tent11ОБРЕНОВАЦ – Термоелектрана Никола Тесла у Обреновцу (ТЕНТ-а) данас је поново, после 10 дана застоја због поплава, почела да ради.

Блок А1 у ТЕНТ-у А од данас ради снагом од 150 мегавата, рекао је министар енергетике и рударства Александар Антић, који је са в.д. директором ЕПС-а Александром Обрадовићем присуствовао почетку рада обреновачке термоелектране.

Антић је најавио да ће сутра кренути активности на пуштању у рад и Блока 3 у ТЕНТ-у А, што је предуслов да би почео да ради Блок, после чега би ТЕНТ А могао да производи струју у капацитету од 500 до 600 мегавата.

ТЕНТ А има шест блокова, а укупна снага те термоелектране је 1.650 мегавата и из ње се добија око 30 одсто струје у Србији.

Антић је захвалио запосленима у ТЕНТ-у и ЕПС-у који су, како је рекао, у невероватним условима успели у рекордном року да заврше овај посао и да поново пусте ТЕНТ А у рад.

Антић је указао да ће се активирањем те термоелетране поправити енергетска ситуација у Србији и да ће бити смањен увоз струје, који је за време поплава достигао износ од пет милиона евра.

Он је изразио очекивање да ће убрзо престати увоз струје, како се буду опорављала производна постројења ЕПС-а.

Антић је захвалио свим запосленим у ТЕНТ-у који су без престанка радили и по неколико дана.

Он је додао да ћемо, захваљујући пуштању у рад ТЕНТ-а А и поновном почетку транспорта угља из Колубаре, брзо успети да превазиђемо трагедију која нас је снашла и кренемо у обнову и развој.

Обрадовић је указао да ЕПС успео да одржи стабилност енергетског система у тешким условима, осим на оним местима где физички није било могуће да постројења раде и поручио да је то постигнуто захваљујући изузетном ангажовању свих запослених у ЕПС-у и ТЕНТ-у, који су константно радили у опасности да дође до преливања воде, а био је спреман и евакуациони план за њих.

Он је рекао да је направио програм помоћи најугроженијим радницима ЕПС-а у свим привредним друштвима и додао да ће приоритет ЕПС-а убудуће бити да се подигне производња угља у Колубари.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Поново ради ТЕНТ „А“

* Обавезна поља