skupstina kosova(1)ПРИШТИНА – Посланици Скупштине Косова у наставку конститутивне седнице нису изабрали за председника парламента кандидата Демократске партије Косова Арсима Бајрамија.

Он је добио 44 гласа посланика, док је 61 био против, а 11 је било уздржано. Поступајући по одлуци Уставног суда, председавајућа седнице Фљора Бровина прекинула је седницу и објавила да ће се она наставити наредних дана.

Седница је почела још 17. јула, када је за председника Скупштине изабран председник Демократског савеза Косова Иса Мустафа. Међутим, Уставни суд Косова поништио је ту одлуку уз образложење да само најјача предизборна странка, у овом случају Демократска партија Косова, може предложити председника парламента.

jan-klif-1(1)Јахјага мора спречити институционалну кризу

ПРИШТИНА – Британски амбасадор у Приштини Јан Клиф изјавио је, након данашњег неуспјешног наставка конститутивне сједнице парламента, да предсједник самопроглашеног Косова Атифете Јахјага не смије да дозволи наставак институционалне кризе.

„Предсједник не смије дозволити да се иде на поновне изборе. Она мора држати сутуацију под контролом“, рекао је Клиф новинарима.

Клиф је за сада једини западни званичник који се огласио овим поводом.

Посланици Скупштине самопроглашеног Косова у данашњем наставку конститутивне сједнице нису прихватили приједлог Демократске партије Косова да на функцију предсједника парламента буде изабран Арсим Бајрами.

Против њега су гласали посланици коалиције окупљене око Рамуша Харадинаја, бившег хашког притвореника.

Ову коалицију чине посланици Алијансе за будућност Косова, Демократског савеза Косова и НИСМА – Иницијатива за Косово.

Подршку овој коалицији дао је и радикални албански покрет „Самоопредјељење“ након што је коалиција прихватила њихов услов да предводе преговоре са Београдом.


Извор: Танјуг, Срна

Оставите коментар

Оставите коментар на Поново без избора председника „Скупштине Косова“

* Обавезна поља