tadic arhivaБЕОГРАД — Нова демократска странка (НДС) је саопштила да неће ући у будућу Владу Србије уколико у њу буде позвана и Социјалистичка партија Србије (СПС).

„Иако смо се током разговора, углавном, сложили око тога који су централни проблеми нашег друштва, уколико би СПС ушла Владу, сматрамо да не би било могуће решавати те проблеме. Дубоког смо уверења да би са СПС у Влади ти проблеми били само продубљени и НДС не жели да учествује у томе“, наводи се у саопштењу.

Странка на чијем је челу бивши председник Србије и Демократске странке Борис Тадић оценила је да ће домете и карактер будуће Владе одредити и одабир коалиционих партнера, једнако као и одабир начина и правца њеног функционисања.

„НДС не жели да буде део владе за коју верујемо да унапред сужава своје домете избором партнера, који ни на који начин не могу да допринесу позитивном карактеру владе. Таква, унапред ограничена влада, не би била у стању да се носи са изазовима који су пред нама, а који се пре свега односе на решавање горућих економских проблема, процес реформи и на предстојеће преговоре о чланству у ЕУ“, оцењује се у саопштењу.

Та странка наводи да то није постављење услова Српској напредној странци већ испуњавање властитог услова „да се неће одрицати својих принципа“ зарад уласка у власт.

„Уколико СПС буде позвана да буде део будуће владе, НДС ће, држећи се доследно својих ставова и принципа, у наредном периоду бити проевропска, конструктивна и снажна опозиција. У том случају, сматрамо да ћемо много више моћи да допринесемо остварењу наших циљева из позиције добре опозиције, него као део лоше власти“, наводи НДС у саопштењу.

Председник Нове демократске странке Борис Тадић изјавио је за Блиц да улазак СПС-а у Владу не може више имати користи, већ се само може продубљивати штета коју праве.

Тадић – СПС је странка без идеологије

БЕОГРАД – Председник Нове демократске странке Борис Тадић изјавио је да улазак СПС-а у Владу не може више имати користи, већ се само може продубљивати штета коју праве.

„Дубоког сам уверења да од учешћа СПС у власти Србија више не може имати користи, већ се само може продубљивати штета коју праве. Пре пет година њихов улазак у власт имао је за циљ постизање историјског националног консензуса око најважнијих стратешких циљева. Тај циљ је постигнут и тиме је СПС завршила своју мисију“, казао је Тадић за „Блиц“.

Он је рекао да су се са Српском напредном странком (СНС) „начелно сложили око већине циљева о којима смо разговарали“ и да је сада остало да разговарају о начину доласка до тих циљева.

„СНС је позвала на разговоре НДС како бисмо сагледали колико су наши принципи и политика блиски. То што Дачић нема никакве критеријуме и што би ушао у власт по сваку цену и што се сматра да се принципи мењају према изборним резултатима – најбољи је доказ тога да је СПС странка без идеологије која постоји само због власти и на власти“, објаснио је бивши председник Србије.

Упитан зашто је отишао из Демократске странке (ДС), Тадић је одговорио да је ту одлуку донео након приватизације те партије.

„Некада се политичким странкама које су задужене за процес приватизације догоди да саме постану приватизоване. Када се то догодило са ДС, донео сам одлуку да изађем из странке. Приватизоване странке имају своје власнике, а њихов правац је детерминисан интересима власника“, навео је Тадић.

Он је додао да председника Демократске странке (ДС) Драгана Ђиласа данас детерминише и његов коалициони партнер Зоран Живковић и таман колики су домети Живковића, толики ће бити и Ђиласа.

„Живковићеви потези сведоче о његовом невероватном културолошком обрасцу и мисаоним дометима. Идеја ДС због које је та странка и формирана не станује више на адреси тадашње ДС. Та идеја је данас у НДС“, казао је председник Нове демократске странке.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Тадић неће у владу са СПС

* Обавезна поља