Vucic-Skot-DavenportПосле турбулентне недеље у Србији током које је објављено постојање шпијунске афере у Управи криминалистичке полиције (УКП), дошло је и до јавног заоштравања реторике између представника српске власти и америчког амбасадора Кајла Скота. На најновију изјаву амбасадора о случају Савамала веома оштро је реаговао потпредседник Владе Небојша Стефановић, а све је додатно узбуркала прича о прослави Ноћи вештица у америчкој амбасади у петак, током које је наводно извређан премијер Александар Вучић.

Пођимо редом. Серији јаких изјава у недељу претходила је турбулентна седмица током које је рођена шпијунска афера. Вучић је прошле недеље изјавио да је у Србији установљено повећано дејство различитих обавештајних агенција и са Запада, али и са Истока, као и да је један високи функционер УКП, који се налази под надзором, одаје оперативне податке. Реакција амабсадора Скота била је уздржана.

— Прочитао сам шта је рекао премијер Србије, али ништа не знам о детаљима. Немам коментар! – рекао је Скот поводом изјаве Вучића да неко из врха УКП доставља информације страним обавештајцима и амбасадама.

Ипак, тензија између амабасаде и врха власти се до недеље могла читати само између редова. А онда је на ред дошла Савамала.

Амбасадор Скот је говорећи о протестима због рушења у београдском насељу Савамала, истакао да „није највећи проблем то да ли су објекти који су срушени били легални или не, већ је у питању поверење у владу и институтиције”. Скот сматра да је оно што покреће протесте због Савамале осећај људи да не могу да се обрате институцијама како би их заштитиле, као и да се ту ради о поверењу у Владу Србије.

На изјаву америчког амбасадора само неколико сати касније уследила је реакција министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, који је навео да се Скот овом изјавом “брутално меша у унутрашње ствари Србије”. Стефановић је у званичном саопштењу истакао да не разуме мотиве америчког дипломате, уз опаску да протесте стимулише „нешто друго“, о чему Скот, како верује Стефановић, зна више од нас.

vucic-skot-stefanovic

На све то, министар полиције је додао и да лично може да каже да је „нарочито забринут због бројних убистава широм градова САД, поготово оних људи који су били криви само зато што су другачије боје коже”.

— Очигледно да су оправдани протести тих људи у америчким градовима које Влада САД није у стању да заштити, већ је директно умешана у њихово убијање – рекао је министар и притом посаветовао амбасадора САД да се тиме позабави, а не Савамалом.

ВУЧИЋ АМЕРИЧКИМ МАРИНЦИМА: “ХУМОР ВАМ ЈЕ ТУПАВ!”

Догађај који је претходио размени на релацији Скот – Стефановић била је прослава Ноћи вештица у америчкој амбасади која се одиграла у петак увече, а на којој су, наводно, амерички маринци маскирани у фантомке и црне мајице са натписима “Savamala demolition team” узвикивали увреде упућене српском премијеру. Вучићева рекација на јучерашњој конференцији за новинаре била је оштра.

— Упознат сам са црним хумором америчких маринаца, али, ако је то тачно осим тупавог хумора ништа друго нисам приметио. Нисам очекивао ништа интелигентније, нису то баш доктори наука – рекао је Вучић на конференцији за новинаре, истакавши да сматра да тај наводни догађај “нема везе са озбиљним стварима”.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучићева свита заоштрила реторику са Кајлом Скотом

* Обавезна поља