oland i obama apПАРИЗ – Француски шеф државе Франсоа Оланд и амерички председник Барак Обама одали су данас пошту палим америчким војницима на америчком гробљу Колвил-сир-мер, тачно 70 година након искрцавања савезничких снага у Нормандију.

Говорећи пред око 10.000 људи међу којима је и око 350 америчких ветерана, на гробљу изнад плаже Омаха на којој је пало највише жртава и покопано око 10.000 америчких војника, Оланд је подсетио да је управо на тој плажи све кренуло по злу, преноси француски лист „Фигаро”.

„Данас обележавамо незаборавни датум наше историје када су се наша два народа измешала у борби за слободу. Налазимо се поред једне лепе мирне плаже, али је пре 70 година то било једно огромно бојно поље”, рекао је Оланд, који је раније данас одао почаст и цивилима и војницима у северном граду Каену.

Артиљерија није погађала мете, тенкови су тонули. Многи су били масакрирани, а они који су преживели остали су да непомично леже не песку окружени изгинулима, подсетио је француски председник говорећи о искрцавању савезничких снага у Нормандију 6. јуна 1944.

„Американци су били наши ослободиоци. Француска никада неће заборавити шта дугује тим војницима, шта дугује Сједињеним Америчким Државама. Француска никада неће заборавити солидарност која постоји између наше две земље, која је превладавала током светских сукоба, солидарност која почива на идеалу слободе”, поручио је Оланд.

Потом је француски председник навео неколико имена америчких војника, подсећајући на њихово херојство.

„Наше земље су уједињене пред другим опасностима за које се веровало да су заувек ишчезле: тероризмом, фундаментализмом, расизмом”, закључио је Оланд.

„Овде се не слави само победа и одаје почаст жртвама, већ се такође сећамо зашто су Американци дошли”, изјавио је Обама.

„Омаха, Нормандија, то су плаже демократије. Наша победа је обликовала век, желели смо да учинимо највише што можемо како би људи поново имали мир и просперитет”, истакао је он.

Обама је, такође, захвалио Франузима што добро одржавају америчка гробља и што су топло примили ветеране.

„За мене је част да овде одам почаст женама и мушкарцима који су се борили”, изјавио је Обама, поручивши ветеранима: „Осећамо се скрушено пред вама”.

Француска данас изузетно свечано обележава „најдужи дан”, Дан Д, уз најављено присуство 19 шефова држава и 1.800 ветерана, наводи француска штампа.

О величини догађаја говори сам програм и листа званица, међу којима су и британска краљица Елизабета ИИ у пратњи чланова краљевске породице, руски шеф државе Владимир Путин, али и новоизабрани украјински председник Петро Порошенко.

———————————————-

Служба за погинуле војнике Комонвелта у Бајеу

Око 400 ветерана Комонвелта у пуној униформи присуствовало је данас служби за жртве у катедрали у Бајеу, у оквиру церемонија поводом 70. годишњице искрцавања савезника у Нормандији, уз принца Чарлса, британског премијера Дејвида Камерона и његовог француског колеге и домаћина Мануела Валса.

Краљица Елизабета Друга је препустила свом сину Чарлсу да присуствује служби под високим сводовима ове готске катедрале док ће она нешто касније да се придружи церемонији на британском војном гробљу у Бајеу.

У саопштењу краљица Елизабета је истакла „огроман херојски напор” и „невероватне жртве” ветерана искрцавања.

Француски председник званично је почео у нормандијском граду Кану данашње церемоније поводом обележавање савезничког искрцавања, познатог и као „Дан Д”, које било једно од кључних акција у окончању Другог светског рата, полагањем венца на споменик жртвама и говором окупљеним.

После тога ће заједно са америчким председником Бараком Обамом отићи на комеморацију на америчком војном гробљу у Колвилу.

Широм Нормандије светски лидери, и бројни посетиоци сећају се данас на преко 150.000 америчких, британских, канадских и другог савезничких војника који су на тај „Дан Д” ризиковали и дали животе да победе нацистичку Немачку.

Савезничка инвазија у Нормандији представљала је прекретницу у Другом светском рату. Укупно је око 4.400 савезничких војника погинуло првог дана, а хиљаде других изгубило је животе у тромесечној бици за Нормандију која је уследила.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Обележавање искрцавања у Нормандији

* Обавезна поља