churuvijaБЕОГРАД– Тужилаштво за организовани криминал подигло је оптужницу против четворице бивших припадника Државне безбедности због сумње да су „из ниских побуда” убили новинара и власника листа „Дневни телеграф” Славка Ћурувије 11. априла 1999. године.

Оптужени су тадашњи начелник Ресора ДБ Радомир Марковић, начелник београдскг центра ДБ-а Милан Радоњић, главни обавештајни инспектор у Другој управи ресора Ратко Ромић и припадник резервног састава тог ресора Мирослав Курак, рекао је тужилац за организовани криминал Танјугу Миљко Радисављевић.

Они су оптужени за кривично дело тешко убиство.

Марковић се терети да је то дело извршио у подстекавању а остали су оптужени као саизвршиоци, прецизирао је тужилац.

Радоњић и Ромић су у притвору, Марковић је у затвору у Пожаревцу на издржавању казне затвора од 40 година, а Курак није доступан правосудним органима и за њим је расписана међународна потерница.

Кључни сведок у овој истрази након чијег исказа су ухапшени опртужени 13. јануара ове године је некадаснсји припадник ДБ, односно комадант јединице за специјлане операције Милорад Улемек Легија.

Улемек је на своју иницијативу, безусловно, 8. јануара дао исказ тужилаштву у ком је детаљно испричао своја сазнања о тој ликвидацији.

Ћурувија је убијен на Ускрс, 11. априла 1999, током НАТО бомбардовања СР Југославије.

Убиство је извршено око 17 часова у Београду, у Светогорској улици (у то време Иве Лоле Рибара), у пролазу испред броја 35, где су се налазиле просторије маркетинг службе Дневног телеграфа, а на четвртом спрату и стан у коме је Ћурувија живео.

Убице су у Ћурувију испалиле 17 метака, а затим га „овериле” и једним пуцњем у главу.

Са њим је тада била његова невенчана супруга, историчарка Бранка Прпа, која је сведочила у истрази током које је саслушано више десетина сведока.

У време убиства Ћурувије на власти у Србији је била коалиција СПС, ЈУЛ и СРС.

Радомир Марковић је ухапшен у фебруару 2001. Осуђен је на максималну затворску казну од 40 година због убиства Ивана Стамболића 25. августа 2000. године и четворице чланова СПО у атентату на вођу СПО – Вука Драшковића на Ибарској магистрали, 3. октобра 1999.

Радоњићу и Ромићу суди се у Вишем суду у Београду и за помагање у покушају убиства Драшковића у Будви 2000. године.

Првостепено су били осуђени на осам и седам година затвора, али је та пресуда укинута и у току им је поновљено суђење.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Подигнута оптужница за Ђурувију

* Обавезна поља