segolБРИСЕЛ – У Европи је 26 милиона људи без посла, што је за десет милиона, односно 62 процента више него пре пет година, каже Бернадет Сегол, генерална секретарка ЕКС-а.

Седам и по милиона младих нема посао, а ни образовање ни квалификације. Зато Европска конфедерација синдиката поводом овогодишњег Празника рада поручује да је потребно да Европа крене новим путем.

Иако лидери ЕУ тврде да морамо да наставимо са строгом политиком штедње, наша првомајска порука гласи да је потребна нова политика да би се бројни учесници протеста у Европи вратили на посао, каже Сегол.

Како наглашава, европски грађани готово пет година плаћају високу цену мера штедње и дерегулације, мера које, како указује, нису уродиле плодом, те су смањене плате, пензије, социјална помоћ и јавне услуге.

„Европи је потребан амбициозан план. ЕКС предлаже инвестициони план од два одсто БДП-а ЕУ током следећих десет година и јавне и приватне инвестиције на националном и европском нивоу да би се отворила радна места и остварио раст у одрживим индустријским гранама у будућности“, истиче Сегол.

„Четвртог априла је 50.000 чланова синдиката из свих делова Европе марширало у Бриселу и проговорило једним гласом. Само неколико недеља раније Французи су организовали уличне протесте, у Грчкој се демонстрације редовно одржавају, итд. Криза утиче на све европске грађане и они желе да се њихови гласови чују. Један заједнички слоган уједињује све Европљане, а то је „Стоп мерама штедње“. Демонстрације указују да је потребно да Европа промени курс“, наводи она.

Говорећи о Србији и преговорима о изменама Закона о раду, Сегол је казала да су нерегуларне реформе Закона о раду спроведене у неколико држава-чланица ЕУ, нарочито у земљама које су примиле пакете помоћи.

„Те реформе нису резултирале већом стопом запослености. Напротив, на тај начин је повећана стопа незапослености и број несигурних радних места. Међународна тела као што су Међународна организација рада (МОР) и Европски суд за људска права, као и национални уставни судови осудили су неке мере штедње, уз образложење да се њима крше основна људска права. Управо из тог разлога синдикати су у неколико земаља поред демонстрација започели и правне акције против ове дерегулације закона о раду“, каже она.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Сегол – У Европи 26 милиона људи без посла

* Обавезна поља