policijski sindikatiНедавном изјавом да ниједна држава не може да издржи да у МУП-у 750 људи ради сат времена дневно зато што су чланови синдиката и да за то примају 150.000 динара месечно, Александар Вучић је, чини се, мало кога оставио равнодушним. Поједини су се осетили „прозваним”, други су га још гласније подржали. Порески обвезници питају у чије џепове иде њихов новац – ко су тих 750 полицајаца који не раде, примају плату, а представљају се као раднички душебрижници уместо да обављају посао за који их плаћају грађани Србије?

Каква права и привилегије они имају, док, како поједини кажу, полицајци на улици шетају „голи и боси”? Да ли Вучићеве речи заправо потврђују приче о томе да се у МУП-у, на „сваких 14 минута” оснива полицијски синдикат зависно од потреба појединаца, који тај свој положај користе за личну промоцију и корист?

Пре неколико дана, основан је Социјално полицијски фронт. Како је тим поводом саопштено, четири полицијска синдиката формирала су Социјално полицијски фронт, чији је циљ да у најављеним реформама одбрани професионална и радничко-социјална права запослених у МУП-у. Овај фронт, шта год то значило, чине Независни синдикат полиције, Синдикат српске полиције, Независни полицијски синдикат Србије и Синдикат ватрогасаца Србије.

Извесно је да нико заправо не зна колико тачно има регистрованих синдиката у МУП-у. На сајту МУП-а наведено је њих седам. Претраживањем интернета ми смо дошли до броја 11. У МУП-у нам није одговорено на питања колико има синдиката, колике су плате оних који на име синдикалне активности не раде, какве још бенефиције имају и ко то све плаћа.

Законом о раду и Посебним колективним уговором за полицијске службенике предвиђено је да представници синдиката у полицији о трошку државе могу да имају своје канцеларије и канцеларијски материјал, службене аутомобиле, право да не раде, а да примају плату. Имају и право на, такође о трошку државе, употребу телефона, факса, рачунара, копир апарата, уређивање линка на интернет и интерној мрежи.

Вељко Мијаиловић, председник Полицијског синдиката Србије (ПСС) каже да у МУП-у има између 20 и 25 синдиката а да су репрезентативни једино ПСС и Независни полицијски синдикат (НПС). То значи да ови синдикати имају најмање 15 одсто чланова од укупног броја запослених у министарству.

Мијаиловић за „Политику” наводи да у ПСС-у око 80 људи користи могућност ослобађања од рада и пита ко су осталих 600. Право на ослобођеност од рада у синдикату, како објашњава, имају председник синдиката, чланови управног одбора и вође синдикалних група, сразмерно броју чланова.

– Тих 80 људи не користи ову могућност у потпуности, неко је ослобођен од рада 10, неко 15 одсто, у зависности од потреба. Потпуно ослобођен од рада сам једино ја, као председник репрезентативног синдиката и заменик генералног секретара европске полицијске уније. Моја плата као заменика командира полицијске станице износи 56.000 динара, немам додатних стимулација нити бенефиција. ПСС се издржава из сопствених ресурса – тврди Мијаиловић.

Наш саговорник објашњава да се синдикални активисти репрезентативног синдиката од рада ослобађају према Посебном колективном уговору, што значи да на 200 чланова добијају 50 нерадних часова месечно и на сваких сто по један сат, док остали синдикати потпадају под надлежност Закона о раду, који прописује 10 нерадних сати мање. Мијаиловић каже да у нерепрезентативним синдикатима није ретко да злоупотребљавају ово право, али и многа друга права, почев од тога да комплетно користе ресурсе МУП-а.

Са друге стране, један од нерепрезентативних синдиката, Независни полицијски синдикат Србије (НПСС) био је гласнији и од самог Вучића. Момчило Видојевић, председник овог синдиката је у саопштењу достављеном медијима отишао корак даље, наводећи да Вучић заправо нема тачну информацију и да тих 750 људи не само да не ради сат времена, него не ради ни минут.

Синдикат српске полиције (ССП) се, како кажу у овом синдикату, ни на који начин није препознао у изјавама о злоупотреби овлашћења синдикалних активиста. У овом синдикату не оспоравају могућност да у деловању појединих синдиката има тешких злоупотреба.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Полицијски синдикализам

* Обавезна поља