vucic-subotica 5СУБОТИЦА – Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да ће реформске мере, које ће представити вечерас, бити тешке али рационалне, да ће најсиромашнији грађани бити заштићени и поручио да је Србија „хиљадама миља далеко од банкрота“.

Вучић је новинарима у Суботици рекао да Србија има план којим ће завршити реформе, које је добрим делом изнео и у свом експозеу, истичући да ће 2016. године раст привреде бити дуплиран у односу на пројекције међународних финансијских институција од 1,35 одсто годишење.

На инсистирање новинара да конретно каже колико ће бити смањене плате у јавном сектору и пензије, Вучић није хтео да износи конкретне детеље али је поручио да ће најугроженији радници и пензионери бити заштићени.

Вучић је нагласио да плате неће бити смањене у приватном већ у јавном сектору, где је републички просек, како је навео, 56.000 месечно.

Он је навео да је реална просечна плата у Србији 50.000 динара јер радници одређени део примају на руке.

Вучић је навео да реформе неће бити лаке и да не треба стварати панику, већ да је паника требало да буде онда када смо трошили више него што смо зарађивали.

Премијер је навео да је Србија хиљадама миља далеко од банкрота, без обзира што је претходна власт задужила земљу до крајњих граница (више од 70 одсто бруто националног производа).

 

„Србија сада може да се задужи неупоредиво лакше и брже него пре две или три године јер води продуктивну политику коју поштују међународне институције“, рекао је Вучић.

– Те реформе неће бити нимало лаке. Мене, који готово никада нисам насмејан, тешко да ћете видети смркнутог пошто знам да радимо велику ствар за нашу земљу и будућност наше деце, јер смо коначно скупили храброст да радимо, не оно што ће некоме да се допадне, већ оно што ће бити добро за земљу – рекао је Вучић синоћ на прослави петогодишњице Француско-српске привредне коморе.

Он је навео да је Влада за сада урадила много од онога што је најављено, истичући да су усвојени закони о раду, приватизацији, стечају, али да предстоји озбиљнији талас реформи.

– Уверен сам да ћемо у свему томе имати подршку и Француске и француских компанија у Србији и сигуран сам да ће Србија бити успешна, модерна и пристојна европска земља за неколико година којом ће се поносити и грађани Србије и наши француски пријатељи – рекао је Вучић.

Премијер Србије присуствоваће свечаном отварању фабрике „Гордон“ у Суботици која послује у оквиру италијанске групације Калцедонија (Calzedonia).

Осим Вучића, отварању фабрике која ће, од добијања Употребне дозволе па у наредне три године, запосли око 1.000 радника, присуствоваће и потпредседница Владе Зорана Михајловић, министар привреде Жељко Сертић и Амбасадор Италије у Србији Ђузепе Манцо.

Влада је испунила део обећања, пред Србијом су jош озбиљниjе реформе

БEOГРAД – француско-српска привредна комора уручила jе вечерас премиjеру Србиjе Aлександру Вучићу Специjалну награду за изузетно залагање за развоj билатералних однос Србиjе и француске, а Вучић jе поручио да ће Србиjа уз реформе за неколико година постати успешна и модерна европска земља.

Вучић jе, примаjући награду на прослави петогодишњице француско-српске привредне коморе, рекао да jе у прошлоj години 15,5 одсто увећана трговинска размена између Србиjе и француске, а да очекуjе да се у овоj години постигну наjбољи резултати.

Премиjер jе рекао да су неке француске компаниjе показале интерес за приватизациjу неких од више од 500 српских предузећа, додаjући да jе било доста проблема и бирократских препрека, али да су оне сада отклоњене.

Вучић jе рекао и да веруjе да ће посета француског премиjера 5. и 6. новембра допринети развиjању сарадње и покретању нових проjеката и да ће Србиjа и француска jош ближе сарађивати.

„Видим све већу жељу француских компаниjа да долазе у Србиjу“, рекао jе Вучић и додао да jе Влада већ испунила део онога што jе обећала, а да су пред земљом и jош озбиљниjе реформе.

Вучић jе, захваљуjући на награди, рекао да jе оно што jе урадио на побољшању сарадње две земље била његова обавеза и посао и поручио француским компаниjама и држављанима да у Србиjи треба да се осећаjу као код своjе куће.

„Наше приjатељство може да добиjе и вишу димензиjу – економску сарадњу и у то ћу уложити више енергиjе и труда“, рекао jе Вучић.

Вучићу jе награду предао председник француско-српске привредне коморе Патрик Kолен коjи jе захвалио премиjеру на енергиjи и напору коjу jе уложио у циљу побољшања билатералних односа две земље.

Oн jе истакао да француске компаниjе могу да рачунаjу на помоћ Србиjе при решавању, како jе рекао, компликованих административних питања.

Oн jе навео да jе Србиjа учинила велике кораке на европском путу.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић најавио тешке али рационалне мере

* Обавезна поља