ponomareva-01САРАЈЕВО – „Нема повлачења,  већ треба бранити своје интересе и интересе православних народа. Збрка око референдума у Републици Српској само је једна нова рунда борбе за нашу заједничку будућност. Ја сам уверена да ће Русија на свим могућим пољима бранити праведност“, изјавила је Јелена Пономарјева, професор Московског државног института међународних односа Министарства иностраних послова Русије (МГИМО).

У интервјуу Срни Пономарјева је навела да Русија „сматра да грађани РС имају право на слободно изражавање воље о свим питањима од животне важности за њих” и да Срби у БиХ, како је рекла, морају бити спремни да до краја бране своје суверено право на избор.

„Свесно спречавање остваривања тог права од стране европских бирократа, представника различитих земаља и наднационалних удружења, представља директно кршење најважнијих принципа демократије о којима они тако воле да говоре са свих страна”,нагласила је Пономарјева.

Она је, подсећајући на мешање у унутрашње ствари држава и постојање дуплих стандарда, оценила да Европа „поново понавља страшни сценарио, који је описао Џорџ Орвел у роману `Животињска фарма`, а који гласи: `Сви су једнаки, само су неки једнакији од других`”.

„Према таквој логици, произлази да су, на пример, Британци и Шкоти људи више расе и да оно што је њима дозвољено не може бити дозвољено Србима у БиХ. То је флагрантно кршење основа међународног права, за које су Срби пролили много крви у два светска рата”, казала је Пономарјева.

jelen-aponomarjeva-04Истичући чињеницу да је „референдум у РС испровоциран управо деловањем политичког Сарајева”, Пономарјева се осврнула и на недавно заседање Савета за провођење мира у БиХ (ПИК), посвећено референдуму у РС, рекавши да Русија не само што није подржала закључке ПИК-а у вези референдума него је, како на политичком, тако и на друштвеном нивоу исказала огорчење због таквог приступа.

„Индикативно је да су изјаву ПИК-а потписали амбасадори западних земаља, Турске и Јапана. Произлази да се окупило некакво друштванце, а мишљења других веома важних играча светске политике они чак нису ни узели у обзир”, упозорава Пономарјева.

Она сматра да управо та изјава, а не планови за спровођење референдума о празновању Дана РС, продубљује политички и међуетнички сукоб у БиХ и појачава напетост у региону.

„Очигледно да је тако снажно противљење спровођењу референдума код муслиманског руководства у Сарајеву и његових Западних покровитеља, које заступа високи представник и неки амбасадори, повезано са њиховим давним сном о ревизији Дејтонског мировног споразума”, закључила је она додајући како је „главни циљ те ревизије стварање још једне муслиманске државе у југоисточној Европи, путем уништења Републике Српске”.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Пономарјeва о референдуму у Српској

* Обавезна поља