Специјализовано тужилаштво у Хагу је данас саопштило да је Специјализованом већима Косова поднело на размагтрање оптужницу у десет тачака којима се Хашим Тачи, Кадри Весељи и друга лица терете за низ злочина против човечности и ратних злочина, укључујући убиство, присилно нестајање лица, прогон и мучење.

У оптужници се наводи да Хачим Тачи, Кадри Весељи и други осумњичени из оптужнице сносе кривичну одговорност за скоро 100 убистава.

„Жртве кривичних дела из оптужнице су стотине лица чији је идентитет познат и међу којима су косовски Албанци, Срби, Роми и лица других националности, као и политички противници. Оптужница представља искључиво оптужбу. Она је резултат дуготрајних истрага и одражава уверење тужилаштва да може да докаже ван разумне сумње све оптужбе садржане у њој. Судија за претходни поступак Специјализованих већа Косова тренутно испитује оптужницу како би одлучио да ли да је потврди“, наводи се у саопштењу Специјалног тужилаштва.

Како се наводи у саопштењу из Хага, „специјализовани тужилац је сматрао нужним да о оптужбама изда јавно саопштење услед континуираних покушаја Хашима Тачија и Кадри Весељија да ометају и подривају рад Специјализованих већа“.

„Тачи и Весељи су, према наводима, спровели тајну кампању да би се укинуо закон којим су Специјализована већа основана као суд, као и да би на други начин опструирали рад суда а све са циљем да они сами не буду изведени пред лице правде. Таквим поступцима Тачи и Весељи су показали да су им лични интереси важнији од жртава њихових злочина, принципа правне државе и целокупног народа Косова“, пише у саопштењу.

Специјализована већа и Специјализовано тужилаштво имају надлежност за процесуирање злочина против човечности, ратних злочина и других кривичних дела према косовским законима, „која су започета или извршена на Косову у периоду од 1. јануара 1998. до 31. децембра 2000. године од стране грађана Косова или Савезне Републике Југославије, односно против њих”, наводи се на сајту суда.

Истраживање ових кривичних дела и формирање суда иницирано је након Извештаја Парламентарне скупштине Савета Европе од 7. јануара 2011, познатијег као Извештај специјалног известиоца Дика Мартија.

Хашим Тачи и Кадри Весељи, илустрација – Фото: Снимак екрана/ЅоуТубе

ГРЕНЕЛ: ТАЧИ ОТКАЗАО ПУТ У ВАШИНГТОН

Ричард Гренел, изасланик председника САД за преговоре Србија-Косово, објавио је да је председник Косова Хашим Тачи отказао долазак на састанак заказан за суботу, 27. јуна, у Белој кући, али да уместо њега долази премијер Косова Авдулах Хоти.

„Председник Косова управо нас је обавестио да је отказао своје путовање у Вашингтон, после најаве Специјалног тужилаштва. Поштујем његову одлуку да не присуствује расправама док се не реше правна питања тих навода”, написао је Гренел на „Твитеру”, преноси Бета.

Убрзо је Гренел кратко додао да се „радујемо разговорима у суботу које ће водити председник (Србије Александар) Вучић и премијер Хоти”.

Тачи је у Белој кући требало да се састане с Гренелом, као и председник Србије Александар Вучић који је раније потврдио да ће путовати у Вашингтон, али засад нема нових вести о томе после одлуке Тачија да не иде.

Специјализовано тужилаштво у Хагу саопштило је данас поподне да је Специјализованом већима Косова поднело на разматрање оптужницу којом се Хашим Тачи, Кадри Весељи и друга лица терете за низ злочина против човечности и ратне злочине, укључујући убиство, присилно нестајање лица, прогон и мучење.

У оптужници се наводи да Тачи, Кадри Весељи и други из оптужнице сносе кривичну одговорност за скоро 100 убистава током рата на Косову.


Извор: Бета/Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Тачи и Весељи оптужени у Хагу

* Обавезна поља