стефановиц-i-BIA-KROPБЕОГРАД– Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да је Уредник сајта Телепромптер Данило Реџеповић, који је саслушан у среду увече, одбио полиграфско испитивање.

Стефановић је новинарима у Полицијској академији рекао да је Реџеповић, за кога каже да је пријатељ председника ДС Бојана Пајтића, на већину питања на саслушању, синоћ око 20 сати, одговорио позивајући се на Закон о медијима.

Истакао је да за сада није видео ниједан доказ да је било прислушкивања.

„То је уједно и одговор на питање ДС – ‘Извините, потпуно сам сигуран да ниједна државна институција није прислушкивала ни Лидију Удовички, нити Пајтића’“, рекао је Стефановић.

Министар је навео да ће истрага показати да ли су они били прислушкивани, али и оценио да смо остали ускраћени за полиграфско тестирање Реџеповића које би могло да потврди веродостојност његових навода .

„Надам се да ће остатак истраге бити усмерен ка томе да утврдимо одакле се уопште појавио тај папир и да ли је на било који начин веродостојан” рекао је Стефановић

Министар је истакао и да је недавно сазнао да је премијер Александар Вучић прислушкиван док је био у опозицији, те да је уверен да ће се Вучић обратити јавности у наредних неколико дана.

О прислушкивању Вучића Стефановић каже да је то сазнао када му је премијер то рекао, додајући да је уверен да ће се председник владе обратити јавности и показати шта је све рађено од 2008. до 2012. године.

„Остављам то њему”, рекао је Стефановић, одговарајући на питање зашто о прислушкивању Вучића није раније говорио и да ли је тиме учињено неко кривично дело с обзиром да за Пајтића каже да је прикривао доказе о корупцији.

То, навео је министар, није било непријављивање кривичног дела, већ само изношење онога шта је радила претходна власт и како се понашала према опозицији.

„То је било прислушкивање људи из опозиције, овде сада нема ниједног јединог доказа, ни трунчице доказа, да је било ко из полиције, БИА и неке друге безбедносне службе, прислушкивао ове људе”, навео је Стефановић.

Он је рекао и да су две потпуно различите ствари и дела то да ли је тадашња БИА прислушкивала Вучића и Пајтићев текст који су, како је подсетио, демантовали и амбасадор САД Мајкл Кирби и компанија CWP и генерални директор ЕМС Никола Петровић.

Како је је навео, у том тексту се помиње да је неко наводно примио новац, и о томе је ћутао годину и по дана као председник покрајинске владе.

„То је потпуно незаконито дело, ја сам за ово (прислушкивање Вучића) сазнао тада када ми је рекао Вучић”, навео је Стефановић.

Упитан да ли је због свих дешавања Вучић ближи одлуци о ванредним парламентарним изборима, Стефановић је рекао да не може да зна шта је премијер одлучио, јер још није донео коначну одлуку.

„Уверен сам да ће Вучић, када буде размишљао о свему што се дешава и када буде узео у обзир претежан интерес грађана Србије, донети праву одлуку”, додао је Стефановић, истичући да се он залаже за одржавање избора.

Реџеповић – Три сата су ме питали исто и хтели да избришу део изјаве

danilo-redzepovic

БЕПГРАД – Уредник портала Телепромптер Данило Реџеповић оценио је данас да је недопустиво да га министар унутрашњих послова Небојша Стефановић назива „бандитом“ и вођом „рекеташко-бандитске организације“ јер је објавио нешто што му се не свиђа и поручио да неће поклекнути пред претњама, односно да ће наставити да обавља свој посао.

„Сматрам да је апсолутно недопустиво да Небојша Стефановић са позиције министра мене означава као бандита и вођу рекеташко-бандитске организације. Чврсто верујем да то није речник који би један министар требало да користи приликом коментарисања новинара“, навео је Реџеповић у изјави достављеној медијима поводом, како је навео, „малициозних тврдњи министра унутрашњих послова Небојше Стефановића“.

Реџеповић је оценио да нови Закон о јавном информисању и медијима, којим се Влада Србије хвали, јасно каже да државници морају да трпе критике и да тај члан Закона државни врх крши на дневном нивоу.

„Позивам министра да се упристоји када даје изјаве у својству државника јер се његове изјаве тумаче као званичан став државе. Да ли сам ја највећи бандит у овој држави јер сам објавио један транскрипт разговор који се њему лично не допада? Није било довољно што је изнео мишљење да предметни документ није потекао из служби безбедности, па је морао да ме вређа на најбруталнији начин“, рекао је он и додао да ће, уколико Стефановић настави да износи такве гнусне оптужбе на његов рачун, бити приморан да га тужи, као и све остале.

