kapetan-dragan-2ЗАГРЕБ – Драган Васиљковић, познат под надимком Капетан Драган, преко својих адвоката Слађане Чанковић из Загреба и Горана Цветића из Београда поднео је представку Комитету за људска права Уједињених нација против Аустралије и Хрватске.

У саопштењу адвоката Цветића наводи се да је представка поднета због нелегалности екстрадиције из Аустралије у Хрватску, као и због незаконитости десетогодишњег притвора у те две земље.

У представци се посебно истиче повреда права на слободу и сигурност личности, као и прекомерно трајање предпретресног притвора, пренео је РТС.

„Такође је истакнут и захтев за привремену меру којом се од Комитета тражи да обавести Хрватску да је неопходно да Васиљковићу омогући одбрану са слободе. Он је током августа имао срчаних проблема услед којих је хитно пребачен у болницу, где му је уграђен стент, а затим враћен у ћелију у сплитском затвору Билице”, наводи се у саопштењу.

Комитет за људска права УН је установљен Међународним пактом о грађанским и политичким правима и одлучује о представкама појединаца на сличан начин као Европски суд за људска права.

Комитет може да поступа по појединачним представкама у погледу оних чланица УН које су изричито признале ту надлежност. И Аустралија и Хрватска су то учиниле. Суђење Драгану Васиљковићу почиње 20. септембра у Жупанијском суду у Сплиту, а он се терети за ратни злочин над хрватским војницима и цивилима током рата у Хрватској.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Капетан Драган тражи заштиту људских права

* Обавезна поља