kirbi_III_0804БЕОГРАД – Питање америчког амбасадора зашто нам долази Владимир Путин, заправо је упозорење властима да се не зближавају превише са Русијом, сматра Предраг Симић.

Мајкл Кирби, амбасадор САД, питањем зашто Путин долази у Србију, најотвореније се умешаоу унутрашње ствари земље домаћина, што је изазвало бројне реакције. Касније је понудио објашњење истакавши да Србија има право да позове кога год хоће и када год хоће у посету, па и Путина.

Предраг Симић, професор Факултета политичких наука, каже да је Кирбијева изјава упозорење властима у Београду да не иду предалеко у односима с Русијом јер САД, па и ЕУ, на то неће гледати благонаклоно.

– Кирби је то сигурно већ саопштио властима, али није наишао на задовољавајући одговор, па стога и ово јавно упозорење на могуће последице јачања веза с Русијом – каже Симић за “Блиц”.

Евентуални долазак Путина, као и ранији долазак председника Доњег дома Думе Сергеја Наришкина и шефа дипломатије Сергеја Лаврова у време ескалације руске кризе је прст у око САД и Запада који на то неће гледати благонаклоно, сматра он. На питање да ли би Србија могла осетити последице, Симић наводи да већ осећа подсећајући на ситуацију с „Јужним током“.

– Ово је најнижи ниво дипломатског упозорења, у случају нових приближавања односа Србије с Русијом вероватно би уследили и нови кораци – каже Симић.

С друге стране, премијер Србије Александар Вучић сматра да је Кирбијево питање упућено руској страни, а не Србији, и да су то њихови односи у које он, како је рекао, “не би улазио”. Вучић је додао да амерички амбасадор није тражио увођење санкција и да не врши притисак на Србију, те да је Кирби “добар човек и одличан амбасадор”.

Посету Путина Кирби је ставио у контекст обележавања годишњице ослобођења Београда, уз поруку да се став САД о посетама кинеских и руских званичника разликује, да Кинези готово никога нису напали, а Руси јесу.

– То треба имати на уму. Још није сигурно да ли ће Путин доћи, али ако се то деси – зашто долази? Због прославе ослобађања Београда? А Београд је ослободила и Трећа украјинска армија, као део Црвене армије – казао је Кирби.

Јакуњин: Кирби не зна историју

И баш у дану када је дошло Кирбијево јавно упозорење, председник Србије Томислав Николић је јуче на Калемегдану открио споменик руским и српским војницима погинулим у Првом светском рату заједно с Владимиром Јакуњином, председником Фонда Андреја Првозваног и директором „Руских железница“, који је на листи руских званичника којима су Европска унија и САД увеле санкције због улоге Москве у украјинској кризи.

И док су питања Министарству спољних послова и Председништву Србије у којима је од њих тражена реакција на Кирбијеву изјаву остала без одговора, реаговао је Владимир Јакуњин:

– Кирби није добро упознат са историјом Совјетског Савеза и Другог светског рата. Можда ће се наћи људи који могу да му донесу књиге… ако зна да чита – рекао је Јакуњин.

Он је додао да је и раније имао сумње у то да се у најбољим високошколским установама Америке будућој политичкој елити даје право знање историје и политике.

Да ли су позвани и други?

У ослобађању је, према Кирбијевим речима, учествовала и Трећа украјинска армија, део Црвене армије СССР, као и војници из више совјетских република – Русије, Украјине, Белорусије, Азербејџана, Грузије, Казахстана…

– Сви људи из СССР, као и из Србије, желели су да се ослободе нациста и то је оно што сам желео да нагласим и да ставим причу у тај контекст. Ако је већ позван Путин, да ли су позвани и остали који су учествовали у ослобађању Београда – рекао је Кирби.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Питање као упозорење

* Обавезна поља