srbija-rusijaДанас је на аеродромима и полигонима Војске Србије почела трилатерална војна вежба „Словенско братство 2016“, саопштило је Министарство одбране. У периоду до 6. новембра, припадници Оружаних снага Руске федерације, Белорусије и Војске Србије увежбаваће различите сегменте вежбе, у циљу припремa за коначну реализацију вежбе наредне недеље, на аеродрому Ковин и интервидовском полигону „Пасуљанске ливаде“.

Данас су припадници војске Руске Федерације и Белорусије распоређивали опрему и наоружање на аеродрому Батајница, док су посаде транспортних авиона Ил-76  припремали ваздухоплове за десантирање транспортера и падобранаца. Српски и руски пилоти су на заједничком састанку планирали летачке активности за наредни период, наводи се у саопштењу.

На аеродрому Ковин реализовано је заједничко увежбавање учесника вежбе за хеликоптерски десант, док су на аутоматизованом стрелишту Орешац спроведена тактичка увежбавања и реализована гађања из личног наоружања.


Ил-76 МД на аеродрому у Батајници (Фото Министарство одбране)

Вежба „Словенско братство 2016“ представља наставак сарадње између Ваздушно-десантних јединица оружаних снага Руске Федерације и Специјалне бригаде Војске Србије започете извођењем вежбе „СРЕМ 2014“, која је такође реализована на нашој територији. У 2015. години вежба је реализована на територији Руске Федерације под називом „Словенско братство 2015“ и на њој су поред оружаних снага Руске Федерације и Војске Србије први пут учестовали и припадници оружаних снага Републике Белорусије, објашњава се у саопштењу.

У вежби која ће трајати до 9. новембра, учествује 212 припадника војске Русије, 56 војника Белорусије и 450 припадника Војске Србије, док ће припадници оружаних снага Русије и Белорусије, у Србији боравити до 14. новембра.

Саопштење Москве

МОСКВА – Више од 150 падобранаца извиђачког батаљона руске ваздухопловне дивизије Иваново учествоваће у војним вежбама „Словенско братство 2016.” у Србији, саопштила је данас Прес служба Министарства одбране Русије, јавља Тасс. Војне вежбе ће, како је планирано, бити одржане од 2. до 15. новембра у близини Београда, а у њима ће учествовати српска, руска и белоруска војска, наводи руска агенција.

„Више од 150 војних падобранаца представљаће Русију у међународним војним вежбама под називом „Словенско братство 2016. Узевши у обзир специфичну природу и план вежби, припадници одвојеног извиђачког батаљона 98. Ваздухопловне дивизије изабрани су за учешће у вежбама”, наводи се у саопштењу.

У вежбама ће учествовати и три борбена возила БМД-2, беспилотна летелица „тахион” и четири возила (квада) за све терене за упаде и извиђачке мисије. Вежбе „Словенско братство” први пут су одржане прошле године у близини руског града Новоросијск у бази ваздухопловних снага, подсећа руска агенција.

desant-iz-il-76

Саопштење Министарства одбране Србије

Шестодневна војна вежба „Словенско братство 2016”, на којој учествују падобранци Србије, Русије и Белорусије, почела је данас а одвијаће се на полигонима „Орешац” код Вршца и „Пасуљанске ливаде” код Ћуприје, као и на аеродромима у Батајници и Ковину, саопштило је Министарсво одбране.

Очекује се да ће руски и белоруски специјалци у среду стићи у Србију. Како је саопштило Министарство одбране Руске Федерације, за овај задатак издвојена су три транспортна авиона Ил-76 МД које ће у Србији опслуживати око 50 припадника Ваздушнокосмичких снага.


Напад борбеног оклопног возила БМД-2 (Фото Министарство одбране Србије)

Ови авиони долетеће из базе 98 ваздушнодесантне дивизије у Иванову, а заједно са 212 руских војника стиже и 56 њихових белоруских колега из Снага за специјалне операције. Руси ће у Србију допремити три борбена оклопна возила БМД-2, беспилотну летелицу „тахион” и четири „квада” – двоседа теренска четворочкаша.

Војска Србије ангажоваће 450 људи, пре свега припадника Специјалне бригаде. За планирање вежбе задужен је командант ове јединице бригадни генерал Зоран Величковић, док ће вежбом руководити његов заменик пуковник Мирољуб Чупић.

Како је саопштено, циљ вежбе је „унапређење оперативних способности за решавање тактичких и ватрених задатака за извођење противтерористичке операције у мултинациналном окружењу”.


Руски специјалци на „кваду” (Фото Министарство одбране Србије)

Током вежбе биће изведени падобрански и хеликоптерски десант, укључујући и десантирање борбених оклопних возила. Приказаће се обезбеђење десантне просторије, извршење марша, поседање линије блокаде, напад на терористичку базу, извиђање побуњеничких положаја беспилотним летелицама, артиљеријска припрема напада, ваздухопловна ватрена подршка напада, санитетска евакуација, дејство на отето возило и уништење експлозивне направе.

Са руским падобранцима стиже и Ансамбл Ваздушнодесантне војске Оружаних снага Руске Федерације који ће, заједно са Уметничким ансамблом „Станислав Бинички” одржати заједничке концерте.

Прва трилатерална вежба „Словенско братство” одржана је прошле године у Русији, на подручју Новоросијска. Пре две године на полигону у Никинцима одржана је српско-руска вежба „Срем 2014” када је такође извршен ваздушни десант.

 


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Почела вежба „Словенско братство 2016“

* Обавезна поља