vulin-ratni-veteraniБЕОГРАД – Министру задуженом за Косово и Метохију у оставци Александру Вулину данас је забрањено је да посети Косовску Митровицу, где је требало да борави у недељу и понедељак.

Како је саопштено, Вулин је о забрани обавештен из писма које је потписао шеф Канцеларије ЕУ на Косову Самуел Жбогар, а у којем се наводи да у недељу 23. фебруара не може да посети Косовску Митровицу због поновљених избора за градоначелника у том граду, док за забрану за понедељак није дато никаво образложење.

„Јасно је да ваљаног објашњења нема ни за једно ни за друго. Ради се о искључиво о самовољи Приштине, која на овај начин, крши једно од основних људских права, право на слободу кретања”, стоји у саопштењу.

Министарство за КиМ позвало је међународну заједницу да обезбеди слободно и безбедно кретање Србима на Косову и Метохији, а српским званичницима да буду са својим народом у Покрајини, „увек када се за то укаже потреба и прилика”.

„Још једном тражимо да Приштина поштује договоре из Брисела и европске вредности на које се стално позива, очито без покрића”, наводи се у саопштењу.

———————————————————–

На дан избора у Митровици 250 припадника косовске полиције

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Регионални шеф оперативе косовске полиције Жељко Бојић изјавио је да ће сутра током изборног дана у Северној Митровици бити ангажовано 250 припадника косовске полиције који ће се бринути за безбедност грађана и бирачких места.

Бојић је у изјави Танјугу рекао да је Регионална дирекција косовске полиције израдила оперативни план којим је предвиђено ангажовање 250 припадника полиције који ће се бринути за безбедност грађана, њихове имовине и за безбедност свих бирача који буду излазили на гласање.

У близини сваког бирачког центра биће ангажовано по 30 полицијских службеника, а поред тога биће повећан број пешачких и мобилних патрола у близини бирачких центара, рекао је Бојић.

Он је нагласио да ће током изборног дана у Митровици на располагању бити и једна јединица интервентне полиције која ће у случају било какве потребе одмах бити спремна да реагује. Бојић је казао да је од суботе увече полиција преузела стално обезбеђење објеката где ће бити организовано гласање, након што су извршени прегледи тих објеката од стране јединице К-9.

План ће бити на снази до завршетка гласања и пребројавања гласова док се гласачки листићи не пропрате до јужног дела Митровице, рекао је он.

Бојић је подсетио да ће заједно са косовском полицијом о безбедности током изборног дана у Митровици сутра бринути Еулекс и Кфор са којима ће полиција блиско сарађивати.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Наставак циркуса са Вулиновим посетама

* Обавезна поља