nikolic-kinaПЕКИНГ – Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да је Србија добила апсолутну подршку од Кине да постане њен стратешки партнер, истакавши и да је Србија најбоља веза Кине са ЕУ.

„У Кини када разговарате са председником државе, председником владе и председником Свенационалног Конгреса ви сте, ако сте стекли њихово поверење, обавили велики део посла, све остало је само реализација. Ја сам убеђен – а време ће да покаже – да смо ми велики посао обавили у Кини, да је Кина чекала овакву Србију и да ће се у потпуности посветити развоју Србије”, рекао је Николић за Танјуг.

Према његовим речима, циљ посете био је да председник Кине и његови сарадници схвате колико је битно не само за Србију да Кина својим инвестицијама и пројектима, а преко наше земље, уђе у Европу.

„Мислим да смо добили апсолутну подршку за то да Кина постане наш стратешки партнер међу најозбиљнијима у свету. Уверен сам да је обновљено старо пријатељство које је само мало било заостало у једној деценији иза нас”, рекао је Николић.

Председник Србије је, коментаришући одлуку Кине да Србији додели пет милиона долара бесповратне помоћи, рекао да му је драго због тога, али да је он дошао зато што жели да људи у Србији могу да живе од свог рада и да Кина то може да омогући Србији.

„Ако Кина има спорове са неким суседима, око неких острва, у Србији видим једно острво са којег Кина може својом економијом, својим производима да осваја целу Европу. Србија је најбоља веза Кине са ЕУ”, указао је он.

Николић је нагласио да кинески званичници изузетно цене то што се он лично свих ових година колико се бави политиком залагао за сарадњу са Кином.

„Ми их овде уопште нисмо изненадили ниједном речју, ниједним гестом, све су знали о нама, изузетно им је било важно да Србија постане партнер Кине”, додао је он.

Према Николићевим речима, разговарало се о пројектима који ће бити конкретизовани у наредна два-три дана.

„У Кини ствари иду нешто другачије. Кина је применила другачије методе у својој економији и у Кини се држава никада није у потпуности склонила из економије и привреде зато што јој требају успешни, а не неуспешни које ће да терају у стечај”, навео је Николић, који је убеђен да ће се резултати ове посете следеће године показати на великим инвестицијама.

А ове године, додао је, ако будемо паметни и све тендере будемо поштено расписивали и спроводили, имаћемо кинески капитал на многим градилиштима у Србији, у многим фирмама најсавременију кинеску технологију, на термоелектранама кинеско знање, а озбиљно ће се разговарати и о студији изводљивости за канал Дунав-Морава-Вардар.

„За тај канал сам сазнао да је студија показала оправданост а кинеска страна је само на томе заснивала жељу и идеју да ли ће учествовати у пројекту или не. Ако са још неколико држава, које су нам велики пријатељи и са којима пријатељство треба да заснивамо на економији, успоставимо овакве добре односе мислим да стижу бољи дани за грађане Србије”, закључио је Николић.

Кина за интензивирање односа, помоћ од 5 милиона долара

ПЕКИНГ – Кина ће дати Србији пет милиона долара бесповратне помоћи, изјавио је данас кинески председник Си Ђинпинг после разговора са председником Србије Томиславом Николићем, и поручио да односи Београда и Пекинга улазе у нову фазу интензивног развоја.

„Кина је спремна да продуби стратешко партнерство са Србијом. Даћемо подршку српској влади у износу од пет милиона долара бесповратне помоћи. Спремни смо да охрабримо кинеска предузећа да улажу Србију, посебно у инфраструкуру, пољопривреду, информатичку индустрију и енергетику”, рекао је Си.

Председник Николић је констатовао да „Србија има пројекте, а Кина моћ да спроведе и реализује те пројекте заједно са нама”.

„Кина је историјски партнер и заштитник Србије у СБ УН. Ми знамо то да ценимо. Не тражимо милостињу, већ руку подршке да запослимо и оснажимо Србију”, истакао је Николић.

Председник Србије се сложио да је неопходно унапређење механизма стратешког дијалога и нагласио да је Србија отворена за унапређење сарадње с Кином у свим областима.

Такође, нагласио је Николић, Србија подржава став о једној Кини.

Кина иначе снажно подржава територијални интегритет и суверенитет Србије и разуме рационалан став Београд по питању дијалога са Приштином, и то су Николићеви саговорници у Пекингу изнова потврдили.

Званични Пекинг, такође, разуме и подржава став Србије о европским интеграцијама, а спремна је да унапреди стратешко партнерство са Србијом у оквиру механизма земаља централно-источних земаља кроз конкретне пројкете.

Си је објаснио да је Кина заинтересована за формирање заједничке радне групе за пољопривреду, која би сарађивала у циљу унапређења привреде две земље у сваком смислу.

„Последњих година забележен је снажан тренд развоја кинеско-српских односа. Србија је први стратешки партнер Кине у региону централне и источне Европе”, рекао је Си.

Према његовим речима, мост Земун-Борча представља својеврсну визит-карту кинеског предузећа као извођача великих инфраструктурних пројеката у Европи, а то су све показатељи високог нивоа наших односа.

„Уверен сам да наши односи улазе у нову фазу интензивног развоја”, рекао је Си.

Он је констатовао да је Николић је први председник из централне и источне Европе којег прима откако је у марту ступио на дужност.

Си је додао да је добро проценио да је Николић, било као шеф опозиционе странке раније или као шеф државе, увек улагао велике напоре за унапређење кинеско-српских односа.

„Ви сте стари пријатељ кинеског народа”, истакао је Си.

Кинески председник је навео и да памти бившу Југославију, а није пропустио прилику ни да помене да су стари југословенски филмови, попут „Валтер брани Сарајево” или „Мост” и веома популарни у Кини.

Си и Николић су после изјава потписали заједничку изјаву о продубљивању стратешких односа, а министри Иван Мркић и Велимир Илић и ресорни кинески министри су потписали још пет споразума.

Пре почетка разговора Си је са супругом за српски председнички пар и делегацију приредио свечани дочек испред зграде Парламента, уз интонирање химни две државе, паљбу плотуна са централног пекиншког трга Тјенанмен и смотру гарде.

После разговора, потписивања изјаве и више споразума, председник Кине и његова супруга приредили су за српску делегацију свечани банкет.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Подршка стратешком партнерству

* Обавезна поља