milorad-veljovic.pngБЕОГРАД – Због одавања поверљивих полицијских података члановима организоване криминалне групе Дарка Шарића, оптуженог за прање новца и шверц кокаина из Јужне Америке у Европу, ухапшен је Борис Гара, заменик начелника Службе за специјалне истражне методе Управе криминалистичке полиције (УКП) МУП-а Србије. Та служба, надлежна је, између осталог за праћење, прислушкивање, аудио и видео снимање безбедносно интересантних особа.

Човек о којем се мало зна, што не умањује значај функције на којој се налазио, приведен је убрзо након привођења и саслушања Бранка Лазаревића, бившег шефа кабинета Ивице Дачића, министра унутрашњих послова.

Како сазнајемо, Гара је на саслушању у Тужилаштву за организовани криминал потврдио сазнања полиције да је Лазаревићу током тајног састанка у кафићу на Славији, одао службене податке – да су припадници организоване криминалне групе Дарка Шарића „на мерама”, односно под полицијском обрадом.

Полиција је против њега поднела кривичну пријаву, због сумње да је одавао службене тајне. После саслушања у Тужилаштву за организовани криминал, Гара је пуштен на слободу до покретања поступка.

Полиција и тужилаштво сумњају да је Гара достављао Лазаревићу поверљиве информације, које је он касније преносио Радовану Штрпцу, адвокату Дарка Шарића, који је оптужен за прање новца нарко-групе. После тајног састанка на Славији, како наводи наш саговорник, чланови Шарићеве криминалне групе мењају начин комуникације. Уместо телефоном, почињу да се виђају са Штрпцем.

Бориса Гару је на место заменика начелника Службе за специјалне истражне методе предложио управо Бранко Лазаревић, који је о њему говорио током саслушања у полицији и тужилаштву, наводи саговорник из полиције. Служба за специјалне истражне методе годинама функционише без првог човека, односно начелника.

Саговорник из МУП-а Србије каже да је управо ова служба била камен спотицања на релацији Управа криминалистичке полиције – Дирекција полиције – Кабинет министра унутрашњих послова.

Због чега је то тако објашњава други наш саговорник, упућен у организацију МУП-а. Он наводи да се функција начелника Службе за специјалне истражне методе, коју је као заменик обављао Гара, сматра најмоћнијом позицијом у МУП-у. Особа која обавља ту функцију заправо је „на извору” свих информација. О важности и моћи ове позиције говори то да је у свету, како наводи наш саговорник, уобичајено да је онај ко обавља ову функцију будући први човек дирекције или министарства полиције.

Како незванично сазнајемо, смена заменика начелника Службе за специјалне истражне методе Бориса Гаре само је почетак „чишћења” МУП-а од полицајаца за које се сумња да су сарађивали са Шарићевим нарко-кланом.

———————————————-

Вељовић: Полиција чисти редове од Шарићевих сарадника

Управа криминалистичке полиције (УКП) у сарадњи са Тужилаштвом за организовани криминал по његовом налогу обавља одређене провере везане за све оне који су сарађивали са кланом Шарић, рекао је директор полиције Милорад Вељовић и поручио да то нема никакве везе за политиком.

Он је нагласио да ће полиција у тој борби истрајати до краја, истичући да нико у овој држави, а посебно у Министарству унутрашњих послова, не може бити изнад министарства нити изнад полиције.

„Једноставно неће бити заштићених. Ово је шанса да полиција кроз прочишћавање својих редова покаже шта треба да се ради. Ја овде нисам да се бавим политиком него да свој посао обављам у складу са законом и онако како ме обавезује моје решење”, рекао је Вељовић.

Директор полиције је истакао да нема никаквих сукоба у полицији а најмање између њега и начелника УКП-а Родољуба Миловића. „Тај сукоб не постоји нити ће га бити. На истом смо задатку са истим циљем, али не само нас двојица него сви они који су часни и поштени људи”, казао је Вељовић.

———————————————-

Шарићев адвокат ускоро на саслушању

Како сазнајемо, наредних дана биће саслушан и адвокат Радован Штрбац, који се брани са слободе у поступку који се у Специјалном суду води против њега због оптужби да је прао новац Шарићеве групе, стечен трговином кокаином из Јужне Америке у Европу. Штрбац је, сумњају полиција и тужилаштво, преносио поруке Бранка Лазаревића оптуженом Родољубу Радуловићу, који се налази на Интерполовој потерници због шверца кокаина.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Почетак чишћења полиције?

* Обавезна поља