Radivoje-Mitrovic_pngПорески обвезници уредно финансирају више од 11.000 научних истраживача

Има ли предложени план реформи и опоравка економије алтернативе у Србији?

Одговор је велико – ДА.

А зашто велико да? Зато што најпре морамо да се запитамо шта је циљ предложеног плана. Рећи ћете – запошљавање. Веће запошљавање од садашњег свакако ћемо постићи. А да ли је то довољно? Тврдим да није. Тврдим стога, јер је цео концепт заснован на страним инвестицијама, а не на домаћим. То је фундаментална разлика у приступу посматрања. И грешка.

Зашто грешка?

Стране инвестиције и инвеститори имају своје циљеве. Профит, пре свега. Запошљавање је за њих само средство за реализацију тог циља, а за нас једино преостаје колатерална добит.

Домаћи инвеститори сада све већим делом послују у сивој зони. Они имају другачије циљеве и интересе. И краткорочно и дугорочно. Краткорочно због себе, а дугорочно због деце. Не због патриотизма, како се годинама погрешно замишљало. Осим ретких изузетака.

А шта су они до сада радили, запитаћете се. Па били су годинама дискриминисани, посебно у односу на стране. Говорим о већини, оној која није била конектована на политичке структуре. Држава скоро да ни на који начин није разумевала њихове проблеме. Зато није била ни оспособљена да ради на стварању услова да се размахну на прави начин, да постану конкурентни и да запосле и ангажују људе. У свом и државном интересу.

Управљачка елита, пре свега, мора да разуме структурне проблеме приоритета домаће економије, да би на основу тачне дијагнозе формулисала и усвојила и њену терапију. Реч је о сету подстицајних мера за опоравак.

Ниједно решење које у тај приступ не укључује учешће релевантних представника науке неће дати резултате.

Порески обвезници уредно финансирају више од 11.000 научних истраживача. Знатан део њих има признате међународне резултате. Нове – конкурентне производе, технологије, методе испитивања, сорте, моделе управљања, праћења процеса и слично. „Само”, нема просвећене управљачке елите, која то у пуном капацитету разумева и може успешно да претвара у праксу. У економски видљив резултат. Резултат, који се састоји од много појединачних, који када се интегрâле, у резултату дају знатно већу стопу раста и бољи живот грађана.

Неопходан услов је, дакле, да у центар свега ставимо оне од којих и данас живимо. То су они који данас пуне буџет. Њима морамо све да подредимо. И правне норме и економске подстицаје. Они би постали истински генератори развоја. Они су суштина. А страни инвеститори су додатни колатерални ветар у леђа. И прави конкуренти. Добитници ће бити грађани Србије. Они су центар, а не колатерал.


Извор: НСПМ

Оставите коментар

Оставите коментар на Погрешан концепт развој на страним инвестицијама

* Обавезна поља