Оптужница за ратне злочине против Хашима Тачија ставља Запад у тешку позицију, пише данас бриселски портал Политико.

У анализи се оцењује да ће оптужница закомпликовати напоре ЕУ и САД да се постигне мировно решење за КиМ и покренути питања о сарадњи Запада са Тачијем.

У опширној анализи о последицама објављивања предлога оптужнице против Тачија, Политико предвиђа да ће снажне реакције, које је то изазвало, имати далеко већи утицај од последица по самог Тачија, односно да ће одјекивати Балканом и шире и протезати се кроз време, постављајујући неугодна поитања о спољној политици Запада “тада и сада”.

Портал истиче да се вест о оптужници појавила у време када је Тачи био на путу ка Вашингтону, где је требало да учествује на састанку о новој ери економских односа са Београдом, чији је домаћин требало да буде специјални изасланик америчког председника Ричард Гренел.

У том контексту, оцењује да је тајминг тешко могао да буде драматичнији и истиче да су из Тачијевог табора потекле оптужбе о завери да се опструира састанак. Портал упозорава да оптужбе против Тачија, сада, увелико компликују напоре ЕУ и САД за постизање коначног мировног решења између две стране у, како наводи, нестабилном ћошку Европе, у којем се Русија, Кина, Турска и арапске земље Персијског залива такмиче за утицај.

Политико сматра да ће специјалном изасланику америчког председника за дијалог Београда и Приштине Ричарду Гренелу сада бити теже да своју мисију претвори у велику спољнополитичку победу за свог шефа у изборној години у САД. Подсећа и да је Гренел првобитно објавио да ће преговори бити одржани и да ће Приштину, уместо Тачија, представљати косовски премијер Авдулах Хоти, али истиче да је Хоти објавио да неће присуствовати састанку.

“Неки у региону, и поједине европске дипломате, биће срећни ако Гренелови напори пропадну”, констатује Политико и додаје да они страхују да би убрзаним постизањем договора између Тачија и председника Србије Александра Вучића била игнорисана основна питања и да би он укључио “опасну размену територија”.

Хашим Тачи са Бернаром Кушнером и америчким генералом Весли Кларком директно одговорним за бомбардовање СР Југославије – Фото: Снимак екрана/YouTube

Истиче се, међутим, и да су поједини европски званичници истицали последњих дана да би напори Гренела да врати обе стране за преговарачки сто како би разговарали о економији могли да помогну да се поново покрену политички преговори, који су у застоју под покровитељством ЕУ. Наводи и да се активисти за људска права надају да ће оптужница показати да нико не може да прође некажњено и да ће правда за “неописиве злочине” бити задовољена.

Портал оцењује да утицај оптужнице на политички пејзаж Косова није јасан и тврди да, ако суд потврди оптужницу и Тачи оде на суђење, он неће бити једини који ће бити испитан. У том контексту, наводи да је Тачи био кључни партнер Запада више од две деценије, подсећа на НАТО бомбардовање Србије, те истиче да су међународне снаге наставиле да блиско сарађују с Тачијем, чак и када су се појавиле оптужбе против њега за озбиљна кривична дела.

Политико указује на извештај Дика Мартија у којем се наводи да је Тачи био на челу организоване криминалне групе “Дреница”, што је Тачи негирао. У том извештају, наглашава Политико, налазе се оптужбе о убиству Срба, којима су се вадили бубрези како би били продати на црном тржишту. Политико напомиње да је чињеница да је у извештају Мартија писало да се базира на информацијама разних западних обавештајних агенција покренула питања о томе колико су западне силе затварале очи на активности Тачија.

А та питања, упозорава, могла би поново да се појаве уколико се Тачи суочи са судјењем, нарочито уколико се такви обавештајни извештаји искористе као докази. Политико закључује да ће питање с којима ће се западни званичници суочити бити познато барем једном од оних који је требало да буду Тачијеви саговорници у Вашингтону, а то је “Шта су знали и када су то сазнали?”.

Насловна фотографија – Тачи у загрљају Федерике Могерини бивше комесарке за спољне послове ЕУ (Снимак екрана-Инстаграм)


Извор: Танјуг/Б-92

Оставите коментар

Оставите коментар на Политико о односу Запада према Тачијевој оптужници

* Обавезна поља