sasa-jankovic-1БЕОГРАД – Заштитник грађана Саша Јанковић је у претходних годину дана примио 465 притужби у области радних односа, а према његовој оцени, изменама Закона о раду држава више не гарантује највиша права радника, али има побољшања, посебно када је реч о трудницама и дојиљама.

Он је додао да је кључно да се права која гарантује закон, заштите у пракси, због чега је неопходна контрола послодаваца.

У саопштењу Заштитника грађана поводом Међународног празника рада, прецизира се да се притужбе радника односе на неисплаћене зараде, неуплаћене порезе и доприносе, злостављање на раду, отказе уговора о раду, решавање проблема вишка запослених и неефикасност инспекције рада.

То је, како је оценио, само врх леденог брега, јер „Србија више законима не гарантује највиши степен права радника”.

Јанковић, међутим, истиче и да су измене Закона о раду, поред укидања или снижавања одређених права, донеле и нека побољшања у положају запослених.

„Обрачун зараде и накнаде зараде сада има својство извршне исправе, што запосленом знатно олакшава положај у поступку наплате. Ту могућност запослени треба да користе, не чекајући да се неисплаћене плате нагомилају”, поручио је Јанковић.

Он сматра да је унапређена заштита запослених трудница и дојиља од рада на тешким пословима, прековременог рада и рада ноћу тиме што је послодавац обавезан да им обезбеди заштиту, одговарајуће радно место или плаћено одсуство.

Јанковић је истакао да је нужно да државни органи превентивно раде и контролишу послодавце, да се радници обраћају инспекцији рада и суду за заштиту својих права, а када надлежни органи несавесно раде, и Заштитнику грађана.

„Нужан је и бољи социјални дијалог, односно сарадња државе и послодаваца са синдикатима и јачање њихове снаге”, навео је Јанковић, додајући да су у посебно тешком положају запослени „на црно”, који су често потпуно обесправљени.

Јанковић је позвао запослене да повреде својих права пријављују инспекцији рада и да подносе притужбе Заштитнику грађана у случајевима несавесног поступања надлежних.

„Охрабрује то што Заштитник грађана бележи све ефикаснију контролу и сарадњу са Инспекцијом рада”, додаје се у саопштењу.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Саша Јанковић о радним односима

* Обавезна поља