Anica-Teleskovic.pngАРАНЂЕЛОВАЦ – Питање је дана када ће ce прецизно знати ко остаје, а ко одлази из јавног сектора. Како је најавила министарска државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички, учествујући на Регионалном инвестиционом самиту НИН фокуса, очекује се да наредних дана влада усвоји документ који прецизно дефинише максималан броја запослених у јавном сектору.

„Натежемо се око бројки са неколико министарстава”, рекла је министарка Удовички одговарајући на питање новинара колико ће запослених у јавном сектору до краја године остати без посла.

На питање која су то министарства, министарка Удовички се нашалила и рекла да ће искористити прилику да „их тужи” јавности.

– Једино министарство с којим се натежемо, јер покушавају да у првој години повећају број запослених, јесте ресор финансија. Они ће, како кажу, у наредним годинама смањити број запослених, али им треба да у првој години запосле више људи – казала је Удовички.

Како је објаснила у разговору са новинарима циљ је да до краја године, у поређењу са последњим даном 2014. године, број запослених у јавном сектору буде мањи за 14.500 људи. Од тога 9.000 чине запослени на централном нивоу власти, док су 5.500 запослени у локалним самоуправама.

– Остало је да се до краја године списак запослених смањи за две трећине тог број – објаснила је Удовички.

То, практично значи да 9.000 људи у наредна два месеца треба да оде из јавног сектора, било кроз пензионисање, било кроз циљано отпуштање.

– Очекујем да ће већи број њих отићи у пензију због стимулативних отпремнина које ће им бити понуђене – казала је Удовички.

Исти циљ остаје и за идућу годину. Да се трошкови зарада смање за пет одсто. Првобитно, договор са Међународним монетарним фондом (ММФ) предвиђао је да се то учини кроз рационализацију. Кори Удовички потврдила је да је ММФ прихватио да се уштеде сада пронађу и на неким другим местима – реорганизацијом рада, као и реформом оних сектора где постоји највише простора за уштеду, као што су здравство, школство и наука. То ће, како је појаснила бити могуће променом начина финансирања.

Владимир Вучковић, члан Фискалног савета, оценио је да је првобитни план о смањењу броја запослених за 75.000 у јавном сектору у наредне три године био нереалан.

– С обзиром на то да је ова година већ изгубљена, реално је очекивати да се број запослених у наредне две године смањи за око 40.000 људи. Од тога ће око 10.000 отићи у пензију, а бојим се да ће за тридесетак хиљада људи отказ бити решење – казао је Вучковић.

И док Фискални савет сматра да би влада требало да размисли још једном пре него што повећа плате и пензије, министарка Удовички сматра да у буџету постоји простор за то. С обзиром на то да је реч о расходима, који ће трајно повећати издатке у каси, о њима се са ММФ-ом разговара само у контексту других мера.

– Циљ је владе, а не ММФ-а, да се дефицит смањи на 1,5 одсто у наредном периоду. Наша намера је да се једнократне уштеде од јавних предузећа претворе у трајне уштеде. Односно, да та предузећа почну континуирано да бележе добит. Никоме није циљ да кроз две године путања нашег дефицита буде цикцак. Велики напори су уложени да то смањење буде трајно – казала је Удовички.

Такође, она очекује да ће ММФ процену раста ревидирати са очекиваних 0,5 на 0,7 одсто, а да ће наредне године тај раст бити већи од 1,5 одсто.

Међутим, судећи по ономе што је рекао Тони Верхеијен, шеф канцеларије Светске банке, то није довољно.

– Да би Србија достигла ниво развијености европске привреде потребно је да годишње стопе раста буду четири, пет или шест одсто. Једино тако ће Србија моћи да се приближи ЕУ и да буде равноправна чланица – казао је Верхеијен.

Према његовим речима, влада прво треба да реши проблем наслеђен из прошлости, а који је везан за предузећа у државном власништву, која не плаћају струју, рачуне, порезе и доприносе и на тај начин врше индиректан притисак на буџет и друга јавна предузећа.

– Направљени су озбиљни кораци када је реч о решавању судбине 144 предузећа у реструктурирању. Пре годину дана то нисмо могли ни да замислимо – рекао је Верхеијен. Када је реч о 17 стратешких фирми за које су продужени рокови приватизације, Верхеијен је рекао да се нада да ће тај посао бити завршен у првој половини 2016. године.

Према сведочењу Звонка Обрадовића, директора Агенције за привредне регистре, управо су предузећа у реструктурирању у великој мери допринела укупном лошем резултату привреде. Нето губитак на крају прошле године износио је 132 милијарде динара. Само губици предузећа у реструктурирању били су 70 милијарди динара.

Михајловић: У железницама 6.100 отказа

Zorana-Mihajlovic-19092014-021-У наредних пет година број запослених у железницама биће смањен за 6.100 људи. Ово је јуче одговарајући на питање „Политике” истакла министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић. Учествујући на Регионалном инвестиционом форуму НИН фокуса, објаснила је да је то део програма финансијског реструктурирања ове компаније која је, по договору са Међународним монетарним фондом (ММФ), подељена на три предузећа: „Србија воз”, „Србија карго” и „Србија инфраструктура”.

– Није основни циљ рационализације да се смањи број људи, него да се промени структура запослених. То што ће број запослених бити смањен, не значи да се нови неће запошљавати. Предузеће „Србија карго”, на пример, нема довољно машиновођа – казала је Михајловићева и додала да је циљ да „Србија инфраструктура” и „Србија воз” 1. јануара 2018. године послују профитабилно.

Министарка очекује и да се износ државних субвенција железници смањи. Догодине ће бити 11 милијарди динара. За ову годину предвиђене су нешто веће – 11,79 милијарди динара.

ММФ похвалио „Железнице Србије”

Мисија ММФ-а, која борави у нашој земљи у оквиру треће ревизије стендбај аранжмана са Србијом, похвалила је јуче реструктурирање српских железница, изјавила је јуче Зорана Михајловић, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре најављујући да ће три посебне железничке компаније од 2016. пословати на комерцијалним основама.

– Ради се попис и ми ћемо до краја месеца имати тачан деобни биланс како би те три компаније почеле од наредне године да послују на комерцијалним основама – рекла је Михајловићева новинарима након састанка у Влади Србије са представницима ММФ-а, Светске банке и Европске банке за обнову и развој.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Почиње сезона отпуштања

* Обавезна поља