donald-trump-runs-president.jl_.061615Сиријски мигранти које САД примају могли би да изведу „један од највећих војних пучева нашег времена”, казао је Доналд Трамп, најјачи републикански кандидат за председника, додајући да се у Америку шаљу „млади, јаки људи за које се испоставља да су Исламска држава (ИД)”.

Само неколико сати након што је ово у суботу изјавио у интервјуу за Фокс њуз, Трамп је подржаваоцима у Тенесију објаснио да су, како преноси Си-Ен-ЕН, сиријски мигранти и избеглице „тројански коњ”.

Најпопуларнији конзервативац у трци за шефа Беле куће изнео је податак да влада Барака Обаме намерава да прими 200.000 људи из Сирије: „То вам је као војска. И сви су мушкарци. Где су жене? То су врло снажни мушкарци? Зашто се не врате да се боре за своју земљу?”

Прошле недеље милијардер је изјавио је да ће, ако постане шеф Беле куће, вратити у Сирију све избеглице које Америка у међувремену  прими, објашњавајући да је међу мигрантима можда инфилтрирана Армија Исламске државе.

„Обавештавам људе из Сирије који овде долазе у оквиру масовних миграција да се, ако ја победим, они враћају кући” поручио је милијардер на скупу у Новом Хемпширу.

Како преносе амерички медији, Трамп је објаснио да међу мигрантима има терориста и да су масовне миграције – њихов тактички потез. „Зашто не остану да се боре за своју земљу него беже у европске и друге западне државе”, запитао се и тада овај републиканац.

Досад је био познат као велики противник имиграната, али пре свега латиноамеричких, од којих земљу намерава да сачува изградњом зида дуж целе америчко-мексичке границе. На почетку је још и показивао неко разумевање за људе који напуштају Блиски исток да би на крају сасвим променио мишљење и истакао да „треба да помогнемо, али морамо да будемо опрезни јер, искрено, имамо већих проблема и не можемо да помогнемо свакоме на свету”.

Трамп се укључио у мигрантску кризу због које су Турска, Либан и Јордан већ примили око четири милиона Сиријаца и због које се око милион људи очекује само овде године у Европи. САД су од избијања рата пре четири године примиле 1.500 људи, што је у остатку западног света оцењено као премало. Ипак, власти објашњавају да безбедносне провере трају по 18 месеци и да је зато процес за одобравање азила далеко спорији него онај у Европи. Државни секретар Џон Кери је, након што је постало јасно да је са истока кренула сеоба народа, изјавио да Америка намерава да квоте за азил ове године повећа за 15.000 места и укупно прими 85.000 азиланата. Није прецизирао колико ће се Сиријаца наћи међу њима, мада је истакао да ће они имати предност.

Осим Трампа, и други републиканци сматрају да Стејт департмент не треба да широм отвори капије Америке. Десничарски медији подсећају да су двојица Ирачана, примљени у САД као избеглице, пре четири године осуђени за тероризам и припадање Ал Каиди. Браћа чеченског порекла, Џохар и Темерлан Царнајев, који су са породицом допутовали у земљу као избегли, пре две године су организовали терористички напад на маратон у Бостону, убивши троје и ранивши 260 људи. Осим тога и републикански Представнички дом Конгреса упозорио је Белу кућу да држава нема неопходне обавештајне податке за испитивање избеглица због чега би ИД могла да „искористи избегличку кризу да се инфилтрира на Запад”.

И поред тога што је мексичке мигранте назвао „силоватељима” и „препродавцима дроге”, а блискоисточне – терористима, Трамп је и даље најпопуларнији кандидат Републиканске странке. Многи аналитичари сматрају да такви ставови не само да му нису одмогли већ су разлог његовог високог рејтинга. Према последњем испитивању јавног мнења које је радио лист „Ју-Ес-Еј тудеј”, Трамп и даље води са 23 одсто подршке и у знатној је предности у односу на страначке противнике.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Сиријске избеглице и војни пуч у САД

* Обавезна поља