EU-sаmit-ipro-1БРИСЕЛ – Лидери земаља чланица Европске уније окупили су се данас по подне у белгијском градићу Ипру, попришту неких од најкрвавијих битака Првог светског рата.

Шефови 28 држава и влада су у меморијалном комплексу минутом ћутања одали почаст жртвама Великог рата, након чега је председник Европске комисије Жосе Мануел Барозо положио венац у спомен погинулима.

Вечерашњи самит, који се одржава три дана уочи стогодишњице почетка рата, наставиће се радном вечером на којој ће главна тема бити именовање новог председника Комисије, коме мандат почиње од новембра.

За сада је готово извесно да ће Бароза наследити прекаљени Жан Клод Јункер, који је готово 20 година био премијер Луксембурга, мада је британски премијер Дејвид Камерон најавио да ће гласати против.

Камерон тврди да је Јункер „погрешан човек у погрешно време“ и да је Комисији потребан председник који ће одлучно кренути у реформе.

Самит ће се у петак преселити у Брисел, где ће бити речи о односима са Русијом и Украјином, као и о безбедносној ситуацији у Ираку и Сирији.

Немачка канцеларка Ангела Меркел упозорила је уочи самита Русију да јој могу бити уведене оштре санкције уколико настави са дестабилизацијом Украјине.

На маргинама самита, украјински председник Петро Порошенко потписаће са Барозом финални део уговора о слободној трговини са ЕУ, а сличан споразум потписаће Молдавија и Грузија.

Сем тога, очекује се да Албанија, на предлог министарског савета, формално добије статус кандидата за придруживање ЕУ.

Известан избор Жан-Клод Јункера за председника ЕК

У белгијском граду Ипру, на некадашњем Западном фронту, шефови држава и влада ЕУ обележавају век од почетка Првог светског рата. Упркос противљењу Велике Британије, очекује се да ће другог дана Самита европски лидери именовати бившег премијера Луксембурга Жан-Клод Јункера за новог председника Европске комисије.

Скоро пола милиона људи изгубило је животе у рововима на западном фронту у околини белгијског града Ипра који је током рата сравњен са земљом. За њих 55 хиљада се и даље не зна гроб. Ово је место које су европски лидери изабрали да би обелезили 100 година од почетка Првог светског рата.

Председник Савета ЕУ Херман ван Ромпеј каже да је то подсећање како је настала ЕУ.

„Европа није савршена, али за многе људе изван Уније ми смо још увек модел – модел мира, демократије и социјалне заштите“, напомиње Ромпеј.

Код меморијала несталим у борбама, ЕУ је поставила клупу мира у коју је сваки лидер симболично уградио керамички цвет. Реч мир исписана је на 26 европских језика.

Сутрадан ће се шефови влада овде у Бриселу вратити врућим политичким темама. Уједињени у одавању почасти жртвама рата, лидери су подељени око тога ко ће водити Унију у будућности.

Другог дана самита очекује се да ће лидери за новог председника комисије именовати Жан-Клод Јункера, чија је група Европских народних партија добила највише гласова на европским изборима.

Британски премијер Дејвид Камерон све је усамљенији у противљењу да Јункер наследи Жозеа Мануела Бароза на челу Европске комисије.

Велика Британија је најавила да ће тражити гласање што би значило да први пут у историји председник ЕК неће бити изабран једногласно већ квалификованом већином.

Спор око избора председника значи да ће наследници Кетрин Ештон и Хермана ван Ромпаја бити изабрани накнадно током јула.

У петак преподне украјински председник Порошенко разговараће са лидерима о ситуацији на истоку земље. Украјина, Молдавија и Грузија потписаће у оквиру самита свеобухватни трговински споразум са ЕУ.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Почео самит ЕУ

* Обавезна поља