Poljoprivreda UE_5579638522НОВИ САД – До пољопривредне редакције РТВ а је стигло саопштење које су четири репрезентативне асоцијације пољопривредника (Савез аграрних удружења Војводине са седиштем у Сенти, Асоцијација пољопривредника са седиштем у Новом Саду, Асоцијација пољопривердника СПАС са седиштем у Краљеву као и Банатска Асоцијација пољопривредника са седиштем у Ковачици) упутиле премијеру Србије Александру Вучићу писмо а које се односи на аранжман са немачком компанијом Тенис.

„Нас је све који се бавимо свим облицима Пољопривреде изузетно узнемирила вест да Влада Србије улази у аранжман са Немачком компанијом месне индустрије, а у том аранжману Влада Србије би уступила поменутом партнеру велике површине ораница. Желимо да Вам скренемо пажњу да, по нашем Закону, није дозвољено да се оранице ни у каквом облику продају странцима“, подсећа се на почетку саопштења асоцијација пољопривредника.

Даље се оцењује да је крајње време да се прекину разни начини изигравања Закона и да се отуђују Природни ресурси који су необновљиви.

„Ви као најодговорнији човек у Влади требало би да инсистирате да се прекине са таквом праксом. Познати су Вам и наши предлози на који начин пољопривреда може извући државу из кризе без уплитања странаца али и уз искрену сарадњу са Владом Републике Србије“, пишу паори премијеру.

„Ми желимо да нашој Влади будемо најквалитетнији партнер али да би дошло до резултата Ви морате из Ваше екипе да уклоните ‘кочничаре’ који раде искључиво за лични интерес, увознички лоби и тајкуне, а на штету целе пољопривреде и свих грађана“, наводи се даље.

Према наводима у писму, постоје непроверене информације да се у цео посао око спорног посла укључили и домаћи тајкуни како би дошли на лакши начин до ораница.

„Напомињемо и то да реституција није завршена и да није у интересу државе да даје Немачком партнеру нешто што је туђе а да потом сви грађани Србије отплаћују дуг државе који је направљен непромишљеним потезом“, упозоравају пољопривредници.

Како се даље наводи, такав потез ће онемогућити породична газдинства када их гуши партнер из најјаче земље ЕУ да спремно дочекају улазак у ЕУ, а то ће нанети штету и целој држави чија ће производња зависити од странаца.

„Наши пољопривредници желе да верују да Ви имате добру намеру али да су до Вас стигле лоше информације… и очекујемо да ћете у врло кратком периоду одустати од давања ораница странцу и одустати од промене Закона који би такву радњу озаконио. О томе очекујемо да ћете се обратити путем медија“, каже се у писму и упозорава да ће пољопривредници, уколико до тога не дође, у премијеру видети човека који руши домаћу пољопривреду и њиховог великог противника те, те да ће предузети све радње како би сачували опстанак своје деце у Србији.

„Оне најнервозније одвратили да се у наредних пар дана нађу на путевима и блокирају саобраћајнице. Бојимо се да ако не реагујете адекватно да се једном почне са поштовањем Закона да ће доћи до превеликог незадовољства које ће ескалирати и које неће моћи нико да контролише. Плашимо се и те ситуације у којој би неко могао да злоупотреби оправдано незадовољство и да дође до несагледивих последица“, закључује се у саопштењу четири репрезентативне асоцијације пољопривредника упутиле премијеру Србије Александру Вучићу.


Извор: Р Т В

Оставите коментар

Оставите коментар на Писмо пољопривредника Александру Вучићу

* Обавезна поља