SNSБЕОГРАД – Српска напредна странка (СНС) запитала је данас синдикат „Слога“ зашто им смета ако неко ради на празник, као и питањем када они и њихове партијске колеге из ДС раде и шта раде.

У саопштењу СНС, регаујући на тврдње „Слоге“ да влада заседањем на Први мај показује да јој није стало до социјалног дијалога, оцењује да „Слога“ није синдикална организација већ политички привезак Демократске странке (ДС) са којом су изашли на изборе 16. марта.

СНС је у саопштењу подсетио да је председник њихове странке и актуелни премијер Александар Вучић радио данас, на Први мај, радио је и на Ускрс, као и сваки други дан.

„Ако им толико смета што неко ради, питамо их колико им смета када неко не ради? СНС пита када они, и њихове партијске колеге из ДС-а, раде, и шта раде?“, наведено је у саопштењу СНС.

Удружени синдикати Србије „Слога“ објавили су претходно на свом сајту да тиме што заседа баш на Први мај, Међународни празник рада, Влада „показује да јој није стало до фер-плеј односа и будућег социјалног дијалога, управо у тренутку када се од синдиката очекује подршка и сарадња у изменама системских закона, посебно Закона о раду“.

Удружени синдикати Србије “Слога”: Влада Србије отворено против света рада

Влада Србије је одлуком да заседа баш на Први мај, међународни празник рада, унапред показала да јој није стало до фер-плеј односа и будућег социјалног дијалога, управо у тренутку када се од синдиката очекује подршка и сарадња у изменама системских закона, посебно Закона о раду.

Верујемо да овакав случај није виђен нигде у Европи, а оправдања за такву одлуку нема, јер се све њој важне одлуке, па и измена радног времена запослених у јавној служби могла донети већ другог или трећег маја.

Посебно смо зачуђени одлуком да ће одржавање данашње седнице владе подржати и представници партија левице, јер би они требало да знају шта је Први мај и шта он представља за сваког радног човека.

Морамо да нагласимо да Први мај није “комунистички” празник, то је празник међународног карактера и симбол радног човека оличеног у три осмице, хумане тековине одговорног друштва, уграђеног у осам сати рада, осам сати одмора и осам сати сна.

Овако, бојимо се да је једини мотив слање поруке радницима и синдикатима да њих нема у будућим плановима владе, која се судећи према потезима које чини, јасно ставила у руке искључиво крупног капитала и будућег третирања човека као потрошне и лако замењиле робе на тржишту рада.

Удружени синдикати Србије “Слога” су отказали раније најављен перформанс “Више од игре” из познатих разлога и данас ће у 10 часова положити венац на споменик Димитрију Туцовићу оснивачу организованог радничког покрета у Србији и великом борцу за радничка права.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Првомајска полемика СНС-а и синдиката „Слога“

* Обавезна поља