saricБЕОГРАД – Дарко Шарић више није најтраженији бегунац. Спровођењем у притвор Специјалног суда у Београду окончана је четворогодишња потера, преко свих меридијана, за Пљевљаком који је на продаји кокаина, по проценама наших служби, зарадио између три и пет милијарди евра.

Предаја Шарића је, према сазнањима „Политике”,детаљно договоренапре десетак дана у једној латиноамеричкој држави. Име земље која је била последње слободно пребивалиште овог Пљевљака, званичници због интереса истраге нису желели да саопште. Међутим, „Политика” поуздано сазнаје да се Шарић кретао на релацији Венецуела–Колумбија–Бразил–Доминиканска Република.

Саговорници нашег листа, блиски Савету за националну безбедност, кажу да сеса објављивањем вести о Шарићевој предаји чекало због низа околности у земљи. Најпре, информација није смела да процури како не би отежала потрагу за осталим осумњиченима, а други битан разлог била је предизборна кампања. Процењено једа овом веома значајном случају не би требало придавати политичку димензију јер би тиме могао да буде дискредитован напоран рад читавог тима људи који су учествовали у акцији откривања Шарићевог скровишта.

Подсетимо, 13. јуна 2013,на основу одлуке Бироа за координацију служби безбедности којимпредседава Александар Вучић,формирана је посебна радна група која је добила задатак да лоцира и ухапси Шарића.

Вучић је јуче саопштио да је та радна група при Безбедносно информативној агенцији (БИА) примењивала најсложеније методе и средства. То је укључивало тајну пратњу 270 дана, видео-надзор објеката за које је Вучић рекао да не може да их наведе, ГПС над 20 објеката, пресретање телефонских разговора и интернет комуникацију за 15 особа – укупно 75 мера, коришћење прислушних средства на отвореном и у затвореним просторима: –укупно 51 пут, тајне претресе на различитим локацијама –25 пута, географско позиционирање путем телекомуникационих уређаја –више од 300 пута, сарадничку мрежа у земљи и иностранству –више од 20 сарадника, као и међународну сарадња с најмање 15 страних служби.

–После лоцирања комплетног кретања и мреже Шарића на територији четири земље Латинске Америке започели смо разговора унутар БИА како би било најбоље спровести акцију хапшења– рекао је Вучић.

У јеку тих разговора, Влади Србије се 24. фебруара ове године јавио бранилац Дарка Шарића нудећи његову безусловну предају. Једини захтев био је да му се омогући контакт с мајком и децом на 30 минута.

Саговорници „Политике” тврде да се Шарић одлучио на овај корак, јер је знао да је лоциран и да му следи хапшење. Исти извор који је имао увид у све детаље координисане акције рекао је за наш лист да су Шарића пронашле наша БИА и америчка ЦИА.

Прихватање понуде Шарићевог адвоката, по процени наших служби, било је најбоље решење, пошто је имао озбиљно обезбеђење, па би у евентуалном ватреном обрачуну сигурно било мртвих.


Колона аутомобила са нарко-босом Дарком Шарићем долази у Специјални суд (Фото Танјуг)

Реализација целе акције изведена је јуче. Шарића је авион из Јужне Америке довео до Подгорице. Ту је у међународном простору аеродрома омогућено да се види с мајком, кћерком и сином. Сусрет је трајао 30 минута, а потом је авионом Владе Србије превезен у Београд. Одмах је, по законској процедури, одведен у просторије београдске полиције ради потврде његовог идентитета, да би након тога био спроведен у Специјални суд на саслушање, после чега му је одређен притвор.

Извор „Политике” из Бироа за координацију служби безбедности открива и шта се дешавало на лету између Подгорице и Београда, на којем су поред Шарића били и припадници БИА. Саговорник нашег листа је Шарића описао као „мирног, дрског и самоувереног”.

Министри полиције и правде Црне Горе Рашко Коњевић и Душан Марковић

Током лета се пред агентима БИА посебно окомио на двојицу српских политичара које је, уз гомилу непристојних речи, назвао „лажовима који су га продали”. Кога је именовао и шта је испричао о тим политичарима, наш извор није желео да прецизира, али сматра да ће клупко тек сада почети да се одмотава.

–Највише је причао о свом брату Душку који се налази у затвору у Црној Гори. За њега је он светиња. Због њега је све време псовао полицију из Црне Горе, за које је дословце рекао: „Жбирови најобичнији – исти они који су се дружили са Душком касније су га хапсили” – испричао је наш поуздани извор.

Поједини саговорници нашег листа сматрају да одлука Шарића да се преда, уместо да чека хапшење, говори можда и о његовој спремности да у првом појављивању пред судом отворено проговори о својим пословима. Остаје питање је да ли ће причати и о својим политичким везама, о томе ко му је несметано омогућио да послује у Србији и да улаже милијарде евра у некретнине, пољопривредна газдинства и друга предузећа.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Политичка позадина клана Шарић

* Обавезна поља