни, рестриктиван. Он ће додатно урушити грчку економију, ако се не деси неко чудо. Онда ћемо за неколико месеци опет констатовати да у Грчкој беда само расте и да је Грчка крива за све.

По укупном резултату јутрошњег споразума, треба одати признање Оланду и Ренцију, који су се борили и изгубили. Њихов покушај да се у споразум уграде мере економског раста није успео.

Ови изузетно напорни, али суштински бесмислени преговори кључни су доказ да се Европа налази у највећој кризи у својој историји, неспособна да промени зацртани курс и размисли о алтернативама. Овај споразум је од почетка био споран, да би на крају притисак само мало попустио. Нема свести да нам је потребан нови почетак.

Јуче и данас смо присуствовали историјском догађају. Памтићемо га као тренутак када је задрта и ускогруда немачка политика победила Европу, упркос великом отпору самих Европљана и целог света. Немачка политика штедње је угушила идеје солидарности и сарадње међу народима Европе.


Извор: Flassbeck Economics/Пешчаник

Оставите коментар

Оставите коментар на Пиштољ на челу или шта се догодило са Грчком?

* Обавезна поља