gazprom-natpis-zgrada-1МОСКВА – Гаспром је према резултатима од прошле године (2013) постао највећа јавна компанија на свету. Како се говори у извештају, финансијски индикатори према међународним стандардима су поставили Гаспром на прво место.

Доходак у вези са основном делатношћу компаније, па све до процената, пореза и амортизације је порасла до 22%. Индикатори изражени новчано износе 56 милијарди долара. Иза Гаспрома се налазе конкуренти – кинеска Petrochina, америчка ExxonMobil и Apple. Годину дана раније руски холдинг је заузео тек треће место овог рејтинга.

Добри финансијски индикаотри „Гаспрома“ су били омогућени добрим условима који су постојали на тржишту прошле године, говоре аналитичари. На основном тржишту – а то је читава Европа- гасни холдинг је продао рекордни обим природног гаса за последњих 10 година. Према речима директора енергетског одељења Института енергетике и финансија Алексеја Громова, без обзира на све већу потражњу, „Гаспром“ у потпуности и без било каквих прекида може да испоручи свим корисницима руско гориво:

У смеру запада, Русија је фактички могла да омогући пуну реализацију дугорочних гасних уговора. А они су на данашњи дан закључени у обиму од око 180 милијарди кубних метара, што и јесте добар показатељ. Чини се да Русију очекује стабилизација употребе горива од стране европских корисника.

Гаспром ће задржати своју лидерску позицију у смислу прихода, сматрају експерти. Као прво, компанија има довољно високу ресурсну базу. Као друго, важну улогу игра и то што је цена нафте на довољно високом нивоу. Говорећи о стратегији руског холдинга, сада се чини веома перспективним и извоз на Исток, говори главни стратег финансијске групе „БКС“ Максим Шеин:

Постоји перспективни правац- на Исток. Очекује се да ускоро бити потписан уговор са кинеским партнерима и да то може да подржи финанскију позицију компаније и дозволи да задржи лидерску позицију у свету, по финансијским индикаторима. Осим тога, подсетићу, Гаспром је већ заузимао прво место међу јавним компанијама на светском нивоу, иако је то било у смислу чистог прихода и било је не тако давно, 2011.године.

Према мишљењу аналитичара, Гаспром ће вероватно успети да задржи прошлогодиншњи обим испорука. Диверзификација испорука за Европу- то су перспективни планови. Ако се говори о неким скоријим роковима- данима, месецима па и годинама, присуство гасног холдинга вероватно ће остати на истом нивоу. Најпоузданији испоручилац природног гаса у Старом свету био је и остаје Гаспром. Сада се у Европи не може наћи замена руском гасу- и у смислу количина и у смислу цене. Иако европски службеници тврде да је руски гас за њих скуп. При томе у државама Азијско- тихоокеанског региона, цене су за један и по или два пута више. У Јапану је цена хиљаде кубних метара између 600 и 700 долара.


Извор: Глас Русије

Оставите коментар

Оставите коментар на Гаспром највећа јавна компанија света

* Обавезна поља