Реџеповић је изразио незадовољство тиме што је министар чињеницу да је одбио полиграфско испитивање у јавности „спиновао“ као индиректни доказ да је криминалац.

„Одбио сам полиграфско испитивање баш зато што нисам криминалац. Једини циљ полиграфског испитивања би био да откријем извор који ми је доставио информације. То се никада неће догодити, ма колико ми МУП претио да ће покренути истрагу око утврђивања моје евентуалне кривичне одговорности“, навео је Реџеповић и додао је његово саслушање у полицији синоћ трајало три сата (од 20 до 22:55), а не двадесетак минута како му је иницијално предочено.

„Током та три сата полицајци су покушали психички да ме сломе. То је био својеврстан чин психичког малтретирања и сматрам да је то неоправдано и недопустиво. Постављали су ми исто питање: Ко ти је доставио информације? Некада су та питања била суптилније формулисана“, навео је Реџеповић и додао да сматра да није битно од кога је добио информације, већ шта је објављено.

Он је навео и да је министар Стефановић намерно заборавио да саопшти да није потписао записник јер је службеница МУП-а, како је рекла, по налогу тужиоца морала да обрише део исказа јер се њему није допао.

„Она је у једном тренутку отишла из канцеларије на 15 минута. Када се вратила, саопштила ми је да јој је тужилац наредио да обрише један део моје изјаве. Ја на то нисам пристао и записник нисам потписао“, додао је уредник портала Телепромптер и додао да неће поклекнути под притисцима и претњама да је починио кривично дело.

„Чуваћу идентитет извора и наставићу да радим свој посао. Сматрам да би и министар требало да почне да ради свој. Његов посао није да новинаре назива бандитима јер су објавили нешто што се њему не допада. Сматрам да је министар Стефановић таквим тврдњама показао да сумња у себе и у оно што говори, па му је било лакше криминализовати једног новинара“, рекао је Реџеповић.

Портал Телепромпер објавио је пре два дана транскрипт разговора Бојана Пајтића и сестре министарке Кори Удовички, Лидије, која је тада била представница америчке фирме CWP. У разговору се помиње да је директор Електромреже Србије Никола Петровић тражио рекет од два милиона евра од те компаније да би је прикључили на мрежу ЕМС-а

Вучић: Надлежни реаговали, ја немам времена за политичке играрије

vucic-plate-penzijeСТРАЗБУР– Премијер Александар Вучић изјавио је данас да су у случају „прислушкивање” сви надлежни државни органи реаговали веома озбиљно и да раде свој посао.

„Ја се тиме нисам лично бавио…не занимају ме политичке играрије”, рекао је Вучић новинарима у Стразбуру, и подсетио да он као председник владе има другачије обавезе и одговорности према грађанима.

„Мислим да је свим људима јасно да, ако избегавате да се на полиграфу изјасните и да кажете да ли је нешто тачно или не, значи да не говорите истину или да нешто кријете”, приметио је премијер.

„Мој посао је да се бавим напретком Србије, озбиљним питањима и да на одговоран начин заступам нашу земљу и то ћу увек у будућности да радим. А у те политикантске играрије и то да ли ће неко да има пет или шест одсто и колико још дуго чврсто може да се држи за своју фотељу, то мене не занима”, поручио је премијер.

Он о свему другом, како је истакао, не би ни да говори, тим пре што верује да су „сви људи у Србији све перфектно разумели”.

„Држава реагује веома озбиљно, нисам се лично тиме бавио, али сви надлежни државни органи реагују веома озбиљно, и видим да су све мере предузете”, рекао је Вучић.

НУНС и НДНВ: Новинар није дужан да открије извор

nunsБЕОГРАД – Независно удружење новинара Србије (НУНС) и Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) позвали су данас надлежне органе, поводом саслушања уредника сајта „Телепромтер” Данила Реџеповића, да се придржавају Закона о јавном информисању и медијима, јер је заштита извора основа истраживачког новинарства и слободног протока информација у отвореним и демократским друштвима.

„У члану 52. овог закона, који се бави новинарском тајном, каже се да ‘новинар није дужан да открије извор информација, осим података који се односе на кривично дело, односно учиниоца кривичног дела за које је као казна прописан затвор у трајању од најмање пет година, ако се подаци за то кривично дело не могу прибавити на други начин”, наводи се у саопштењу та два новинарска удружења.НУНС и НДНВ су указали и да Кодекс новинара Србије јасно прописује обавезу новинара да штити извор информација и истиче суштински значај који заштита поверљивости извора информација има за слободу медија и за бављење новинарским послом, пре свега за обавештавање јавности о питањима од јавног интереса.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Полиција саслушавала уредника „Телепромтера“

* Обавезна поља