ministarstvo-finansija-zgrada-1ПАРИЗ – Пресудом Трговачког суда у Паризу којом је одмрзнут новац бивше Народне банке Југославије, Црној Гори ће припасти 530.000 евра, док је Србији припало 11 милиона, саопштено је јуче из Министарства финансија.

Суд у Паризу одмрзао је новац бивше СФРЈ, који се налазио у француској банци Кредит Лионаис у укупном износу од 24,5 милиона еура.

Новац је замрзнут деведесетих година прошлог века када још није било познато које су државе наследнице Југославије.

Критеријум расподеле новца дефинисан је Споразумом о питањима сукцесије измедју земаља сукцесора бивше СФРЈ, као и споразумом измедју Црне Горе и Србије о регулисању финансијских права и обавеза, појашњено је из црногорског министарства.

Расподелом новца, Србији је припало 11 милиона еура, Словенији 3,9, а према подацима министарстава Босне и Херцеговине, тој земљи је припало 3,8 милиона еура.

Француска банка није желела да допусти располагање новцем без судске пресуде, а формални поступак пред Трговачким судом у Паризу покренула је Народна банка Србије, 2013. године.

Споразум о сукцесији имовине бивше СФРЈ државе наследнице потписале су 2001. године, Хрватска га је ратификовала 2004. године, а анексом је дефинисана подела расположивих средстава.

Постоје спорови око средстава која су била стављена на девизне рачуне бивше СФРЈ, и држана код југословенских банака за заједничка улагања у иностранству, која су, када је споразум склопљен, процењена на 645 милиона долара.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на По пресуди паришког суда Србији 11 милиона евра

* Обавезна поља