voja zaneticПоштовани познати датуме,

Ево те сутра, поново, као и сваке године, тачно тамо где треба, између четвртог и шестог октобра. Но пошто те ми не третирамо само као обичан датум, већ и као име за политички догађај, дозволи да констатујемо да ћеш сутра напунити 15 година. Лепа цифра, вредна помена, па ћемо ту прилику и искористити.

Да си којим случајем људско биће, сад би са својих петнаест година ишао у први разред средње школе. Дрмао би те пубертет у малтене поодмаклој фази, био би већином дана загледан у мобилни телефон и висио по друштвеним мрежама. Маштао би да једног дана постанеш неки масно плаћени проблематичан тип у ријалитију или неки партијски буџа са 15.000 евра месечних прихода, датих превасходно на име дугог и упорног стажа у „Шефе, па ти си чист геније!“ активностима. Пошто би био мушког рода (тај Пети Октобар) вероватно би се заљубљивао у девојчице најсличније старлетама и певаљкама, што ће, нажалост, изгледа све мање значити сужен избор. У паузама између љубавних патњи био би забринут хоће ли, док ти не стекнеш право на пасош и било какву диплому, Сиријци и Авганистанци заузети баш сва слободна радна места у Немачкој и Шведској. Те ако хоће, шта ћеш ти овде радити, сем да постављаш паркет током вечне изградње „Београда на води“ или да постављаш коментар током вечне партијске борбе на интернету. Или обоје, ако и једно и друго буде морало за исту плату, у будућим временима кад започне вечна потрага за радним местом.

Срећом, ти ниси дечак него број у календару, па не мораш да бринеш неке овдашње људске, већ само своје датумске муке. А једна од највећих мука је чињеница да ће твој сутрашњи петнаестогодишњи јубилеј бити обележен у тишини. Неће бити свечаног митинга испред Народне скупштине, нити свечаног дефилеа замаскираних безбедњака сумњиве прошлости, који са шлемовима на главама и аутоматима у рукама напрасно машу раздраганим званицама, као ономад демонстрантима. Неће бити дима над Скупштином, јер слабо се ватра пали твитовима, а што је изгледа и Утисак недеље ових дана. На сутрашњу годишњицу ћутаће и амбасаде, свака из својих разлога, али свака сасвим сигурно замишљена над питањем шта би било да је Слоба тада био оно што је Асад сада. Односно да су над овдашњим небом летели сухоји уместо фантома. И ето шта ти је у ствари модерна историја на овим и још покојим просторима – одговор на питање кад је на бомбама исписана ћирилица а кад латиница.

Да је сутра стварно неки Датум, а не твој и такав датум, ми бисмо можда бројали дане од када смо у Европској унији, а не дане до када ћемо, можда, отворити прво поглавље у преговорима за приступање ономе што остане од Европске уније кад (и ако икад) ми дођемо на ред. Да си ти стварно био неки Датум, а не само пребрзо проглашена историјска прекретница, ред камиона са робом на блокираној граници би био много дужи на нашој а не на комшијској страни. Да си ти био неко и нешто, а не само редни број једног дана у једном месецу, не би даљинцем прелазили са исте на исту телевизију, не бисмо пред киоском бирали између различито одштампане исте новине, не бисмо у различитим аферама налазили исто замајавање, не бисмо на новим гласањима бирали другачије понуђено и усавршено исто. Да си ти стварно био Пети Октобар, а не само 5. октобар, где би нам крај био. А сад знамо и какав је и где је и да нимало није далеко.

Наравно, знамо да конкретно ти и ниси крив за оно што се са тобом десило: да постанеш први дан дугачког периода естетског преумљавања поражених, који ће после завршене дуге политичке трансродне трансформације опет постати победници. И то не сами од себе или само као пројекти тајкуна и амбасада, већ и упорним темељним радом својеврсног политичког фенсераја, који је свој улазак у боља одела, боље ципеле и боље аутомобиле, свој боравак у бољим становима, бољим канцеларијама и на бољим службеним путовањима, своје одморе у бољим летовалиштима, своја у бољим теретанама боље извајана тела – прогласио бољим животом свих нас. И тековином тебе тада таквог а сада оваквог. Из тих си разлога ти сада тамо где су и Двадесетдевети новембар, Први мај или Четврти јули. Међу датумима који, када дођу, само подсете на то шта су могли да постану, али никад нису.

Стварно бољи дани.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Писмо петом октобру

* Обавезна поља